Chisinaul asteapta un raspuns "foarte clar" al Rusiei la cererea privind independenta Transnistriei

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 19:51
3029 citiri
Chisinaul asteapta un raspuns "foarte clar" al Rusiei la cererea privind independenta Transnistriei
Foto: rferl.org

Guvernul Republicii Moldova inca asteapta o reactie "foarte clara" din partea Rusiei la recenta solicitare a regimului separatist de la Tiraspol in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, intr-un interviu pentru Radio Free Europe.

Ministrul Natalia Gherman a mai afirmat ca autoritatile de la Chisinau "au luat nota" in legatura cu declaratiile presedintelui Vladimir Putin, care a apreciat, joi, in dialogul televizat cu cetatenii rusi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Sefa diplomatiei de la Chisinau a indemnat, de asemenea, toate partile sa evite declaratiile sau actiunile unilaterale, care ar putea ameninta procesul de negocieri in vederea solutinarii conflictului transnistrean.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat, Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisa, de asemenea, ONU si OSCE.

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Premierul Iurie Leanca a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol "o sfidare directa fata de integritatea teritoriala a Republicii Moldova" si a cerut Rusiei sa vina "cu o reactie prompta, in deplina conformitate cu normele si principiile dreptului international".

Puurtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior ca presedintele Vladimir Putin a fost informat in legatura cu solicitarea Tiraspolului privind recunoasterea independentei Transnistriei, insa nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Basescu: Moldova nu poate intra in UE cu conflictul inghetat Transnistria

Presedintele Vladimir Putin a declarat, joi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Pe de alta parte, presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, a reconfirmat, joi, intr-o intalnire cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, pozitia Rusiei privind solutionarea conflictului transnistrean in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldovei.

La randul sau, Ministerul ucrainean de Externe s-a declarat ingrijorat in legatura cu demersul regimului de la Tiraspol si a atras atentia ca regiunea transnistreana pune la indoiala procesul pasnic de solutionare a conflictului transnistrean, dar si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Moldova Transnistria Rusia, #Natalia Gherman raspuns Rusia Transnistria, #Natalia Gherman Transnistria , #Moldova