Sindicatele dezvaluie: FMI, nemultumit de reformele Guvernului - vor avea loc negocieri

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 21:46
2952 citiri
Sindicatele dezvaluie: FMI, nemultumit de reformele Guvernului - vor avea loc negocieri
Foto: Wikipedia

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) sunt nemultumiti de absenta reformelor la nivelul administratiei publice si al companiilor de stat, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, dupa discutiile avute cu reprezentantii FMI.

"Pe parcursul discutiilor purtate, reprezentantii FMI s-au aratat nemultumiti de absenta reformelor la nivelul administratiei publice si al companiilor de stat. Ne-au anuntat ca vor urma negocieri cu guvernului, in cadrul carora specialistii FMI vor pune accent pe realizarea reformelor convenite in acordurile anterioare", a spus Hossu.

Totodata, presedintele CNS Cartel Alfa a precizat ca discutiile cu reprezentantii FMI au avut in vedere problematica salariului minim, evolutia locurilor de munca, impactul reducerii CAS si legislatia muncii - structura si perspective.

"Le-am comunicat specialistilor FMI ca majorarea salariului minim nu impieteaza numarul locurilor de munca sau numarul intreprinderilor existente. In acest moment, avem o problema mare a polarizarii salariilor in jurul salariului minim. De asemenea, desi exista obligativitatea promovarii unei legi a salarizarii unitare, acest lucru nu s-a realizat, consecinta fiind suportata direct de personalul din sectorul bugetar", a mai spus Hossu.

Presedintele Cartel Alfa i-a informat, de asemenea, pe reprezentantii FMI cu privire la nivelul ridicat al evaziunii pe piata muncii.

"Evaziunea fiscala pe piata muncii este de aproape jumatate din bugetul de stat. Acest fenomen este cauzat mai ales de salarizarea la 'gri', unde pe Cartea de munca se trece salariul minim, iar restul banilor sunt dati angajatilor in plic. In plus, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale doar la angajator nu va atrage dupa sine nici cresterea numarului de locuri de munca, nici majorarea volumului de investitii.

Concret, reducerea CAS va costa bugetul de stat 1,4 - 1,5 miliarde euro, in timp ce pentru schema de ajutor de stat este prevazuta doar suma de 100 milioane euro", a incheiat presedintele Cartel Alfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#FMI reforme administratia publica, #Hossu intalnire FMI reforme , #FMI