Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Eugen Tomac > stiri Eugen Tomac
A   A   A

Ce-ar face primarul Eugen Tomac: Parcari subterane si spatii verzi Interviu

Ce-ar face primarul Eugen Tomac: Parcari subterane si spatii verzi Interviu
Foto: Facebook/Eugen Tomac
Miscarea Populara vrea sa mearga singura la alegerile locale, dar daca vom primi o oferta serioasa, nu una la televizor, o vom trata cu seriozitate. Deocamdata nu am primit-o, sustine presedintele executiv al MP, Eugen Tomac, candidat la functia de primar al Sectorului 1.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Tomac si-a explicat prioritatile mandatului. "Transparenta este cheia eliminarii suspiciunilor: primarul trebuie sa faca publice toate contractele pe care le semneaza primaria, cu tot cu acte aditionale, precum si facturile."

O alta prioritate a lui Eugen Tomac este sa construiasca parcari subterane de resedinta, iar locul astfel eliberat sa devina spatiu verde.


Cum se explica trecerea de la proiectul Basarabia, care v-a consacrat, la candidatura pentru Sectorul 1 al Capitalei?
Pentru cei care ma cunosc nu este o surpriza. Am facut liceul si facultatea in Bucuresti. Din studentie am fost un om implicat, care niciodata nu-si abandoneaza proiectele de suflet. Cand simt ca pot face mai mult pentru comunitatea din care fac parte, ma implic.

Sunt printre cei care au pus bazele Miscarii Populare, sunt presedinte executiv al partidului si am inteles ca pot face mai mult daca imi asum un rol in comunitatea din care fac parte si devin primar al uneia dintre cele mai importante primarii.

Pot transforma administratia, care se dovedeste din ce in ce mai ineficienta. Am vazut acum doua saptamani cum de la Primaria Sectorului 1 au fost urcati intr-un autocar 25 de consilieri si dusi la audieri la DNA.
Aceste probleme trebuie solutionate. Nu spun ca detin cheia pentru a le rezolva, imi stiu foarte bine limitele, sunt un om responsabil, dedicat si implicat si sunt convins ca in clipa de fata administratia publica are nevoie de oameni onesti si capabili sa raspunda cu aceeasi responsabilitate increderii primite.

Nu abandonez cauza Basarabiei, MP este singurul partid care are trecuta in programul politic unirea cu R. Moldova, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne ocupam si de problemele curente de zi cu zi.

Care sunt prioritatile dvs pentru Sectorul 1?

Primaria Sector 1 este una dintre cele mai bogate din tara, insa resursele sunt total netransparent folosite. Cred ca transparenta este cheia eliminarii suspiciunilor. Asa cum prevede legislatia in vigoare, primarul trebuie sa faca publice toate contractele pe care le semneaza primaria.
Este vital sa publici si toate actele aditionale pentru ca la 2 -3 ani dupa incheierea contractelor este posibil sa vedem ca sumele initiale s-au dublat.

Apoi, nu vad nicio problema ca si facturile sa fie facute publice automat, sa stie oamenii cat a costat un platan, o panseluta. De multe ori vedem dupa ani de zile ca sumele sunt putin spus exagerate.

Dar ce ne facem cu consilierii? Chiar dvs ati dat exemplul celor 25 luati de DNA. Cum veti selecta dvs lista consilierilor MP astfel incat sa nu se repete povestea?

Suntem in plin proces de selectie, cu o singura exceptie, toti candidatii sunt oameni care nu au mai facut politica, au un CV foarte bun. Iar integritatea, faptul ca acesti oameni sa nu fi avut nicio problema in trecutul lor, este un criteriu esential.
Deci integritate si transparentizare. Alta urgenta?

Sectorul 1 are cel mai mult spatiu verde, dar e loc de mai mult. Fiecare cetatean are in medie 9 mp de spatiu de verde fata de media europeana de 24 mp. Pentru mine va reprezenta o prioritate sa mut toate locurile de parcare din spatele blocurilor in subteran, iar deasupra sa facem spatiu verde.

Cum sa faceti asta? Va trebui sa sapati tot sectorul.

Nu peste noapte, dar e o prioritate pentru mine sa incepem. Nu sunt parcari in sector, e o mare problema pentru foarte multi oameni. Parcarile acestea subterane pot fi create intr-un timp rezonabil.

Si ce faceti cu toate tevile ingropate acolo unde vor fi parcarile subterane?

Ele vor fi la vedere in aceste parcari, vom avea acces direct la ele, ceea ce reprezinta un avantaj. Alta solutie decat aceste parcari subterane nu exista.
Cate ati vrea sa faceti in patru ani si cat ar costa?

