Atac terorist la targul de Craciun din Strasbourg: 3 oameni au fost ucisi si mai multi raniti. Atacatorul a reusit sa fuga (Video)

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 04:20
25502 citiri
Atac terorist la targul de Craciun din Strasbourg: 3 oameni au fost ucisi si mai multi raniti. Atacatorul a reusit sa fuga (Video)
Foto: captura video

Trei oameni au fost ucisi si 12 sunt raniti dupa ce o persoana a deschis focul in apropierea targului de Craciun din centrul orasului francez Strasbourg.

Atacatorul a fost identificat, dar inca nu a fost prins si intreg orasul e in alerta maxima. El a fost insa impuscat de un soldat inainte sa fuga. Se pare ca el se afla in evidentele Politiei, fiind suspiciuni ca are legaturi cu organizatii radicale. Incidentul e tratat ca unul terorist.

Mai multi europarlamentari si jurnalisti romani au fost blocati ore bune in sediul Parlamentului European, unde se desfasura la ora atacului sesiunea plenara. MAE a precizat ca nu sunt confirmate victime de cetatenie romana. Romanii pot suna pentru informatii la Consulatul General de la Strasbourg: +33 369.321.938, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

Franta traverseaza o perioada cu tensiuni majore, dupa ce protestele Vestelor Galbene au escaladat in violente si sute de oameni au fost arestati. Gradul de alerta terorista a ramas la cel mai ridicat nivel dupa atentatele din 2016 si 2017. Amintim ca, in iulie 2016, 87 de oameni au fost ucisi si 456 raniti la Nisa, intr-un atentat produs de Ziua Nationala a Frantei.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de la Strasbourg:

04:20 - Atacul s-a soldat cu trei morti si 12 raniti, dintre care sase foarte grav, a anuntat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, la sediul prefecturii Bas-Rhin. Mai devreme, primarul orasului, Roland Ries, afirmase ca bilantul este de "patru morti si vreo zece raniti".

03:13 - In cele din urma s-a decis inchiderea scolilor miercuri. Parintii sunt sfatuiti sa tina copiii acasa, insa avand in vedere ca anuntul e atat de din scurt, scolile vor fi pregatite sa ii primeasca pe elevii care vor fi totusi adusi.

03:00 - Macron a postat un mesaj pe Twitter. E prima iesire publica pe tema atentatului: "Solidaritatea intregii natiuni cu Strasbourgul, victimele noastre si familiile lor".

02:36 - Intr-un mesaj in limba engleza pe Twitter, premierul Viorica Dancila isi exprima tristetea fata de cele intamplate la Strasbourg.

"Am fost profund indurerata de vestile ingrozitoare de la Strasbourg. Condamn ferm acest atac asupra oamenilor nevinovati care nu voiau decat sa viziteze targul de Craciun. Gandurile mele se indreapta catre victime si familiile lor", e mesajul postat pe contul Vioricai Dancila.

02:25 - Politia a inceput evacuarea centrului. Oamenii sunt instruiti pe unde sa mearga.

02:22 - Le Figaro anunta un nou bilant citandu-l pe primarul Roland Ries. Astfel, 4 persoane au fost ucise si 10 sunt ranite.

02:17 - Pe retelele sociale au inceput sa fie aduse tributuri artistice victimelor tragediei din Strasbourg. Iata cateva dintre ele:

02:02 - Le Parisien citeaza surse care spun ca atacatorul a fugit cu un taxi, dupa ce a impuscat oamenii la targul de Craciun. Soferul a fost gasit de politisti si a confirmat ca barbatul era ranit.

01:49 - Autoritatile din Strasbourg inca nu au decis daca inchid sau nu scolile miercuri. Cel mai probabil asteapta sa vada daca atacatorul va fi prins. In schimb, toate targurile de Craciun vor fi inchise si toate evenimentele culturale si de divertisment vor fi anulate.

Drapelul va fi coborat in berna la toate institutiile, in semn de doliu pentru vietile pierdute in atac.

01:38 - Peste 5.000 de persoane sunt inca inchise intr-o sala de sport unde urmareau un meci de baschet. Jucatorii au incercat sa detensioneze atmosfera, unul dintre ei cantand colinde.

01:22 - Emmanuel Macron se va alatura celulei de criza ce a fost convocata la nivelul Guvernului. Pana acum, nu exista informatii ca se va adresa natiunii in orele urmatoare.

01:20 - Site Intelligence, un website specializat in monitorizarea retelelor sociale folosite de jihadisti, scrie ca pe mai multe canale Telegram simpatizanti ai Statului Islamic se bucura si sarbatoresc atacul din Strasbourg. Nu exista pana la acest moment nicio revendicare.

01:16 - Premierul Edouard Philippe a convocat celula de criza la nivelul guvernului francez.

01:11 - Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a ajuns la Strasbourg si discuta cu procurorul general Remy Heitz.

00:57 - Reuters citeaza surse din Politie conform carora atacatorul este incoltit si capturarea sa este iminenta.

00:53 - Bilantul tragediei a crescut la 4 morti si 12 raniti. 6 persoane sunt in stare grava, in timp ce celelalte 6 au suferit rani minore.

00:34 - Se pare ca o alta operatiune este in desfasurare la Place Broglie, a anuntat Primaria Strasbourg.

"Exista indicii ca ar fi fost inca un atacator implicat", au declarat, pentru Le Figaro, surse din politie.

