Romania, in pragul declansarii de deficit excesiv: de ce am ajuns aici, ce sanctiuni riscam si ce putem face

Sambata, 15 Februarie 2020, ora 18:10
15367 citiri
Romania, in pragul declansarii de deficit excesiv: de ce am ajuns aici, ce sanctiuni riscam si ce putem face
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a anuntat ca va declansa procedura de deficit bugetar excesiv in cazul Romaniei. Intr-un raport adoptat vineri de CE, se arata ca tara noastra nu respecta criteriul deficitului definit in Tratatul de la Maastricht si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.

Raportul, care reprezinta prima etapa in declansarea procedurii de deficit excesiv fata de Romania, mai precizeaza ca Guvernul a ignorat total din 2017 pana in 2019 recomandarile Consiliului UE. In toata aceasta perioada, tara noastra s-a aflat sub guvernarea PSD.

Romania, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat in fata UE sa respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. In cazul depasirii acestei tinte, Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv.

De altfel, ministrul de Finante, Florin Citu, a avertizat recent ca Romania va intra in procedura de deficit excesiv si ca acest lucru nu poate fi evitat.

Am ajuns in situatia de a depasi valoarea de 3% din PIB, asumata in fata oficialilor europeni, din cauza ca in ultimii ani, cheltuielile - mai ales cele cu salariile si pensiile, au fost mult mai mari decat veniturile.

Asadar, tara noastra va fi supravegheata de catre institutiile europene pe o perioada convenita cu autoritatile romane, timp in care va trebui sa ducem deficitul sub 3% din PIB. Daca nu vom reusi, riscam sanctiuni severe, care pot ajunge pana la sistarea acordarii de fonduri europene.

Amintim ca deficitul bugetar pe anul 2019 a fost de 4,6% din PIB.

Ce inseamna procedura de deficit excesiv

Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania, a explicat pentru Ziare.com ca procedura de deficit bugetar a fost declansata din cauza ca avem un deficit prea mare si cu perspective de crestere.

"Procedura se declanseaza din cauza ca avem deficit prea mare, peste 3% din PIB, si cu perspective de crestere. Ceea ce conteaza nu este doar ca la un moment dat deficitul este de 3%, ci si faptul ca el continua sa fie peste aceasta valoare", ne-a spus Adrian Codirlasu.

Urmeaza acum o negociere intre CE si autoritatile romane pentru reducerea deficitului, iar tara noastra va fi supravegheata astfel incat institutiile europene sa se asigure ca urmam planul stabilit, a subliniat presedintele CFA Romania.

"Intrarea in procedura de deficit excesiv inseamna faptul ca Romania va fi supravegheata de catre institutiile europene ca sa duca deficitul bugetar in valoarea solicitata de tratatele la care Romania este parte, adica sub 3% din PIB.

Va avea loc o negociere cu autoritatile romane pentru ducerea deficitului bugetar intr-un termen rezonabil sub 3% din PIB. Sa vedem ce inseamna acum termen rezonabil, probabil 2 sau 3 ani. Este greu de dus deficitul sub 3% fara a lovi puternic economia daca dorim sa il ducem intr-un an. De aceea ma astept la 2-3 ani", a mai afirmat Adrian Codirlasu.

Riscam sanctiuni mari daca nu reducem deficitul. Ce putem face?

Cat timp ne aflam sub supravegherea institutiilor europene, nu vom fi sanctionati. Insa, daca dupa aceasta perioada deficitul nu va cobori sub 3%, Romania risca sanctiuni dure, chiar si taierea fondurilor europene, avertizeaza presedintele CFA Romania.

"Autoritatile romane trebuie sa isi asume niste masuri in aceasta perioada, pe care sa le urmeze. Atata timp cat agream un plan si il urmarim, nu riscam nimic in aceasta perioada, doar ca vom fi supravegheati sa luam acele masuri.

Daca nu le luam, atunci pot recurge la sanctiuni, care pot insemna si taiere de fonduri europene. Dar doar in conditiile in care nu sunt luate acele masuri stabilite impreuna cu Comisia Europeana", a explicat Adrian Codirlasu.

Astfel, pentru a reduce deficitul bugetar, Romania trebuie sa fie mult mai prudenta in ceea ce priveste cheltuielile publice, spune presedintele CFA Romania. Totodata, precizeaza el, este necesar sa crestem colectarile.

"Putem reduce deficitul, dar dureaza. Trebuie sa crestem colectarile, asta presupune informatizarea ANAF, informatizare care va dura cel putin un an, probabil ca apoi se vor vedea rezultatele, si cheltuieli publice mai prudente", sfatuieste Adrian Codirlasu.

Exista si riscuri pentru economie prin incercarea de reducere a deficitului. Insa, spune presedintele CFA Romania, acestea sunt mult mai mici decat cele pe care le genereaza un deficit crescut sau la nivelul la care este in prezent.

"Reducad cheltuielile publice practic se reduce cererea publica. Automat asta se vede intr-o crestere mai lenta a economiei. Insa aceasta este solutia corecta de reducere a deficitului bugetar", a precizat Adrian Codirlasu.

Cresterile cu pensiile si salariile au majorat deficitul

De ce am ajuns, insa, sa avem un deficit mult peste cel asumat in fata oficialilor europeni? Pentru ca de 3 ani avem politici fiscale extrem de prociclice, cu cheltuieli extrem de mari, a precizat pentru Ziare.com presedintele CFA Romania.

"Din cauza cheltuielilor publice care nu au legatura cu teoria economica facute in ultimii trei ani. Am avut 3 ani de politici fiscale extrem de prociclice, cu cheltuieli publice extrem de mari, cheltuieli care sunt deja puse in legi", a spus Adrian Codirlasu.

Mai exact, este vorba despre cheltuieli cu pensii si salarii, cheltuieli care au fost facute brusc.

"Cheltuieli publice cu salarii, pensii, care au fost facute brusc, economia nu a facut fata. Au crescut salariile, a generat o cerere, dar aceasta cerere nu s-a rezolvat prin cresterea productiei interne, ci prin importuri. Pentru ca, dupa cum se vede, si deficitul comercial a crescut puternic", a conchis Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania.

Amintim ca salariul minim brut lunar a crescut la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei. Pentru personalul cu studii superioare, salariul minim brut a ramas la 2.350 lei brut lunar. Salariul minim diferentiat pentru angajatii din constructii, de circa 3.000 minim brut lunar, a fost pastrat in continuare la acest nivel.

Totodata, pensiile romanilor vor creste semnificativ in anul 2020, potrivit prevederilor Legii pensiilor, adoptata de Parlament in luna iunie anul trecut si promulgata ulterior de presedintele Klaus Iohannis.

Iar aceste majorari de pensii si salarii au fost facute in ciuda numeroaselor semnale de alarma trase de analistii financiari, BNR, organisme financiare internationale. Toti au spus ca impactul asupra economiei va fi devastator, ca ne expunem unui risc semnificativ, iar tara ar putea fi "bagata in sant".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania procedura deficit excesiv, #cresteri salarii pensii deficit , #deficit bugetar