Un secretar de stat vrea ca romanilor sa nu li se mai returneze banii pe vacante, ci sa si le reprogrameze post-pandemie

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 21:54
9640 citiri
Un secretar de stat vrea ca romanilor sa nu li se mai returneze banii pe vacante, ci sa si le reprogrameze post-pandemie
Foto: Facebook/ Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri-Romania

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Emil-Razvan Pirjol, a declarat, sambata, ca analizeaza suspendarea Ordonantei 2/2018, care obliga operatorii la rambursarea pachetelor turistice, in contextul crizei generate in sector de pandemia de coronavirus.

"Ne gandim foarte serios la suspendarea acestei Ordonante 2 (Ordonanta nr. 2/2018 privind pachetele de serviciide calatorie si serviciile de calatorie asociate n.r.), care obliga rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineinteles sa venim cu o masura compensatorie.

Ideea este ca am dori, pentru moment, sa evitam aceasta presiune asupra agentiilor, pentru ca in astfel de situatie nu vom face decat sa grabim intrarea lor in insolventa. Pe de alta parte, trebuie gasita o masura care sa asigure consumatorul ca isi va recupera banii sau daca doreste sa reprogrameze, ceea ce noi ii sfatuim fara doar si poate, sa aiba aceleasi conditii ca si cele precedente", a declarat Emil-Razavn Pirjol, la Antena 3.

"Agentiile isi pot trimite oamenii in somaj"

Oficialul sustine ca in prezent agentiile de turism isi pot trimite oamenii in somaj "cu greutate", pentru ca sunt ocupati cu gestiunea reclamatiilor si a doleantelor de rambursare, iar in prezent se analizeaza posibilitatea ca agentiile sa poata emite un certificat, pe o durata de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacantelor.

"Intr-o prima faza, ne-am gandit sa apelam la ratiune si la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonante, care sa dea un respiro agentiilor. Astazi agentiile cu greutate nu isi pot trimite oamenii in somaj pentru ca sunt ocupati peste 100% cu gestiunea reclamatiilor, a doleantelor de rambursare, a voucherelor si asa mai departe.

Ideea este ca o agentie sa poata emite un certificat, haideti sa il numim un certificat, pe o durata de 18-24 de luni, timp in care clientul sa poata sa isi reprogrameze aceasta vacanta", a adaugat secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Apare portalul agentiilor

Pentru a evita riscul ca multe agentii sa dispara din cauza faptului ca nu vor avea resursele financiare necesare rambursarii sumelor platite de turisti pentru vacante, Pirjol a subliniat ca se doreste ca in cel mai scurt timp sa intre in functiune o aplicatie informatica de monitorizare a acestor sume platite in avans.

"Poate sa existe acest risc ca aceasta agentie sa dispara. De aceea, am spus ca incercam sa aflam cat de repede posibil, si la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - n.red.), ca aplicatie. De fapt va fi un portal in care agentiile si toti operatorii economici, pentru ca nu sunt numai agentiile, agentiile sunt primele afectate, dar ganditi-va si si la hotelierii care au incasat in sistemul early booking una-doua rate. Si ei sunt in aceeasi situatie.

Acesti oameni au investit in deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astazi sa ne gandim ca vor reusi sa ramburseze. Si atunci ne-am spus: haideti sa incercam intr-un timp cat mai scurt, ma refer la zile, sa putem estima totalitatea sumei care astazi este platita in avans, atat de clienti cat si de agentii, catre alte state, de exemplu. Sa avem o imagine clara a sumei si de acolo sa incepem sa lucram pe o eventuala cerere de rambursare", a explicat Pirjol.

Saptamana viitoare se face evaluarea

Seful Directiei Generale Turism din Ministerul Economiei considera ca saptamana viitoare ar putea exista aceasta evaluare a sumelor, dupa care se va incepe recuperarea lor din tarile unde au fost platite aceste avansuri.

"Eu am incredere ca saptamana viitoare vom avea aceasta evaluare a sumei totale si de acolo sa incepem sa vedem ce putem recupera de la alte state eventual, ce sold ramane si cum putem acoperi aceste sume ramase", a adaugat Pirjol.

Nu in ultimul rand, oficialul de la Economie a mentionat ca se lucreaza de cateva saptamani si la anumite masuri fiscale pentru sector, respectiv reduceri de impozite si taxe, pe care Guvernul intentioneaza sa le ia in urmatoarea perioada.

"Nu ne-am apucat zilele trecute, dar va dati seama de amploarea efectului economic asupra intregii economii a Romaniei. Intr-adevar anumite taxe si impozitul specific pentru industria ospitalitatii ar trebui regandite", a mai spus Emil-Razvan Pirjol.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ministerul Economiei turism, #agentii turism ordonanta , #stiri economice