In patru ani, cu banii publici si privati, se pot face cam 3.000 de locuri de parcare subterane, cu o investitie a primarei evaluata la 10 mii de euro/loc. Beneficiarii lor ar plati o chirie in medie de 50 de ron pe luna. Vom prezenta un studiu bine argumentat pentru impactul financiar. Deci in felul asta rezolvam doua probleme, si spatiile verzi, si parcarile.

Alta prioritate pentru Sectorul 1?

Vom continua sa ridicam gunoiul gratuit, dar putem merge mai departe. Nu avem o cultura in privinta reciclarii deseurilor. Avem tomberoane pe strazi pentru colectare diferentiata, dar cand vine masina de gunoi ele sunt rasturnate la un loc.

Trebuie sa obligam prestatorii sa-si duca treaba la bun sfarsit, asa cum e prevazuta in contract, deci colectare diferentiata. Trebuie scoase ghenele de gunoi din blocuri si sa aplicam metode moderne. Nu e o investitie foarte mare sa sapi o groapa in care introduci tomberoanele unde oamenii sa arunce gunoiul.
Daca nu vom avea o abordare responsabila privind protectia mediului, vom lasa o lume nenorocita generatiilor viitoare. Si am ambitia de a ma implica agresiv in aceasta politica. Discutam despre viitorul acestui oras si imi doresc ca Sectorul 1 sa devina un model pentru toata tara in chestiunea curateniei.

Dvs candidati la Sectorul 1. Mai sunt candidaturi certe si pentru alte sectoare?

La Sectorul 3 este colegul meu Cristi Petrescu, la Sectorul 4 va candida fostul primar general interimar Stefanel Marin.

Nu a venit recent de la UNPR?

Ba da, dar nu cred ca e o crima daca ai mai facut politica si vrei sa-ti continui activitatea indreptandu-te spre un partid de viitor. Este un om cu multa experienta, care nu a furat si e de cuvant.
La Sectorul 2 avem in analiza doua propuneri si probabil in curand vom incheia selectia interna. La Sectorul 5 e domnul Valentin Nitu, venit de la PDL in MP alaturi de alti sustinatori ai presedintelui Basescu. La Sectorul 6 candidatul va fi anuntat in urmatoarea perioada.

Si cireasa de pe tort, primaria generala?

Candidatul MP pentru Primaria Capitalei va fi anuntat de presedintele Traian Basescu.

In urma unei selectii interne?

Nu intru in detalii, e o discutie interna foarte intensa pe care o tratam cu seriozitate. Avem oameni care ar face fata fara probleme in confruntarea cu persoanjele care si-au anuntat pana acum intentia de a intra in lupta.

In urma cu cateva zile, presedintele PNL Bucuresti, Catalin Predoiu, invita la dialog toate fortele de pe dreapta pentru o coalizare impotriva adversarului comun - PSD. MP este interesata?
Punctul de vedere trebuia asumat unitar de toata conducerea formatiunii. Am vazut ca dupa ce dl Predoiu a lansat la televizor invitatia, mai mult de conjunctura, imediat sefii dumnealui au tinut sa-l corecteze.

Dar pe fond vi se pare fezabil si necesar un dialog al tuturor fortelor anti-PSD?

Nu cred ca PNL lupta in mod real cu PSD. Liberalii cot la cot cu PSD au votat impotriva reducerii numarului de parlamentari la 300. Impreuna ne-au bagat pe gat alegerile intr-un singur tur.

PNL si PSD nu sunt in competitie, ci intr-o mare intelegere de a imparti tara in doua. De aceea, incercam sa dam nastere unei alternative reale la ceea ce numim vechile partide.

Dar cu partidele mici, M10 sau Uniti Salvam, ati face o alianta, daca in cele mari nu credeti?
MP vrea ca in aceasta competitie la locale sa mearga singur. Totusi, daca va veni o oferta serioasa, nu una la televizor, o vom trata cu seriozitate. Deocamdata nu am primit-o.

Va sperie contracandidatii care se profileaza la Sectorul 1?

PSD are o mare problema de organizare in Sectorul 1, pentru ca majoritatea celor cu putere de decizie trebuie sa dea explicatii pentru ultimii ani. Aceeasi problema o are si PNL.

Alegerea PNL pentru Sectorul 1 ma amuza. Eu nu cred ca bucurestenii vor face greseala de a alege o copie a lui Rares Manescu. Il cunosc bine pe Nazare, am fost colegi in Guvern, nu a trecut o zi pe la munca si nu cred ca e nevoie de un asemenea primar. Am trecut deja prin aceasta experienta la Sectorul 6.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 12 Martie 2016, ora 08:39
 Autor:Ioana Ene Dogioiu

 Articol citit de 2817 ori

Citeste si: