Guvernul introduce "taxa pe lacomie" la banci si anunta modificari la Pilonul II si la taxele pe viciu. Vor urma si alte masuri

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 19:06
18104 citiri
Guvernul introduce "taxa pe lacomie" la banci si anunta modificari la Pilonul II si la taxele pe viciu. Vor urma si alte masuri
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut marti seara o declaratie de presa in care a prezentat masurile fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

El a precizat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri.

Una dintre ele este o taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Potrivit lui Teodorovici, taxa pe activele bancare va fi 0 daca nivelul mediu al ROBOR la 3 si 6 luni ramane la 1,5% sau mai mic, 0,2% daca media nivelului ROBOR la 3 si 6 luni este cuprinsa intre 1,5 si 2% si 0,4% daca media ROBOR este intre 2 - 2,5%, inclusiv.

Taxa creste la 0,6% daca media ROBOR este intre 2,5 - 3% si la 0,9%, daca ROBOR este intre 3 - 3,5%.

In cazul in care media trimestriala a ROBOR depaseste cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinta, taxa de 0,9% creste progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire de 0,5%.

Taxele pe viciu ajung la bugetul de stat

In ceea ce priveste taxele pe viciu, Teodorovici anunta o restructurare a acestora. Mai exact, spune el, acestea vor ajunge la bugetul pe stat, iar de acolo pleaca spre ministere.

"Taxele pe viciu se vor constitui la bugetul de stat, bugetul de stat aloca acele sume catre ministere, fara a le reduce. Sumele nu se mai duc direct la ministere, pentru ca nu se stia unde se duc", a argumentat ministrul.

Plafon pentru pretul gazelor naturale

Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.

"Din pacate, comportamentul unor companii arata un dispret fata de ce inseamna economia din Romania. Asa ca se propune o limitare de 68 de lei megawatt/ora pentru trei ani de zile. Necesitatea a rezultat din comportamentul incorect al producatorilor de gaze", a spus Teodorovici.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile ministrului de Finante

- Vom adopta o OUG pana la finalul anului. Trebuie sa avem in centrul atentiei noastre cetateanul.

- Sunt o serie de instrumente financiare pe care le vom infiinta. Sunt foarte utile.

- Fondul de Dezvoltare si Investitii - are un buget de aproximativ 10 miliarde de euro. Domeniile prioritare sunt: sanatate, educatie, apa-canalizare, retele energie electrica si gaze, transport-drumuri, locuinte, cultura, culte.

- Un alt instrument este fondul de finantare in parteneriat public privat.

- Vom avea si programul statiunilor balneare. Sursa de finantare este bugetul Secretariatului General al Guvernului. Plafonul maxim este de 200.000 de euro.

- Un alt program important este "Investim in copii, investim in viitor". Vom construi gradinite cu profil sportiv.

- Aceasta OUG prevede o serie de masuri. Asa cum prevede legea salarizarii, asa se vor acorda cresterile salariale.

- In ceea ce priveste pensiile, de la 1 septembrie, punctul de pensie se majoreaza cu 15%.

- In 2019, va continua acordarea voucherelor de vacanta pentru intregul sector bugetar. Au fost rezultate foarte bune.

- In zona de educatie, salariul in 2020 pentru personalul didactic va creste cu ceea ce trebuia sa creasca in 2022.

- Sunt si cateva masuri pentru disciplina financiara. Sa nu mai avem situatii ca la rectificare sa fie sume necheltuite. Pentru prima oara in administratia din Romania, ministrul de Finante poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament, poate sa modifice limitele in cazuri deosebite.

- Am vazut ca se spune ca se maresc taxele pe viciu. E vorba doar despre o rearanjare. Aceste taxe vor intra la bugetul de stat si Ministerul de Finante aloca acele sume pentru a sti pentru ce sunt folosite.

- Plafonul la gazele naturale. Din pacate, comportamentul unor companii arata foarte clar un dispret fata de economia din Romania. Asa ca propunem o limitare de 68 de lei megawatt/ora pentru trei ani de zile.

