Dragnea sustine ca, in premiera, Guvernul a convocat CSAT pentru rectificarea bugetara

Marti, 21 August 2018, ora 21:46
7469 citiri
Dragnea sustine ca, in premiera, Guvernul a convocat CSAT pentru rectificarea bugetara
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat, marti seara, ca o scrisoare prin care se convoaca o sedinta CSAT, semnata de o treime din membrii Consiliului, a ajuns la Cotroceni.

"Iohannis nu lasa nimic fara sa blocheze. Acum blocheaza rectificarea bugetara? De ce? Pentru ca unii sa cheltuie in continuarea banii pe care nu i-au cheltuit. Deja la ora la care vorbim scrisoarea a ajuns la Cotroceni. Adica exista o treime din membri pentru a convoca CSAT. Eu nu cred ca mai trebuie sa fie aceasta procedura. Rectificarea avizata de CSAT. Deciziile ministerelor. Totul trebuie sa treaca prin CSAT. Nu se mai poate continua asa. O serie de ministri au semnat pentru convocarea CSAT. Practic au convocat CSAT", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Anterior, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase ca in cazul in care nu primeste in cursul zilei un raspuns de la Administratia Prezidentiala privind convocarea CSAT pe tema rectificarii bugetare, Guvernul va solicita aceasta convocare, informeaza News.ro.

Eugen Teodorovici a declarat ca a solicitat Administratiei Prezidentiale sa spuna daca a fost convocat CSAT sau au fost initiate procedurile, dar nu a primit inca un raspuns, iar daca nu s-a inceput procedura, Guvernul va solicita convocarea CSAT.

Potrivit regulamentului de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii - denumit in continuare Consiliu - se convoaca de presedintele acestuia, trimestrial sau de cate ori este necesar. Consiliul poate fi convocat si la initiativa a cel putin patru membri din componenta prevazuta de lege".

De precizat este faptul ca in CSAT sunt mai mult de 4 membri social democrati.

Referitor la taierea bugetului Administratiei Prezidentiale, Teodorovici a spus ca nu a primit de la aceasta institutie argumente in plus care sa schimbe situatia.

El a mai spus ca aceia care sunt nemultumiti ar trebui sa se planga de executia bugetara slaba fata de ceea ce au planificat la inceput de an, spunand ca banii nu pot fi lasati necheltuiti.

"Nu scrie niciunde ca un astfel de aviz este obligatoriu, dar s-a mers pe o cutuma si s-a cerut acest aviz. Dar nu scrie nicaieri in lege ca este obligatoriu un aviz de la CSAT, in 2015 s-au facut rectificari bugetare si nu a fost nevoie de niciun aviz de la CSAT", a afirmat Teodorovici.

Ministrul a fost intrebat daca mai asteapta un raspuns avand in vedere ca Administratia Prezidentiala a transmis ca se asteapta acordul tuturor membrilor CSAT pentru rectificare.

"Cat timp nu avem un raspuns clar din partea Secretariatului CSAT pentru un astfel de aviz, vom solicita noi convocarea CSAT", a declarat el.

Intrebat daca saptamana viitoare va fi votata in Guvern rectificarea, Teodorovici a spus ca in mod normal da.

Administratia Prezidentiala a anuntat marti ca, in prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) face demersurile necesare pentru obtinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotarari privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale - Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Bugetul Administratiei Prezidentiale ar urma sa fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificarii bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa o faca, Presedintia acuzand ca aceasta rectificare nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Executivul apeland la o forma de sabotaj bugetar.

In replica, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca institutia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzand sa-si modifice decizia.

Consilierul guvernamental Darius Valcov a declarat, sambata, referitor la taierea bugetului Administratiei Prezidentiale, ca la rectificarea bugetara nu se acorda fonduri suplimentare "doar pentru ca iti doresti tu sa te plimbi cu bucatarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CSAT rectificare bugetara, #rectificare bugetara Klaus Iohannis , #buget