Boc a lansat platforma unde clujenii pot propune proiecte pentru orasul lor. Finantarea maxima - 150.000 de euro

Luni, 17 Iulie 2017, ora 16:55
15601 citiri
Boc a lansat platforma unde clujenii pot propune proiecte pentru orasul lor. Finantarea maxima - 150.000 de euro
Foto: Facebook/Emil Boc

Primaria Cluj-Napoca a lansat, luni, primul proces de bugetare participativa din Romania, in cadrul caruia locuitorii pot depune proiecte pe diverse domenii, iar cele care intrunesc cel mai mare numar de voturi urmeaza sa fie finantate si implementate incepand cu anul 2018.

Primarul Emil Boc a declarat, luni, intr-o conferinta de presa ca valoarea maxima a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro.

"Primaria Cluj-Napoca a lansat, luni, primul proces de bugetare participativa din Romania, o forma de respect pentru clujenii care platesc taxe si impozite locale si care pot decide cum se cheltuiesc banii in interes public.

In perioada 17 iulie - 20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oras prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie sa se incadreze in sase domenii precum alei, trotuare si zone pietonale, mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei, spatii verzi si locuri de joaca, amenajare spatii publice - mobilier urban, iluminat public, infrastructura educationala si culturala, orasul digital.

Proiectele care obtin cel mai mare numar de voturi vor fi implementate de catre Primaria Cluj-Napoca incepand cu anul 2018. Valoarea maxima a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro", a spus Boc.

Potrivit acestuia, prin acest proces de bugetare participativa online, municipalitatea urmareste implicarea directa in luarea deciziilor privind proiectele orasului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca si au cel putin 18 ani.

"Primaria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activa in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste viitoarele proiecte ale municipalitatii, fiind vorba despre o actiune democratica de deliberare si decizie pentru stabilirea modalitatii optime de cheltuire a unei parti din bugetul local", a mai spus primarul.

Acesta a explicat ca procesul este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativa realizat in 2013 in cel mai mare cartier al Clujului, Manastur, si a procesului participativ pentru tineret desfasurat in anul 2015, Com'On Cluj-Napoca.

Potrivit lui Boc, inregistrarea participantilor se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptata pentru dispozitivele mobile sau desktop, fiecare cetatean avand posibilitatea de a formula una sau mai multe propuneri de proiecte.

"Analiza tehnica si legala a proiectelor se face de catre departamentele din cadrul Primariei Cluj-Napoca. In urma acestei verificari, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoana al carei proiect a fost declarat neeligibil poate sa primeasca, la cerere, un raspuns scris cuprinzand motivele pentru care propunerea a fost declarata neeligibila.

Toate proiectele declarate eligibile urmeaza sa fie supuse votului cetatenilor, iar proiectele care obtin cel mai mare numar de voturi urmeaza sa fie cuprinse in bugetul Primariei Cluj-Napoca. Vor fi finantate un numar de 15 proiecte", a precizat Boc.

Persoanele care nu au acces la Internet vor putea inscrie propuneri de proiecte in perioada 17 iulie-20 august cu sprijinul Primariei la Centrul de Cultura Urbana Casino unde va fi amenajat un birou si unde, in fiecare zi lucratoare din perioada de depunere, doi functionari ai Primariei vor ajuta cetatenii sa depuna proiecte pe platforma si vor oferi informatiile necesare.

Conform calendarului bugetarii participative, rezultatele finale se vor afisa in 27 noiembrie, iar proiectele castigatoare vor fi incluse in luna decembrie pentru finantare din bugetul municipiului de anul viitor.

Citeste si Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#proces bugetare participativa Cluj, #Primaria Cluj Napoca , #Primaria Cluj