00:15 - Apar primele declaratii ale martorilor. "Am vazut cum oameni din multime incep sa alerge panicati dupa ce a inceput sa traga. Cel putin doi oameni erau la pamant", a povestit Alain Moyemont la BFM Tv.

"Am vazut o persoana la pamant, era inconstienta si sangera. O alta persoana era, de asemenea, la pamant putin mai in spate si alte doua putin mai jos pe strada", a declarat si Philippe, unul dintre rezidentii din zona, pentru radio Europe 1.

00:09 - Politia efectuase un raid la locuinta atacatorului chiar marti dimineata, in legatura cu un alt incident. Fortele de interventie au gasit cel putin o grenada.

00:04 - Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis pe Twitter un mesaj de empatie pentru victime si familiile afectate, in care a subliniat ca institutia pe care o conduce nu se va lasa intimidata.

"Acest Parlament nu se va lasa intimidat de atacuri teroriste sau criminale. Mergem mai departe. Vom continua sa lucram si sa reactionam intariti de libertate si democratie impotriva violentei teroriste", a scris Tajani.

23:52 - Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca pana in prezent nu sunt confirmate victime de cetatenie romana. Romanii pot suna pentru informatii la Consulatul General de la Strasbourg: +33 369.321.938, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

23:50 - 7 din cei 11 raniti sunt in stare grava.

23:38 - La aceasta ora se pare ca are loc un schimb de focuri de arma intre atacator si politisti, transmite Euronews.

23:33 - Apar primele detalii despre atacator. Acesta ar fi cetatean francez, nascut in Strasbourg, in varsta de 29 de ani. Potrivit Le Parisien, atacatorul a fost identificat cu ajutorul camerelor de securitate.

23:21 - Atacatorul ar fi fost ranit inainte sa fuga de la fata locului, sustine Politia.

23:20 - Autoritatile trateaza incidentul ca pe unul terorist. Procurorul antiterorism a preluat dosarul, anunta The Telegraph.

23:12 - Atacatorul era cunoscut Politiei si avea antecedente. Presa franceza spune ca era cunoscut ca avand legaturi cu grupari radicale.

23:08 - Ministrul de Interne francez, Christophe Castaner, anunta ca doi oameni au fost ucisi.

23:02 - A fost deschisa si o linie de urgenta pentru cei care nu au reusit sa dea de cei dragi - 00.33.- (0) 811 000 667.

22:53 - Bilantul oficial a ajuns la un mort si 11 raniti. Atacatorul a fost identificat, dar inca nu a fost prins.

22:45 - Unele publicatii citeaza surse care vorbesc de 3 morti si 9 raniti. Nu exista insa confirmare pentru acest bilant.

22:42 - Palatul Elysee a anuntat ca Emmanuel Macron este tinut la curent cu toate detaliile operatiunii, in timp ce ministrul de Interne se deplaseaza la fata locului.

22:35 - Prefectura a confirmat ca atacatorul este inca in libertate.

22:28 - Bilantul se modifica rapid. Autoritatile anunta deja ca 9 persoane sunt ranite.

22:25 - Martorii spun ca au auzit focuri de arma timp de 10 minute.

22:23 - Primul bilant oficial arata ca o persoana a fost ucisa si alte 6 sunt ranite. Atacatorul inca nu a fost prins.

22:20 - A fost activat planul alb in sistemul medical, toti medicii sunt chemati sa se prezinte la posturi.

22:18 - Si europarlamentarul PNL Siegfried Muresan se afla la Strasbourg: "Parlamentul European a fost inchis, nu intra si nu iese nimeni. In interior continua sedintele. Eu sunt in plen si voi vorbi imediat in dezbaterea despre buget".

22:11 - Printre cei impuscati ar fi si un turist strain.

22:09 - Europarlamentarul roman Cristian Preda, care se afla la Strasbourg, a povestit, la Digi24, ca sunt cel putin 7 raniti si Politia inca nu a prins atacatorul.

"Inteleg ca sunt 7 raniti confirmati, dar operatiunea e in curs. Politia cauta sa prinda faptuitorul sau faptuitorii, nu este clar", a spus Preda.

Intrebat daca se merge pe ipoteza atacului terorist, Preda a spus ca inca nu: "se vorbeste doar de operatiunea Politiei".

22:05 - Europarlamentari si jurnalisti romani sunt blocati in sediul Parlamentului European, unde are loc sesiunea plenara. Usile din cladirea PE sunt inchise si blocate, potrivit protocolului de securitate.

22:04 - Emmanuel Foulon, un purtator de cuvant al Parlamentului European, a scris pe Twitter ca panica a cuprins centrul orasului si ca politisti inarmati alearga pe strazi.

22:01 - Iata si o filmare dintr-un alt unghi in care se vede o persoana intinsa pe jos. Nu se cunosc detalii despre starea sa.

21:53 - BBC il citeaza pe jurnalistul francez Bruno Poussard care a relatat ca au fost auzite in jur de 10 impuscaturi pe strda pe care sta, in centrul orasului. "La inceput au fost una sau doua, dupa care au continuat la foc automat".

21:47 - In imaginile postate pe Twitter filmate de martori se poate vedea cel putin un om la pamant. In jur se aud tipete.

21:45 - Cel putin doua persoane sunt ranite, scrie BBC, citand surse din Politie. Presa franceza citeaza surse din echipele de interventie potrivit carora o persoana ar fi murit. Nu exista insa confirmare oficiala.

21:44 - Se aud impuscaturi in centrul Strasbourgului, Politia a cerut populatiei sa evite zona, potrivit BBC.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#atac armat targ Craciun Strasbourg , #Franta