Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Economie > Ministerul Finantelor Publice
A   A   A

S&P a pastrat perspectiva Romaniei la stabila, dar spune ca ar putea sa o scada in urmatoarele 12-24 luni

S&P a pastrat perspectiva Romaniei la stabila, dar spune ca ar putea sa o scada in urmatoarele 12-24 luni
Foto: Facebook/Standard&Poors
Agentia de rating Standard Poor's si-a mentinut, vineri, perspectiva privind datoria Romaniei la stabila, cat este din 16 mai 2014. Aceasta perspectiva a fost amanata acum doua saptamani la cererea Ministerului Finantelor Publice (MFP).

La data de 1 martie, SP si-a mentinut la "BBB- / A-3" ratingul pentru datoria suverana a Romaniei in moneda straina si locala, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, dar a amanat cu doua saptamani perspectiva, care a fost atacata de Guvernul Romaniei prin MFP.

"Perspectiva stabila reflecta asteptarile noastre ca bufferele fiscale si externe ale Romaniei vor rezista perspectivei de crestere economica moderata si a potentialelor riscuri care decurg din pachetul politic recent adoptat, Ordonanta de urgenta 114.
Am putea scadea ratingul in urmatoarele 12-24 luni daca asteptata modificare a politicilor nu va fi suficienta pentru a evita o incetinire semnificativa a economiei, ceea ce ar conduce, la randul sau, la obtinerea unor venituri fiscale mai scazute, la cresterea datoriei in PIB si o costuri semnificativ mai mari ale dobanzii.

In cazul in care flexibilitatea politicii monetare a Romaniei se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru banci, s-ar crea, de asemenea, o presiune scazuta asupra ratingului", au subliniat reprezentantii SP.

Reprezentantii agentiei sustin ca ar putea creste ratingul tarii noastre, "daca mediul institutional din Romania s-ar stabiliza, iar Guvernul ar face mai multe progrese sustenabile in ceea ce priveste consolidarea bugetara, daca ar plasa ferm datoria publica neta pe o traiectorie descendenta si si-ar intari cadrul de guvernanta", respectiv daca s-ar orienta spre o crestere macroeconomica si finante publice mai previzibile si stabile.
Citeste si:
Cum stabileste o agentie de rating perspectiva unei tari. Tot ce a facut Guvernul ne afecteaza. Bugetul nu are nicio legaturaValcov da vina pe Iohannis, pentru ratingul SP al Romaniei
Facebook ShareTweet
 Vineri, 15 Martie 2019, ora 23:59

 Articol citit de 1322 ori

Citeste si: