Tot mai multi soferi folosesc Autostrada Urbana, aglomerand estul Capitalei UPDATE Promisiuni de la Firea

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 11:40
14751 citiri
Tot mai multi soferi folosesc Autostrada Urbana, aglomerand estul Capitalei UPDATE Promisiuni de la Firea
Foto: Arhiva Ziare.com

Autostrada Urbana - adica portiunea din A3 de pe teritoriul Capitalei - este pe zi ce trece tot mai circulata. In aceste conditii, in zona de est a Bucurestiului, s-ar putea crea blocaje in trafic, in cazul in care autoritatile nu iau din timp masuri pentru a fluidiza circulatia.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Autostrada Urbana, lunga de 6,5 kilometri, a fost deschisa traficului cu mare intarziere, pe 14 decembrie. In primele zile de dupa inaugurare, soseaua de mare viteza a ramas aproape pustie. Pe masura ce zilele au trecut, insa, tot mai multi bucuresteni au observat ca folosind-o reusesc sa economisesca timp pretios.

Asa se face ca, in doar o luna, numarul autoturismelor care circula zilnic pe A3 a crescut de mai bine de doua ori, ajungand de la circa 5.000, la jumatatea lui decembrie, la aproape 12.000, in acest moment, potrivit purtatorului de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu.

Chiar si asa, pe Autostrada Urbana se circula, inca, in conditii bune. In schimb, pe strazile din estul Bucurestiului - pe care ajung masinile dupa ce parasesc autostrada - se merge deja bara la bara, mai ales la orele de varf. Iar numarul soferilor care circula prin zona ar putea continua sa creasca, in perioada urmatoare, aglomerand si mai mult strazile.

Cine si ce ar trebui sa faca, astfel incat sa nu ajungem sa pierdem si mai mult timp in trafic, in zona?

Solutii exista cu siguranta, doar ca aplicarea lor ar presupune ca mai multe institutii sa colaboreze ca sa poata tine situatie sub control.

Largirea Soselei Fabrica de Glucoza, mereu amanata

Una dintre primele masuri de luat pentru fluidizarea traficului rutier in estul Bucurestiului este largirea soselei Fabrica de Glucoza. De ce e important ca aceasta soseaua sa aiba 4 benzi, nu doar 2, ca acum? Pentru ca pe Fabrica de Glucoza circula bara la bara mii de masini care ies de pe Autostrada Urbana - la intersectia cu Soseaua Petricani - si se intreapta apoi spre Calea Floreasca.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) promite inca din 2010 ca se apuca de largirea soselei. Din pacate - pe fondul lipsei de interes a autoritatii locale, a ritmului lent in care s-au facut exproprierile si a schimbarilor de legislatie - in zona nu s-a deschis niciun santier.

Gabriela Firea a spus si ea, initial, ca va incepe largirea soselei in 2017. Apoi, a anuntat ca lucrarile se amana pana in primavara lui 2018. In cele din urma, insa, abia in luna august a anului trecut a inceput intr-adevar demolarea unor cladiri care sa permita largirea drumului.

UPDATE Ulterior, s-au parcurs si alte etape pregatitoare, iar acum se realizeaza relocarea utilitatilor (adica mutarea tevilor de apa sau gaz si a stalpilor de inalta tensiune de pe suprafata pe care se vor construi cele 2 noi benzi ale soselei - n.red.), a informat PMB, prin intermediul unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Dupa ce si aceasta etape se va finaliza, Straco Grup, Tracon si Primacons Group vor putea incepe sa construiasca efectiv drumul. Potrivit Primariei, desi lucrarile sunt programate sa dureze 15 luni, ar putea fi gata in doar 12 luni.

Ce vom face cand pe A3 vor circula de 3 ori mai multe masini decat acum

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, a explicat, insa pentru Ziare.com ca simpla largire a unei sosele nu va rezolva problema aglomeratiei de pe strazile din estul Bucurestiului. Pentru asta, e nevoie de o intreaga strategie.

"Pe termen scurt, traficul se va echilibra in baza unui principiu similar cu cel al vaselor comunicante. Cu alte cuvinte, in cazul in care vor vedea ca e aglomeratie pe autostrada si pe strazile din jur, soferii vor alege rute alternative.

Pe termen mediu, insa, se pun niste probleme, aici. Spre exemplu, dupa largirea soselei Fabrica de Glucoza, afland ca se circula mai bine, in zona, tot mai multi soferi vor alege aceasta ruta. Si iarasi se va aglomera.

Cum poate ajuta Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)? Treaba noastra este sa modernizam Centura Capitalei si sa construim Autostrada A0, orbitala, in jurul Bucurestiului (paralele cu Centura -n.red.).

Aceste doua drumuri - care, in mod normal, ar trebui sa fie gata in urmatorii 5 ani - vor ajuta la devierea traficului greu si le vor permite soferilor care doar tranziteaza zona Capitalei sa nu mai intre efectiv in oras, aglomerand traficul.

Pe de alta parte, aceste sosele periferice vor fi folosite si de soferi din Bucuresti, care le vor prefera pentru a nu mai traversa orasul. Iar asta inseamna, din nou, aglomeratie la intrarile in Capitala. Spre exemplu, pe A3 s-ar putea ajunge si la 30.000 - 40.000 de masini pe zi.

Probleme cu preluarea traficului de pe autostrazi nu are doar Bucurestiul, ci au toate marile orase. Cum vor fi gestionate la noi aceste viitoare fluxuri de masini care vor intra in Capitala de pe autostrazi nu mai tine, insa, de CNAIR, ci de primarie", a mai spus Alin Serbanescu.

Asta inseamna ca soferii care vor sa circule fara griji prin estul Bucurestiului trebuie sa astepte sa se incheie, mai intai, modernizarea Centurii Capitalei si apoi sa se finalizeze constructia unei autostrazi care momentan exista doar pe hartie. Si nici atunci nu se va putea circula bine, decat in conditiile in care primaria orasului va gasi o modalitate eficienta de a fluidiza traficul.

Pana atunci, soferii n-au altceva de facut decat sa caute un drum mai liber sau sa astepte in trafic, tocand marunt din buze...

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#aglomeratie Autostrada Urbana CNAIR, #solutii aglomeratie Autostrada Urbana, #Autostrada Urbana aglomeratie Alin Serbanescu , #infrastructura