Rusia a pus degeaba embargo pe importul de porci din Romania - Noi nu vindem acolo asa ceva

Luni, 07 August 2017, ora 08:12
11819 citiri
Rusia a pus degeaba embargo pe importul de porci din Romania - Noi nu vindem acolo asa ceva
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatie cel putin ciudata: cu toate ca Romania nu vinde porci si produse derivate in Rusia, Kremlinul a pus embargo pe astfel de alimente provenite din tara noastra.

Saptamana trecuta, Autoritatea Federala Sanitar-Veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a introdus restrictii temporare privind importurile de porci vii, precum si de produse pe baza de carne de porc din Romania, dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana.

Rosselkhoznadzor precizeaza ca produsele vizate de aceste restrictii si care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei in Rusia dupa data de 2 august vor fi intoarse din drum, indiferent de data inscrisa pe documentele veterinare insotitoare.

In plus, Rosselkhoznadzor a decis sa restrictioneze si tranzitul porcilor vii din Romania pe teritoriul Rusiei.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

In aceste conditii, Ziare.com a cerut de la Institutul National de Statistica date legate de vanzarea acestui gen de produse in tara condusa de Vladimir Putin, atat in primele luni din 2017, cat si in ultimii 3 ani.

Raspunsul INS a fost edificator: in acest orizont de timp, rusii nu au cumparat deloc porci sau produse derivate din Romania.

"Mentionam ca in datele statistice oficiale de comert international cu bunuri pentru perioada solicitata de dvs., nu sunt inregistrate exporturi catre Federatia Rusa de 'porci vii' si 'carne si preparate de carne de porc'", ne-au transmis reprezentantii Institutului National de Statistica.

In fapt, in primele patru luni din 2017, datele provizorii furnizate de INS arata ca cele mai importante destinatii de export pentru porcii vii au fost Albania, unde am vandut 1.913 de bucati, in valoare de peste 227.000 de euro, Ungaria (360 de porci in valoare de aproximativ 47.000 de euro) si R.Moldova (117 de porci in valoare de 42.000 de euro).

Asa ca motivul pentru care Rusia a pus embargo pe niste produse care nu au ajuns in ultimii ani acolo ramane un mister.

Comertul cu Rusia

Totusi, haideti sa vedem cum arata relatiile noastre comerciale cu Rusia. In primele 4 luni din 2017 am exportat produse in valoare de 358 milioane de euro, adica mai putin de 2% din total.

In Rusia vindem cu precadere componente auto, medicamente si cereale.

Printre companiile din Romania care au inregistrat exporturi considerabile in Rusia se numara Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania si Danfoss Romania.

Iata cele mai importante categorii de produse exportate in Rusia in primele 4 luni din 2017:

Pe de alta parte, importurile din Rusia au ajuns la 776 milioane de euro, adica 3,3% din total.

Categoriile de produse rusesti care sunt foarte atractive pentru noi sunt produsele petroliere, gazele, cauciucurile, huila, minereurile de fier, otelurile si masinile de spalat.

Iata cele mai importante categorii de produse importante din Rusia in primele 4 luni din 2017:

Asa cum s-a vazut, Rusia e o piata mica de desfacere pentru produsele noastre. Iata care au fost principalii nostri parteneri pentru export, in primele patru luni din 2017, potrivit INS:

Top 5 tari export

1. Germania - 4,7 miliarde de euro

2. Italia - 2,3 miliarde de euro

3. Franta - 1,4 miliarde de euro

4. Ungaria - 938 milioane de euro

5. Marea Britanie - 871 milioane de euro

Top 5 tari import

1. Germania - 4,7 miliarde de euro

2. Italia - 2,3 miliarde de euro

3. Ungaria - 1,8 miliarde de euro

4. Franta - 1,32 miliarde de euro

5. Polonia - 1,25 miliarde de euro

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rusia import porci romania, #rusia porci romania, #rusia comert romania , #exporturi
Comentarii