Scandal de proportii intr-o localitate lovita de pesta: De 3 zile satenii ii impiedica pe veterinari sa ucida porcii, desi animalele ar putea fi bolnave

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 18:42
8260 citiri
Scandal de proportii intr-o localitate lovita de pesta: De 3 zile satenii ii impiedica pe veterinari sa ucida porcii, desi animalele ar putea fi bolnave
Foto: Arhiva Pixabay

Pentru a treia zi la rand, satenii din comuna Rusanesti, judetul Olt - in care s-a confirmat prezenta pestei porcine - au facut scandal si i-au impiedicat pe medicii veterinari sa le ucida preventiv porcii din gospodarii.

Inca de saptamana trecuta, medicii veterinari din Olt au constatat ca oamenilor din comuna Rusanesti incepusera sa le moara porcii. Se intamplase nu intr-o gospodarie, ci in trei. Asa cum era si firesc, medicii au luat probe de la animalele moarte si au facut inclusiv teste pentru depistarea pestei porcine africane (PPA) . Primele analize, facute in Olt, au aratat ca intr-adevar, animalele moarte aveau pesta. Specialistii de la Bucuresti n-au facut decat sa confirme, luni, diagnosticul.

In incercarea de a opri raspandirea bolii, autoritatile din Olt au stabilit ca toti cei peste o mie de porci din Rusanesti trebuie ucisi preventiv. In consecinta, marti dimineata s-au alcatuit echipe de ucidere, care s-au prezentat in localitate.

Nu mica le-a fost supriza medicilor veterinari cand au vazut ca vreo 200 de sateni stransi la intrarea in sat ii intampina cu ostilitate. Oamenii din Rusanesti nu voiau cu niciun chip sa isi dea animalele din cotete si erau gata sa faca scandal ca sa le pastreze.

Asa se face ca medicii n-au reusit marti sa ucida niciun porc din cei peste o mie pe care trebuiau sa-i eutanasieze. Echipele de ucidere au plecat fara sa isi fi facut treaba si s-au intors miercuri, doar ca sa o ia de la capat cu chinul de a-i convige pe sateni sa renunte la animale. Cu chiu, cu vai, veterinarii au reusit sa ucida preventiv doi porci.

Intre timp, marti si miercuri, satenii din Rusanesti si-au taiat aproape toti porcii din gospodarii. Cu toate astea, desi nu mai aveau mult de pierdut, joi, cand medicii venerinari s-au intors in sat pentru a-si face datoria, gospodarii au continuat sa faca scandal.

Primarul comunei, Alexandru Chira (PSD) a declarat pentru Ziare.com ca el nu i-a indemant pe oameni sa se revolte, ci dimpotriva.

"Pai eu am 140 de porci la mine si le-am spus sa vina sa-i ia si sa-i omoare. De acuma ce sa mai faci? Asta-i calea. Dar oamenii sunt nemultumiti, mai ales din cauza ca spun ca in judetul vecin, la Teleorman, medicii au intarziat interventia impotriva pestei si din aceasta cauza boala s-a intins si la noi. Si atunci, daca nu si-au facut treaba, de ce sa vina sa ne omoare noua porcii? Asta e, oamenii sunt nemultumiti.

Au venit si azi de la DSV, dar n-au terminat uciderea. Pai ce, parca poti sa te certi cu 200 de oameni suparati? O sa mai vina si maine si cred pana la urma si oamenii vor intelege. Oricum, s-au taiat multi porci. Inainte sa se confirme boala erau, sa spun, peste 1.000 de porci la Rusanesti. Acum mai sunt vreo 200. Oamenii au mai lasat in viata doar animalele pe care voiau sa le vanda", de declarat Alexandru Chira.

Ce-i drept, asa cum Ziare.com v-a informat deja, autoritatile sanitare-veterinare din Teleorman au luat cu intarziere o serie de masuri de combatere a pestei, "ca sa nu faca dezavantaj la judet".

Purtatorul de cuvant al DSVSA Olt, dr. Venera Popa, a declarat pentru Ziare.com ca, joi dupa-amaiaza, medicii veterinari erau inca la Rusanesti si incercau sa isi faca datoria. Tot acolo era si directorul Directiei, dr. Veronel Florin Bolborea.

Din pacate, e posibil ca o parte dintre porcii pe care satenii din Rusanesti i-au taiat, in aceste zile, sa fi fost deja infestati cu pesta. In acest caz, exista riscul ca oamenii sa raspandeasca boala, ducand carne la rudele si prietenii de prin alte localitati. Medicii veterinari ar putea sa confiste carnea animalelor sacrificate de oameni, dar numai in baza unei decizii judecatoresti, care nu se obtine de pe o zi pe alta.

Asa ca Romania - care este cea mai afectata de epidemia de pesta din intreaga UE - risca sa aiba probleme si mai mari din cauza bolii, in perioada imediat urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#pesta porcina Rusanesti revolta, #tarani Olt Rusanesti rascoala pesta porcina, #Rusanesti Olt pesta ucidere porci , #pesta porcina