- Pilonul 2. S-a vorbit foarte mult pe aceasta tema. Comisionul de administrare va scadea la 1%, veti vedea care sunt argumentele. Comisionul de 0,05% din active se modifica in functie de performanta. O persoana trebuie, si e normal, sa poata sa se retraga pe baza de cerere individuala, dupa minimum 5 ani de participare.

- Un alt element foarte important este cel legat de zona bancara. Nu ne sfiim daca denumim aceasta taxa "taxa pe lacomie". Si va dau cateva exemple. E o propunere care sa protejeze romanul. O sa cred ca bancile sunt parteneri loiali cand ambii parteneri vor castiga, firmele, companiile si bancile. Sunt diferente foarte mari intre dobanzile la credite si cele la depozite.

- De la 1 ianuarie se va aplica o taxa pe activele institutiilor bancare. Masura spune ca taxa se va aplica in situatiile in care ROBOR la 3 si 6 luni depaseste o valoare. Nu se aplica pana la 1,5%.

- Impactul poate fi undeva la 3 miliarde de lei sau zero, daca bancile decid ca ROBOR sa fie la limita de 1,5%. Toate aceste masuri vin in urma unui comportament incorect in domeniul gazelor, electricitatii, bancar, fata de economia acestei tari.

- Pot sa va anunt ca urmeaza si alte masuri la Ministerul de Finante la care inca lucram.

*****************

Declaratiile lui Teodorovici vin dupa atacurile lui Dragnea la mediul privat. Liviu Dragnea a lansat duminica seara o noua serie de atacuri impotriva mediului privat.

Liderul PSD a criticat multinationalele, companiile din energie, telefonie si firmele din domeniul jocurilor de noroc, vorbind iar despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

"Cum sa crezi in onestitatea unui mare lant de hypermarketuri care are profit de 0,5% si afli ca cumpara sticla de suc nu cu 90 de bani din Romania, ci cu 2,20 lei din afara? Daca ar cumpara din Romania, s-ar impozita profitul aici.

O mare companie energetica are profit de 0,8 la mie. O firma mare de telefonie, cu epoleti, profit raportat 1.500 de lei! Eu le spun tuturor acestora ca Romania nu e stat fara caini. De maine, sa finanteze din nou toate atacurile impotriva mea, a premierului, a Guvernului, dar le spun ca Romania nu e stat fara caini.

Pretul la gaze - vorbim de gazele din subsolul Romaniei (v-ati plictisit? - intreaba sala, care raspunde cu aplauze) . Inteleg ca companiile din domeniu intentioneaza sa declanseze noi cresteri de preturi. Au un pret de cost de circa 40 de lei si vezi ca le vinde cu peste 70 de lei si te intrebi ce s-a intamplat? Sunt gazele noastre. Vreau sa instituim reguli cinstite, reguli corecte", a declarat Dragnea.

Apoi, liderul PSD a precizat ca "Guvernul trebuie sa intervina de urgenta: in energie, in gaze, in justitie, la jocurile de noroc (acum este impozit pe profit, dar ei nu au profit) ".

"Sunt absolut convins ca poate chiar saptamana asta dl Teodorovici (e pe aici?); dl. Valcov e aici? Coruptule, unde esti? Dna Dancila, puneti-i la treaba, sa plateasca companiile", a spus Dragnea.

Modificarile Codului Fiscal, anuntate de cateva luni

Ministrul de Finante anuntase inca din vara ca va schimba Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, iar modificarile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Prezentarea a fost amanata insa in repetate randuri. La inceputul lunii noiembrie, Teodorovici spunea ca modificarile Codului Fiscal vor fi anuntate pana la finalul acelei luni.

"Colegii din piata au vazut proiectele, ca sa vedem ce ramane. Propunerile care sunt de la inceputul anului vor fi adoptate prin ordonanta de urgenta", a spus in acel moment Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Eugen Teodorovici Cod Fiscal , #ministrul Finantelor