Subventia partidelor politice este mai mare decat bugetul Academiei Romane

Autor: Florin Abraham - istoric
Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:47
7640 citiri

Daca vrei sa stii in ce regim politic traiesti evaluezi bugetul de stat. In dictaturi si alte forme de regimuri autoritare prioritatile bugetare sunt pentru aparatul represiv si armata. Proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 ne indica faptul ca Romania este o partidocratie oligarhizata si cartelizata.

Oligarhizarea este de domeniul evidentei, iar cartelizarea se observa in complicitatea pentru obtinerea de avantaje imorale pentru partidele politice parlamentare. Desigur, in Romania s-a instaurat o formula sui-generis de regim autocratic, in care un partid politic captureaza una dupa alta institutiile publice, fiind deviate de la activitatea in interes public la cea a unui grup restrans de potentati.

Prioritatile bugetare sunt reflectarea cea mai clara a intereselor politice, iar ele indica viziunea asupra societatii. Sa luam cateva din lucrurile cu adevarat scandaloase. Cum altfel ar putea fi considerata cresterea cu 163% a bugetului Autoritatii Electorale Permanente?

Din cele 582 de milioane prevazute in propunerea Legii bugetului de stat, aproximativ 409 milioane urmeaza a fi repartizate sub forma de subventie pentru activitatea curenta a partidelor politice (la aceste sume se vor adauga decontarea cheltuielilor pentru campaniile electorale, doua in acest an, cea pentru Parlamentul European si cea pentru Presedintele Republicii) . Doar PSD singur ar trebui sa primeasca 218 milioane lei subventie din impozitele cetatenilor.

In acest timp, bugetul Academiei Romane, "cel mai inalt for de stiinta si cultura", primeste 334 milioane lei, iar Institutul Cultural Roman 67 de milioane. Deci, institutiile de cultura primesc mai putin decat subventia pe care o primesc partidele politice. PSD ar urma sa primeasca o subventie mai mare decat bugetul cumulat al Administratiei Prezidentiale si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doua institutii de rang constitutional.

Aceeasi alocatie pentru PSD este mai mare decat bugetul alocat Senatului Romaniei. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea are la dispozitie, in calitate de presedinte al PSD, un buget de patru ori mai mare decat Presedintele Republicii, pe care il poate cheltui aproape discretionar.

Un alt exemplu socant este cel in care Inspectia Judiciara, o institutie minuscula din perspectiva numarului de angajati, dar care s-a dovedit eficienta in activitatea de a pune presiune asupra judecatorilor si procurorilor considerati indezirabili de capeteniile PSD, primeste 53 milioane, o treime din bugetul Inaltei Curti. Exemplele socante si scandaloase sunt numeroase, insa nu este aici locul sa le analizam pe toate.

Sa descalcim putin situatia subventiei din fonduri publice pentru partidele parlamentare. In 3 mai 2017 deputatul PSD Mircea Draghici, personaj ce detine si functia de trezorier al PSD, era unicul initiator al unei propuneri de modificare a legislatiei de finantare a partidelor politice. In urma procesului legislativ foarte rapid, in Monitorul Oficial din 18 ianuarie 2018 era publicata urmatoarea prevedere: "Suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din produsul intern brut" (art.18 din Legea 333/2006).

Monstruozitatea a fost comisa sub o forma inocenta: s-a schimbat reperul de raportare a subventiei de la bugetul de stat la produsul intern brut. S-a produs o crestere legala a subventiei pentru partidele politice cu peste 300% prin simpla modificare a reperului de raportare. Iar in proiectul de buget de stat pentru anul 2019, generosul guvern Dragnea a alocat suma maxima pentru subventia partidelor politice (0,04 din PIB), in timp ce indemnizatiile veteranilor de razboi si ale fostilor detinuti politici, de exemplu, au fost inghetate pana in anul 2022. Acest exemplu arata modul in care cinismul a devenit politica de stat.

Pentru echipa Dragnea era important nu doar sa primeasca sume uriase de la bugetul de stat, ci si posibilitatea cheltuirii lor discretionare. Prin acelasi Mircea Draghici s-au introdus anterior prevederi privind destinatia veniturilor ce provin din subventia de la stat.

Trezorierul s-a asigurat personal ca sunt eligibile din bani publici "cheltuieli cu productia si difuzarea de spoturi publicitare", "cheltuieli cu consultanta politica", "cheltuieli cu sondajele de opinie nationale si locale" s.a. Exista o lunga lista de cheltuieli eligibile, iar in centrul lor se afla imprecisul articol "cheltuieli privind organizarea de activitati cu caracter politic", care este greu sa indeplineasca criteriile de claritate si previziune pe care le solicita Curtea Constitutionala altor norme legale.

Desigur, nu trebuie sa va asteptati sa intre in randul cheltuielilor eligibile pregatirea politica a membrilor de partid, astfel incat partidele politice sa poata asigura o guvernare competenta. Cetatenii trebuie sa plateasca partidelor politice cheltuieli cu sediile, salariile, protocolul, deplasari in tara si strainatate, "propaganda" (da, este o cheltuiala eligibila!), insa, nu pot avea asteptari in privinta unei guvernari competente si transparente!

Trebuie sa privim situatia in ansamblu, iar existenta unor alocatii din fonduri publice este considerata o masura pentru reducerea dependentei partidelor politice de companiile private sau de sursele financiare ilicite. Acest principiu corect a fost insa profund pervertit in Romania, in mai multe feluri. Nivelul alocatiilor din fonduri publice catre partidele politice parlamentare este la valori atat de ridicate incat este cel mai mare procentual din Uniunea Europeana.

Tipurile de cheltuieli eligibile sunt astfel construite incat tin cont doar de lacomia birocratiei de partid, nu de interesul cetateanului. Presa a relatat cazuri flagrante de folosire oneroasa a banilor publici, in principal de la PSD, dar daca s-ar analiza in detaliu situatia si la celelalte partide parlamentare opinia publica ar constata situatii revoltatoare, incat numarul celor care ar dori disparitia partidelor politice ar fi si mai mare. Insa lacomia liderilor de partide pare a fi nemasurata, iar cetatenii lipsiti de orice aparare in fata coruptiei legalizate.

Reforma sistemului de finantare a partidelor politice a devenit o urgenta publica, pentru a se putea asigura alegeri libere si corecte in acest an. Subventiile pentru partide au ajuns sa subrezeasca democratia prin sumele imense care pot fi folosite pentru plata "propagandei". De aceea, subventia din bani publici trebuie mult restransa. Fara a se modifica nicio lege, suma poate fi redusa la aproximativ 100 milioane lei pentru anul 2019.

Daca Liviu Dragnea tine atat de mult la copii, de ce nu propune reducerea acestei subventii pentru sine, iar banii sa fie alocati, de exemplu, pentru un program de scutece pentru copiii familiilor sarace? In orice caz, daca presedintele Romaniei doreste ca alegerile din acest an sa fie libere si corecte, trebuie sa refuze promulgarea legii bugetului de stat, daca subventiile pentru partidele politice raman la acest nivel sfidator pentru intreaga societate.

Partidele politice responsabile ar trebui sa sustina noi prevederi pentru finantarea activitatii lor. Iata care sunt directiile corecte:

  • limitarea subventiei anuale la 0,02 din bugetul de stat (partidele au si venituri din cotizatii);
  • precizarea mult mai precisa a cheltuielilor eligibile, iar acestea trebuie orientate spre interesul cetatenilor, nu al birocratiei de partid;
  • interzicerea oricaror forme de plati ale partidelor politice pentru presa (inclusiv cea din Internet) sau alte institutii/persoane care sunt prezentate drept "formatori de opinie independenti";
  • acordarea de bonificatii financiare la un nivel rezonabil si in mod diferentiat pentru alegerea femeilor si tinerilor in Parlament, consiliile locale si judetene sau al Municipiului Bucuresti;
  • instituirea unor limite procentuale (maxim 5%) pentru cheltuielile de consultanta politica (inclusiv sondajele de opinie);
  • instituirea obligatiei de a cheltui anumite cote din subventia publica (15%) pentru pregatirea politica e membrilor de partid, iar in cadrul acestor forme de pregatire sa existe in mod obligatoriu informatii privind functionarea democratica a unui partid politic;
  • publicarea in fiecare luna a cheltuielilor din fonduri publice pe paginile de Internet ale formatiunilor politice, pentru transparenta cheltuirii banilor cetatenilor.

Reforma radicala a finantarii prin subventii de la bugetul de stat a partidelor politice este singurul test veritabil al responsabilitatii, onestitatii si transparentei actorilor politici din Romania.

Desigur, reactia pe care o anticipez va fi tacerea complice a partidelor parlamentare, insa cetatenii au un reper important in evaluarea partidelor politice: sunt ele de acord sa renunte la beneficii imorale? Sau ne pregatim de "fraudarea legala" a alegerilor prin finantarea propagandei si coruperea formatorilor de opinie?

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#PSD buget 2019, #subventii partide buget 2019 , #buget