UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb CETA, care promite o crestere a comertului cu 20%

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 15:20
8641 citiri
UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb CETA, care promite o crestere a comertului cu 20%
Foto: Twitter / Danny Kemp

Uniunea Europeana si Canada au semnat duminica, la ora locala 14:00 (15:00 ora Romaniei), la Bruxelles acordul istoric de liber-schimb CETA.

Uniunea Europeana a fost reprezentata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si de premierul slovac Robert Fico, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE.

Canada a fost reprezentata de premierul Justin Trudeau.

Presedintele CE a scris pe Twitter, la scurt timp dupa ceremonie, ca CETA reprezinta "noul standard de aur pentru acordurile comerciale".

CETA, despre care sustinatorii spun ca va duce la o crestere a comertului bilateral cu 20%, a parut sa fie in impas dupa ce regiunea francofona belgiana Valonia a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.

Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale.

Dupa ce politicienii belgieni au convenit asupra unei anexe joi, pentru a linisti ingrijorarile valone, Parlamentul regional a votat vineri in favoarea acordului. Parlamentul de la Bruxelles si Parlamentul flamand au aprobat CETA cateva ore mai tarziu.

Premierul socialist valon, Paul Magnette, care a devenit un erou pentru toti activistii europeni care se opuneau CETA, a spus ca negocierile din Belgia au dus la un acord pe care il poate accepta.

"CETA amendat si corectat este mai mult decat vechiul CETA. Ofera garantii si il voi apara", a declarat Magnette.

Anexa semnata linisteste temerile ca un sistem menit sa apere investitorii straini ar putea consolida prea mult influenta corporatiilor. De asemenea, ofera o clauza de salvgardare pentru fermieri.

"Cu toata aceasta poveste, care a facut ceva valva, toata Europa stie acum ca exista si Parlamentul valon", a subliniat Magnette.

Acordul ar putea intra partial in vigoare anul viitor, la circa opt ani de la inceperea negocierilor, cu conditia ca si Parlamentul European sa il aprobe. Astfel, CETA ar duce la reduceri de tarife dinainte sa fie ratificat de toate Parlamentele regionale si nationale din UE.

Opozitia fata de CETA faca parte dintr-o miscare care ia amploare in Occident impotriva globalizarii. Cele mai inversunate proteste vizeaza proiectul de acord comercial UE-SUA TTIP.

Protestatarii spun ca CETA si TTIP vor consolida multinationalele si vor degrada standardele de siguranta alimentara, de mediu si de munca.

Disputa belgiana privind CETA reflecta diviziunea din tara dintre zona de nord, flamanda, mai bogata, si zona de sud, francofona, care incearca sa faca fata declinului industriilor carbunelui si otelului.

Aprobarea CETA a fost blocata temporar si de Romania si Bulgaria, care au cerut garantii din partea Guvernului de la Ottawa privind liberalizarea vizelor. In cele din urma, statul nostru si cel vecin au obtinut promisiunea ca cetatenii lor nu vor mai avea nevoie de vize incepand cu finalul anului viitor.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#semnare CETA, #acord CETA Canada , #macroeconomie