Ce provocari are in fata Uniunea Europeana, la cei 60 de ani ai sai

Duminica, 26 Martie 2017, ora 07:37
6857 citiri
Ce provocari are in fata Uniunea Europeana, la cei 60 de ani ai sai
Foto: captura Consiliul European

Liderii europeni si-au asumat sambata, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului care a pus bazele blocului comunitar, un angajament clar fata de mentinerea unitatii. Semnata de 27 de sefi de stat si de guvern, in absenta Marii Britanii, "Declaratia de la Roma" transmite un mesaj optimist cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Insa succesul proiectului european nu este garantat, in conditiile in care Europa trebuie sa faca fata unui numar de provocari mai mare ca oricand, arata Bloomberg intr-un editorial.

Saptamana viitoare, premierul Theresa May va declansa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Chiar si fara sa luam in considerare Brexitul, Europa nu s-a confruntat niciodata cu atat de multe probleme in acelasi timp: o redresare economica lenta si dezchilibrata; accentuarea populismului in tari precum Franta; o Rusie revansarda si o America izolationista, care expune vulnerabilitatile apararii europene; sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu si din Africa, care testeaza limitele politice ale liberei circulatii a persoanelor, unul dintre principiile consacrate prin tratatul din 1957.

Pana acum, raspunsul Uniunii Europene nu a fost unul satisfacator, iar lucrurile nu se vor schimba peste noapte. In urmatoarele 12 luni vor avea loc alegeri in Franta, in Germania, poate si in Italia. Iar electoratul nu s-a aratat prea entuziasmat de reformele pe care UE ar trebui sa le contemple in acest moment. Insa dupa alegeri, masurile de redresare nu vor mai putea fi amanate.

O prioritate ar trebui sa fie consolidarea uniunii monetare. Anul viitor, Banca Centrala Europeana va trebui sa reduca programul de relaxare cantitativa, care a contribuit la asigurarea investitorilor ca obligatiunile guvernamentale din zona euro sunt relativ sigure. Ca urmare a retragerii bancii centrale, temerile ca sistemul euro s-ar putea prabusi pot redeveni de actualitate.

Pentru a face fata noii situatii, va fi nevoie de continuarea integrarii, prin finalizarea uniunii bancare, prin realizara unei uniuni reale a pietelor de capital si printr-o coordonare mai stransa a politicii fiscale.

Armonizarea a ceea ce este necesar din punct de vedere financiar cu ceea ce este fezabil din punct de vedere politic nu va fi usor de atins, atrage atentia Bloomberg. Insa, pentru ca Uniunea Europeana sa supravietuiasca, si de abia apoi sa prospere, alti 60 de ani, guvernantii sai trebuie sa gaseasca vointa pentru a reconstrui.

Citeste si alte stiri pe aceasta tema:

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Uniunea Europeana Declaratie Roma, #reforme Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana