Se schimba regulile pentru vanzarea terenurilor agricole. Instrainarea lor este interzisa timp de 15 ani

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 13:27
15812 citiri
Se schimba regulile pentru vanzarea terenurilor agricole. Instrainarea lor este interzisa timp de 15 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Agriculturii are in lucru un proiect legislativ care schimba regulile privind cumpararea terenurilor agricole. Printre noile masuri se numara si conditionarea vanzarii doar catre cei care se ocupa de agricultura, in special catre tinerii fermieri, fiind insa interzisa revanzarea pentru o anumita perioada.

De asemenea, si ordinea de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole va fi schimbata. Noile reguli pot intra in vigoare chiar din acest an, informeaza Profit.ro.

In Legea 17/2014 este stabilit ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.), in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Acum, in noul proiect de lege, se modifica aceasta ordine de preemptiune astfel: coproprietari si rude pana la gradul I, apoi arendasi, urmati de statul roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.) si de proprietarii de terenuri agricole vecini.

Au fost stabilite si o serie de conditii cumulative la cumpararea acestor terenuri agricole de catre persoanele fizice sau firme, in cazul in care nu este exercitat dreptul de preemptiune.

Persoanele fizice vor trebui sa aiba resedinta sau domiciliul, pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare si sa desfasoare activitatii agricole pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare cu cel putin cinci ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare a terenului. De aceste conditii vor fi scutiti insa tinerii fermieri.

Pentru persoane juridice, conditiile prevazute sunt urmatoarele: sediul social sau sediul secundar sa fie inregistrat pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare, desfasurarea de activitate agricola pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare a terenului si veniturile obtinute din activitati agricole sa reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

De asemenea, proiectul de lege reglementeaza obligativitatea utilizarii terenurilor respective exclusiv pentru desfasurarea activitatilor agricole de catre proprietarii acestor terenuri, fie in regim de exploatare directa, fie prin incheierea contractelor de arendare.

Proiectul legislativ propune si un termen de 15 ani in care terenurile cumparate nu vor putea fi revandute, iar in acest caz vor fi achizitionate numai de catre statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#teren agricol vandut , #agricultura