Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Activistii Greenpeace au lansat artificii din perimetrul unei centrale nucleare din Franta

Activistii Greenpeace au lansat artificii din perimetrul unei centrale nucleare din Franta
Foto: Twitter/Nicolas Chauveau
Activisti ai organizatiei non-guvernamentale Greenpeace au lansat artificii din perimetrul centralei nucleare de la Cattenom, in estul Frantei, scopul actiunii fiind acela de a trage un semnal de alarma in legatura cu vulnerabilitatea acestor obiective in cazul unui atac.

"Activistii nostri au lansat artificii in perimetrul unui centrale nucleare franceze. Aceste instalatii sunt vulnerabile", se afirma intr-un mesaj postat pe Twitter de organizatia Greenpeace, informeaza postul France24.

#BREAKING - Our activists were in action this morning to denounce #nuclear spent fuel pools major security risk. #StopRiskingEurope pic.twitter.com/vKZxzrViEQ- Greenpeace France (@greenpeacefr) October 12, 2017
La scurt timp dupa actiunea Greenpeace, EDF, compania de energie care administreaza centrala, a transmis ca activistii au fost retinuti inainte de a putea patrunde in zona nucleara, precizand ca siguranta obiectivului nu a fost afectata.

"Activistii Greenpeace la fata locului. Opriti de politie. Nu au avut acces la zona nucleara. Siguranta instalatiilor nu a fost afectata", a scris EDF pe Twitter.

Greenpeace a comunicat ca artificiile au fost lansate de la baza unui bazin de depozitare a combustibilului uzat, unde sunt depozitate barele de combustibil radioactiv dupa epuizarea lor.

Roger Spautz, un oficial Greenpeace din Luxembourg, a declarat ca, joi dimineata, in jurul orei locale 5.30 (ora Romaniei, 6.30), aproximativ 15 activisti au patruns in perimetrul centralei si au trecut de doua bariere de securitate pentru a ajunge la cladirea unde este depozitat combustibilul uzat.
Greenpeace a avertizat marti in legatura cu masurile de securitate deficitare de la centralele nucleare din Belgia si Franta, punand accent in special pe lipsa unei protectii adecvate in cazul bazinelor de depozitare a combustibilului uzat.

EDF a respins imediat concluziile raportului, afirmand intr-un comunicat ca centralele nucleare administrate de companie sunt "sigure, in mod adecvat monitorizate si foarte bine protejate" si precizand ca in mod constant evalueaza rezistenta acestora la actiuni infractionale si terorism.

Avertismentele legate de siguranta centralelor nucleare au mai existat si in trecut Semnal de alarma de la Greenpeace: Centrale nucleare vulnerabile in Franta
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 12 Octombrie 2017, ora 17:32

 Articol citit de 562 ori

Citeste si: