SpaceX are autorizatie pentru 12.000 de sateliti. Elon Musk vrea sa ofere Internet de foarte mare viteza la toata planeta

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 21:17
5425 citiri
SpaceX are autorizatie pentru 12.000 de sateliti. Elon Musk vrea sa ofere Internet de foarte mare viteza la toata planeta
Foto: Twitter/@SpaceX

Compania din domeniul spatial SpaceX a fost autorizata de autoritatile federale americane sa plaseze pe orbita terestra o constelatie de 11.943 de sateliti in scopul furnizarii unei conexiuni Internet de foarte mare viteza pe Terra, in cursul deceniului urmator.

Ca termen de comparatie, de la programul Sputnik din 1975, omenirea a lansat in spatiu peste 8.000 de obiecte, potrivit Biroului pentru Afaceri Spatiale al ONU. Potrivit ONU, 4.880 dintre acestea se afla inca pe orbita, dar conform datelor armatei americane, mai putin de 2.000 de sateliti sunt inca activi, potrivit AFP.

Constelatia SpaceX va spori de mai multe ori numarul satelitilor de pe orbita Pamantului, fara a mai pune la socoteala proiectele similare ale altor societati, printre care OneWeb, cu 900 de sateliti preconizati.

Comisia Federala pentru Comunicatii (FCC) a anuntat ca a autorizat SpaceX sa amplaseze pe orbita a 7.518 de sateliti, care se vor adauga celor 4.425 de sateliti deja aprobati de FCC pentru aceeasi companie, in martie anul trecut.

Niciunul dintre acesti sateliti nu a fost inca lansat. SpaceX are la dispozitie sase ani pentru a plasa jumatate dintre acestia pe orbita si noua ani pentru a plasa numarul total de sateliti, potrivit regulilor FCC.

SpaceX doreste sa plaseze cea mai mare parte dintre acesti sateliti pe o orbita foarte joasa, la o altitudine cuprinsa intre 335 si 346 km, adica sub altitudinea Statiei Spatiale Internationale (ISS), care se afla la circa 400 de km.

Avantajul plasarii satelitilor pe o orbita atat de joasa este timpul de comunicare foarte scurt intre sateliti si utilizatorul de Internet de pe Terra, un parametru care se cheama latenta.

Elon Musk, patronul SpaceX, a precizat intr-un tweet scris in luna mai ca perioada de latenta pentru doi sateliti de test lansati in luna februarie era de 25 de milisecunde, suficient pentru derularea unor jocuri video rapide.

Aceasta altitudine joasa este insa foarte dificil de mentinut, iar satelitii de mici dimensiuni au o durata de viata scurta, de doar cativa ani.

FCC a autorizat, de asemenea, si alte societati sa lanseze mai multe sute de sateliti: Kepler (140 de sateliti), Telesat (117 sateliti) si LeoSat (78 de sateliti) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Elon Musk Internet mare viteza, #Elon Musk sateliti SpaceX Internet , #SpaceX