CEDO condamna Franta pentru ''conditiile degradante'' din inchisori

Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 18:45
5839 citiri
CEDO condamna Franta pentru ''conditiile degradante'' din inchisori
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franta pentru ''conditiile degradante'' pe care le suporta unii detinuti in penitenciarele suprapopulate, transmite agentia EFE.

Verdictul vine dupa o plangere formulata de 32 de detinuti din mai multe penitenciare (din Nisa, Nimes, Fresnes, Martinica, Polinezia si Guadelupa) care au denuntat conditiile de detentie pentru a obtine o imbunatatire a acestora.

Judecatorii europeni au estimat ca Franta nu a protejat dreptul la un recurs efectiv in cazul acestor detinuti si va trebui sa le acorde despagubiri cuprinse intre 4.000 si 25.000 de euro. Unul dintre acesti detinuti, un polonez, va primi in plus si 3.000 de euro pentru cheltuieli de judecata si onorarii.

CEDO a constatat faptul ca majoritatea reclamantilor au dispus in intreaga perioada de detentie de un spatiu personal mai mic de trei metri patrati, adica sub norma minima. De asemenea, penitenciarele unde au fost repartizati acestia ''nu ofera conditii de detentie decente, nici libertate suficienta de circulatie si de activitati in afara celulelor'', mai noteaza instanta europeana in verdict.

Ea mai subliniaza ca suprapopularea carcerala - de exemplu la inchisoarea din Nisa rata de ocupare este de 215% - si starea de degradare a centrelor penitenciare reprezinta ''un obstacol in fata opririi totale si imediate a gravelor incalcari ale drepturilor omului'' pe care le suporta detinutii.

De pilda, continua CEDO, acestia se plang de toalete insalubre, prezenta gandacilor si sobolanilor sau lipsa produselor pentru igiena personala.

In concluzie, instanta europeana recomanda autoritatilor franceze sa ia masuri pentru a rezolva problema suprapopularii inchisorilor, sa amelioreze conditiile materiale ale detinutilor si sa puna in practica un mecanism efectiv privind dreptul la recurs.

In 2017, si Romania a fost condamnata de CEDO pentru conditiile din inchisori, acesta fiind pretextul folosit de PSD pentru a modifica legile Justitiei in favoarea infractorilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CEDO condamna Franta conditii inchisori , #Franta