Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Eugen Orlando Teodorovici > ministrul Finantelor
A   A   A

Teodorovici arata cum va lua Fiscul banii de la Iohannis pentru casa din Sibiu, dar recunoaste din nou ca imobilul nu e in proprietatea statului

Teodorovici arata cum va lua Fiscul banii de la Iohannis pentru casa din Sibiu, dar recunoaste din nou ca imobilul nu e in proprietatea statului
Foto: Captura Antena3
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a dat noi detalii despre cum va proceda ANAF pentru a incasa banii primiti drept chirie in perioada 2001-2015 de familia Iohannis pentru o casa din Sibiu, pe care presedintele a pierdut-o in instanta.

Teodorovici a recunoscut, din nou, ca statul roman inca nu este proprietarul acestei case. Cu toate acestea, spune ministrul, familia Iohannis trebuie sa returneze banii la stat pentru ca "aceasta suma cuiva trebuie sa ii revina".

"Am cerut celor de la ANAF sa ceara o actiune asa cum spune legea si anume sa ceara inscrierea in cartea funciara a acelui imobil. ANAF-ul a ales prima oara sa marga prin notar, notar care a ales sa suspende actiunea. Asta este o alta discutie pe care ar trebui sa o purtam cu Ministerul Justitiei pentru a verifica activitatea acelui notar. Dar calea cea mai scurta este de a ne adresa noi, ca stat, prin ANAF, cartii funciare pentru a se inscrie acest imobil. Daca cei de la cartea funciara vor spune ca nu se poate, va ramane singura cale de urmat cea prin notar - dupa care sunt alti pasi.
Pasul urmator este de a solicita acea suma celor trei persoane care au inchiriat acel imobil. Pentru ca este normal ca in perioada 2001-2015, cat a fost casa aceea inchiriata, daca statul reuseste inscrierea in cartea funciara, este clar ca statul a devenit proprietarul de drept. Unii spun ca deja este, dar ca sa fim siguri apelam la aceasta prima cale. Este clar ca nu se mai pune problema daca Iohannis mai este sau nu proprietar. Nu mai este. Si atunci este normal ca aceasta suma cuiva sa ii revina. Instanta va decide, intr-un final, daca va fi cel care acum a revendicat in instanta sau statul roman. Acum aceasta suma trebuie luata de statul roman", a spus Eugen Teodorovici, miercuri seara, la Antena3.
Ministrul de Finante a subliniat ca momentan nu se aplica penalitati, dar exista dobanzi care se vor aplica la perioada in care imobilul nu a fost in proprietatea statului, pentru ca acesta ar fi putut sa il inchirieze. Se scad insa anumite cheltuieli de intretinere, a mai afirmat Teodorovici.

Totodata, ministrul de Finante a afirmat ca acest demers nu reprezinta "niciun fel de revansa sau rafuiala de orice fel. Este o obligatie de a aplica legea pentru toti cetatenii acestei tari".

Eugen Teodorovici a mai afirmat si saptamana trecuta ca statul roman nu este inca proprietarul casei din Sibiu care a apartinut familiei Iohannis, dar i-a cerut presedintelui sa returneze voluntar banii incasati drept chirie in perioada 2001-2015, ca sa dea un exemplu tarii.
Teodorovici a facut declaratia la o zi dupa ce Liviu Dragnea a cerut ANAF si Ministerului de Finante sa grabeasca procedurile pentru ca familia Iohannis sa dea statului roman "sutele de mii de euro" pe care le-ar datora dupa ce a pierdut definitiv procesul referitor la casa din Sibiu.

"Am avut doua dosare pe acest subiect, de la colegii de la minister si ANAF. Pentru un imobil, cel din str. gen Magheru, lucrurile sunt clare, imobilul a revenit, a fost vandut (...) Vorbim doar de imobilul din bd Balcescu, din Sibiu, care in perioada 2001 - 2015 a apartinut familiei Iohannis si a mai fost inca o persoana care a avut venituri din inchiriere.

In mod normal, logic si moral statul trebuie sa isi recupereze banii, dar astazi statul inca nu e proprietar al acelui imobil", a subliniat la finalul saptamanii trecute ministrul de Finante.
Istoria unei case indelung disputate

Imobilul cu numarul 29 de pe strada Nicolae Balcescu din centrul Sibiului, din care sotii Iohannis au cumparat jumatate la inceputul lunii iunie 1999, a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora casa a ajuns in proprietatea statului roman.

In anul 1997, casa a fost cumparata de chiriasi, iar in 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat imobilul au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea.

Ulterior, imobilul a ajuns in proprietatea familiei presedintelui, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea, iar fostii chiriasi au cerut in instanta anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Bastea.
Familia Iohannis a pierdut procesul la Brasov, iar la jumatatea lunii noiembrie 2015 presedintele Klaus Iohannis a facut recurs, acesta fiind respins la Curtea de Apel Brasov, care a mentinut decizia Tribunalului Brasov.

Carmen si Klaus Iohannis au cerut atunci stramutarea dosarului.

In aprilie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dosarul sa fie stramutat de la Curtea de Apel Brasov la Curtea de Apel Pitesti, care a trebuit sa se pronunte pe o contestatie in anulare depusa de famillia Iohannis.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 21:16
 Autor:Irina Olteanu

 Articol citit de 6290 ori

Citeste si: