Apropierea Romaniei de baietii rai ai Europei - ce e in spate si cum putem ajunge idioti utili Moscovei Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 06:22
14879 citiri
Apropierea Romaniei de baietii rai ai Europei - ce e in spate si cum putem ajunge idioti utili Moscovei Interviu
Foto:oranoua.ro

Politicienii romani vor sa arate ca pot fi si ei ca baietii rai in UE, cei din Grupul de la Visegrad, vor sa mai arate Comisiei Europene pisica atunci cand presiunea in privinta justitiei este prea mare, insa Romania nu este apta, nici economic, nici politic pentru un joc pe cont propriu. Deci ceea ce face Teodor Melescanu intre "baietii rai" si Bruxelles este un balet, afirma Oana Popescu, analist de politica externa si directorul Global Focus.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Oana Popescu a aratat ca "suntem atat de nepregatiti, din punct de vedere al resurselor si administrativ, pentru presedintia din 2019 incat sunt convinsa ca ne-am resemnat deja ca vom lasa in mare masura agenda si substanta pe mana CE si a nucleului dur european".

De altfel, apreciaza Oana Popescu, "noi intotdeauna am avut o foaie externa de parcurs, de aceea am avut mereu obiectivul Schengen, zona euro, ca sa ne dea cineva etapele care trebuie parcurse. Nu ne pricepem sa ne definim singuri obiectivele, deci nu putem sa jucam pe cont propriu". Ceea ce ne-a impiedicat sa ne aparam eficient interesele.

Se vorbeste mult despre pericolul apropierii Romaniei de Grupul de la Visegrad. Ce este acest grup?

Grupul de Visegrad (V4) a fost pornit de Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia ca o forma de cooperare regionala consolidata. A fost creat si fondul Visegrad destinat implementarii in primul rand a proiectelor de infrastructura, de cooperare economica.

Dar putine dintre aceste proiecte s-au materializat, mai mult a fost cooperare politica. De aceea, cam toti membrii V4 erau si sunt tot mai nemultumiti de dinamica de grup.

Pozitiile lor sunt doar in aparenta coordonate pentru ca se intampla ca pe anumite dosare esentiale care tin de relatia Est - Vest, intre care esential este cel al Europei cu doua viteze, cu declinarile lui, aceste tari se pozitioneaza similar, chiar fara o coordonare si coeziune reala.

Cum se face ca V4 a ajuns sa fie, macar la nivel de perceptie daca nu in mod real, un autentic pericol pentru viitorul UE? Este mai mult decat ingrijorare legata de niste dosare sensibile, care si pe noi ne afecteaza, sau este chiar o atitudine extrem eurosceptica?

Pozitia Romaniei a fost intotdeauna: vedem ca se evolueaza spre o Europa cu mai multe viteze, dar nimic din ceea ce facem nu va fi de natura sa adanceasca aceste diviziuni pe care nu le consideram benefice proiectului european. Deci cel mai important principiu de lucru este sa incercam sa recastigam unitatea UE.

In cazul V4, strategia e opusa: ne consideram nedreptatiti, omisi din deciziile importante privind viitorul Europei asa ca vom face scandal, vom bloca initiative, pentru ca nu noi suntem vinovatii, ci nucleul dur al UE care nu tine cont si de noi. Aceasta este dimensiunea externa.

Dar exista si o dimensiune interna care tine de derapajul democratic intern. Avem in Slovacia, Ungaria si Polonia guverne cu tenta nationalista si populista mai mult sau mai putin marcata. In Cehia presedintele e acuzat ca face jocul Rusiei. Iar derapajele interne fac ca aceste tari sa si para diferite in substanta de restul UE.

Liderii politici isi folosesc propriile populatii in meciul la nivel european.

Adica in momentul in care CE ridica niste obiectii justificate la adresa comportamentului Poloniei sau Ungariei, establishment-ul politic descrie aceste pozitii ca tinand de modul in care Bruxelles-ul trateaza injust noile state membre.

Deci in pozitionarile V4 exista si chestiuni legitime, dar sunt si teme false menite exclusiv sa creeze tensiune in UE?

Da, sunt si teme false, care desi pot sa para marginale sunt importante pentru ca ele castiga aderenta la publicul din tarile respective. De exemplu, in tot ce tine de casatoriile gay, legea privind avortul, mai ales in Polonia, este introdusa chestiunea religioasa, iar diviziunea capata si un substrat cultural, de mentalitate, religios: iata cum Europa spune ca practica incluziunea, multiculturalismul, numai ca noua nu ne respecta traditiile si credintele, ni se cere sa adoptam legi care merg impotriva traditiilor.

Ceea ce de cele mai multe ori nu este adevarat. Si la noi a fost generat mitul Europei care ne impune casatoriile gay, tema plimbata de Coalitia pentru familie, fara ca UE sa ne fi cerut vreodata asa ceva.

Insa cam toate temele serioase au un substrat real si de multe ori culpa e impartita. De exemplu, in cazul migratiei sau al lucratorilor detasati din Est care au acces tot mai dificil in Vest. Niciuna dintre aceste teme nu s-a nascut din neant si este real ca nu a existat un proces de consultare suficient la nivelul UE atunci cand, de exemplu, Angela Merkel a iesit cu declaratia privind primirea migrantilor.

Dar avem si o neasumare in plan intern a culpei care le revine lor. Pana la urma, niciunul dintre statele europene nu era pregatit pentru asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam fiecare sa contribuim la echilibrul intern si solidaritatea europeana.

Liderii V4 isi justifica orice abdicare de la valori si principii europene, prin faptul ca nici UE nu-si indeplineste partea ei de obligatii.

Putem suspecta ca in spatele radicalizarii V4 se afla o instigare ruseasca?

Nu cred ca se afla la originea acestor comportamente, care insa servesc intereselor Rusiei. Putin se bucura de aceste lucruri si contribuie de cate ori poate la adancirea problemelor.

V4 se comporta de mai mult timp asa, dar interesul a fost mai mic pentru ca nu discutam inca despre o Europa cu mai multe viteze. Strategia lor de negociere a fost mai dura in raport cu tarile mai vechi in UE decat a fost cea a Romaniei. Cu ani in urma ii invidiam pentru ca aveau curajul sa se opuna masurilor care nu conveneau intereselor lor.

Daca atitudinea V4 ar fi echilibrata si s-ar opri la semnalarea inconstantelor UE in comportamente si valori ar fi in ordine, dar in acest moment au mai degraba rolul de "idioti utili" care fac jocul Rusiei fara ca ea sa trebuiasca sa investeasca in mod direct in asa ceva.

Si pare chiar schizofrenic in conditiile in care cel putin Polonia, cel mai important membru al V4, are o pozitionare acerb antirusa. In dimensiunea de securitate, actiunile Poloniei sunt opuse comportamentului la nivelul UE, care ii submineaza pozitia.

Ati observat o alunecare a Romaniei spre grupul de la Visegrad, suspiciune care planeaza asupra ministrului Melescanu?

Eu nu cred ca Romania trage catre V4, ca aliniere in cadrul UE. Din contra, cred ca ramanem divergenti cu totul. Se intampla altceva. Clasa politica din Romania a constatat ca celor din V4 le merge.

Ca Orban poate sa promoveze la el in tara un nationalism economic agresiv, sa nu dea doi bani pe valorile europene si pe avertismentele CE si ii merge bine, e reales. Ca in Polonia, Partidul Lege si Justitie nu pare sa piarda voturi pentru ca se afla in conflict deschis cu CE si este pus la colt de multe state mari.

Clasa politica romaneasca a zis: oare nu putem sa ne satisfacem si noi interese interne care tin de apetenta pentru o guvernare mai putin democratica si mai putin principiala si sa avem acelasi tip de comportament populist, sa amenintam si noi ocazional cu nationalismul economic pe care tocmai ni-l reprosa ambasadorul SUA, sa aratam ca putem sa fim si noi baietii rai in UE pentru ca ne convine mai mult asa si constatam ca UE nu are intrumente sa ne opreasca, asa cum n-a oprit nici Grupul de la Visegrad?

Dar asta tine de calcule politice interne menite sa maximizeze libertatea de miscare a politicienilor romani, satui sa fie constransi de toate normele europene, si cu mult mai putin de o aliniere in politica europeana sau externa unde sunt convinsa ca toata lumea impartaseste ideea ca a merge pe linia V4 este gresit.

Ce va creeaza aceasta convingere?

Pentru ca Romania depinde fundamental de aliatii ei vestici. Niciodata Romania nu a avut relatii apropiate cu vecinii ei, ba chiar nu s-a simtit foarte comod cu unii dintre ei. Nu de statele din regiunea noastra va depinde starea democratiei si a economiei Romaniei, ci de aliatii mai de la Vest.

Dar intereseaza asta clasa politica de la Bucuresti avand in vedere obiectivele de grup anti-justitie despre care vorbeati chiar dvs?

Cred ca ne ajuta doua lucruri. Pe de-o parte, o traditie institutionala, inclusiv in cadrul institutiilor care au putere de decizie directa in acest sens: Ministerele de Externe, de Interne, al Apararii, serviciile de informatii.

E o traditie prin care Romania a urmat o linie vestica, a tinut aproape de tari precum Franta, UK, Germania. Este o inertie pozitiva care tine si de memoria institutionala si de memoria parcursului strategic al Romaniei.

Pe de alta parte, cred ca avem si o dimensiune de mentalitate. Simtim, poate si instinctiv, ca fara Vest sa nu se poate, ca suntem cu mult mai putin autonomi decat Polonia sau Ungaria si nu ne putem permite jocul lor extrem.

Economic si suntem, pe cifre, mai putin autonomi.

Tocmai. Stim ca suntem mai putin capabili sa tinem un joc pe cont propriu. Sa nu uitam ca in Romania nu s-a definit vreodata o strategie de tara, economica sau politica, prin forte proprii, prin mecanism propriu de reflectie.

Noi intotdeauna am avut o foaie externa de parcurs, de aceea am avut mereu obiectivul Schengen, zona euro, ca sa ne dea cineva etapele care trebuie parcurse. Nu ne pricepem sa ne definim singuri obiectivele, deci nu putem sa jucam pe cont propriu.

Se adauga si o adversitate istorica in raport cu Ungaria?

Tine si de aceasta adversitate, tine si de teama ca apropierea centanarului si a alegerilor din Ungaria ar putea accentua tensiunile. Exista si o rivalitate traditionala cu Polonia care tine de faptul ca fiecare vrea sa ii fie recunoscut rolul de lider regional.

Romania nici nu a fost invitata in V4, tocmai pentru ca era in competitie cu Polonia, apoi nici noi nu am vrut sa cooperam prea mult cu ei pentru ca nu ne-au bagat in seama.

Noi nu avem prea multe in comun cu vecinii, de la limba, la substratul cultural. E si acesta un motiv pentru care nu ne putem afilia cu V4. Iar daca fugim de Vest pe cont propriu, nu prea avem unde sa ne ducem. Imediat putem fi stransi cu usa din punct de vedere economic.

In plus suntem atat de nepregatiti, din punctul de vedere al resurselor si administrativ, pentru presedintia din 2019 incat sunt convinsa ca ne-am resemnat deja ca vom lasa in mare masura agenda si substanta pe mana CE si a nucleului dur european, care vor fi foarte fericiti ca Romania nu le face probleme asa cum face V4.

Deci vom actiona pentru pastrarea coeziunii europene, oarecum in detrimentul propriilor interese. Pentru ca asta va insemna o scadere a capacitatii de negociere a Romaniei. Si vom face un balet complicat in care vom incerca sa nu suparam prea tare vecinii.

Deci pozitia favorabila V4 a dlui Melescanu este mai degraba un asemenea balet?

Cred ca da. Incercam sa fie peste tot pentru a le spune din interior cu legitimitate, si celor din V4 si CE, ca noi nu credem ca ei merg pe o linie corecta.

Cu amendamentul ca, in egala masura, sunt convinsa ca strict politicianist, calculul este ca nu ne strica sa nu ne suparam prea tare cu vecinii pentru ca din cand in cand vom vrea sa recurgem la masuri similare. Si noi vom vrea sa mai aratam pisica Comisiei Europene atunci cand ni se va parea ca pe justitie se baga prea mult peste noi.

Este un joc cu doua dimensiuni.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Romania grupul Visegrad , #stiri Europa