Boris castiga, dar Marea Britanie pierde

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 13:59
16163 citiri
Boris castiga, dar Marea Britanie pierde
Foto: Facebook/Boris Johnson

Ne grabim sa vorbim despre momente istorice, extraordinare. Dar acesta este un astfel de moment. Rezultatul votului va marca pe multi ani viitorul Regatului Unit. Se indreapta el spre prabusire?

Pai stiam cu totii ca asa o sa se intample, nu-i asa?

Doar ca sa intelegem mai bine situatia: ultima oara cand conservatorii au castigat atat de clar niste alegeri a fost in 1987, sub Margeret Thatcher. Doamna care isi scutura poseta amenintator la adresa UE, cu replici de genul "We want our money back." (Ne vrem banii inapoi.)

De data aceasta, sloganul a avut doar trei cuvinte: "Get Brexit done" (Haideti sa infaptuim Brexit-ul). Doar ca nu se va face in viitorul apropiat.

Sa fie un semn al vremurilor in care traim faptul ca minciunile, promisiunile neindeplinite si rasismul abia mascat au prioritate in fata substantei si a masurilor politice? Educatia, criminalitatea, situatia celor fara adapost, criza Serviciului National de Sanatate, care practic moare in picioare. Toate aceste teme substantiale s-au pierdut printre tot felul de puneri in scena cu apel mult mai mare la electorat, precum un excavator care trece printr-un perete de polistiren sau un premier care se ascunde in frigider pentru a evita un interviu.

Boris Johnson a adoptat aproape toate trucurile lui Donald Trump. Si nimeni nu a parut contrariat de strategia acestuia. El va continua sa propage minciuna cum ca iesirea din UE va fi un lucru usor si neproblematic si ca un acord comercial cu Uniunea va fi finalizat pana la sfarsitul perioadei de tranzitie in decembrie 2020.

Doar o mica observatie: UE si Canada au avut nevoie de 10 ani pentru a negocia si finaliza acordul lor comercial.

Laburistii sunt ruinati

Unde au gresit laburistii? Raspunsul este simplu si are un nume: Jeremy Corbyn. A existat vreodata un lider laburist mai dispretuit si mai polarizant? Chiar a crezut acesta ca va reusi iar o surpriza, ca la alegerile din 2017, cand a reusit sa impiedice o majoritate conservatoare sub Theresa May?

Corbyn nu are alta varianta acum decat demisia, ca un ultim serviciu facut partidului sau. Deja a declarat ca nu va conduce partidul si la urmatoarele alegeri. Poate ca ar fi fost cazul sa nu o faca nici la acest scrutin.

Cu totul devastator, Partidul Laburist a pierdut parti importante din electoratul sau traditional - asa-numitul zid rosu. Acesti alegatori au trecut in tabara conservatoare. Este vorba de zone estinse din nordul post-industrial al Angliei, acolo unde masurile dure de austeritate luate de conservatori au blocat dezvoltarea societatii si a economiei, facandu-i pe cei saraci si mai saraci.

Partidul lui Corbyn da vina pentru esecul electoral pe oboseala si saturatia generate de Brexit. Este o scuza prea ieftina, mai ales ca ambiguitatea liderului lor pe tema Brexit nu a fost de mare ajutor. Este nevoie de o analiza interna ampla atunci cand un manifest electoral care ar fi putut resuscita o economie si o societate lovite de ani intregi de management defectuos al conservatorilor nu reuseste sa capteze deloc atentia electoratului.

Partidul este in ruine si pare sa se indrepte spre aceeasi prapastie a uitarii in care par sa fi cazut si social-democratii din Germania.

Aceste alegeri au fost mai mult un fel de concurs de nepopularitate. Johnson a reusit sa castige din postura de lider ceva mai putin urat de populatie. Se asteapta cineva care are inca ratiune ca el sa-si respecte promisiunile? Greu de crezut, doar ca alegatorii au fost mai preocupati de neverosimilul promisiunilor lui Corbyn.

Gata cu unitatea Regatului?

Cel mai dureros este insa ca acest rezultat va provoca pagube ireparabile unei tari si asa adanc divizate si polarizate.

Regatul (Ne) Unit? Scotia pare sa fi ascultat mesajul liderului Partidului National Scotian (SNP) de a recastiga controlul. SNP este asteptat sa castige 55 din cele 59 de mandate ale Scotiei. Se vor face cu siguranta mari presiuni pentru un al doilea referendum de independenta in Scotia.

Guvernul conservator se va opune desigur unei astfel de miscari. Pumnalele au fost scoase deja, dupa ce sefa guvernului scotian, Nicola Sturgeon, a afirmat ca Johnson nu are mandat sa scoata tara ei din UE. Iar nationalistii irlandezi, care au castigat in premiera mai multe mandate decat unionistii pro-britanici, vor fi ispititi oare sa ceara si ei un vot privind separarea de Marea Britanie?

Rezultatul acestui scrutin defineste rolul viitor al Marii Britanii in lume. Si marcheaza o transformare majora a politicii britanice, care va marca tara multi ani de acum inainte.

Rob Mudge

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Boris Johnson alegeri Marea Britanie, #alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Menestru
Menestru
rank 5
Intervievati azi , britanicii sunt nerabdatori de aplicarea brexit