Pretul petrolului de referinta in SUA a inregistrat cea mai grava scadere de dupa 2008, din cauza coronavirusului

Sambata, 29 Februarie 2020, ora 08:56
3480 citiri
Pretul petrolului de referinta in SUA a inregistrat cea mai grava scadere de dupa 2008, din cauza coronavirusului
Foto: Arhiva Pixabay

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata din Statele Unite, a inregistrat cea mai grava scadere saptamanala dupa 2008, iar petrolul Brent cel mai mare declin dupa ianuarie 2016, extinderea epidemiei provocata de coronavirus provocand temeri legate de incetinirea cererii de titei la nivel mondial.

Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca virusul s-a extins din China in alte 50 de tari, transmite CNBC.

Iata cele mai noi informatii despre coronavirus

Pretul petrolului american West Texas Intermediate a inchis vineri in scadere cu 4,9%, la 44,76 de dolari pe baril, iar pe ansamblul saptamanii s-a contractat cu circa 16%, cel mai amplu declin inregistrat dupa decembrie 2008.

Contractele petrolului Brent, cu livrare in luna mai, au scazut vineri cu 3,2%, la 50,749 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.

Numarul noilor infectii cu coronavirus anuntate la nivel mondial il depaseste in prezent pe cel din China, unde peste 2.700 de oameni au murit. Alte 57 de decese au avut loc in alte tari.

"Preturile petrolului evolueaza tangential cu stirile legate de epidemiile secundare", a declarat Stephen Innes, director pentru strategie pe piata la firma AxiCorp.

Pretul petrolului Brent, care a scazut si joi, cu circa 2%, a coborat in aceasta saptamana cu aproximativ 13%, cea mai mare scadere saptamanala consemnata dupa ianuarie 2016.

"Un pret al petrolului Brent de sub 50 de dolari pe baril ar fi scenariu de cosmar pentru OPEC si ar putea provoca o reactie din partea grupului principal", a declarat Jeffrey Halley, analist senior la firma de brokeraj OANDA.

Unii participanti la tranzatii se asteapta totusi ca vanzarile recente sa fie tinute sub control in curand, odata cu temperarea ingrijorarilor

"Trebuie sa credem ca virusul COVID-19 va fi adus sub control in curand. Sunt optimist ca vom vedea niste vesti pozitive pana cel tarziu la jumatatea saptamanii viitoare", a declarat Sukrit Vijayakar, director pentru consultanta in domeniul energiei la firma Trifecta.

Traderii spera ca OPEC si aliatii sai, intre care Rusia, vor decide reduceri mai accentuale ale livrarilor, la reuniunea care va avea loc la Viena, pe 5-6 martie.

Arabia Saudita, care va continua sa colaboreze cu Rusia in domeniul politicilor referitoare la petrol, isi va reduce livrarile de petrol in China cu cel putin 500.000 de barili pe zi, din cauza cererii mai mici din partea rafinariilor, in luna martie.

Wall Street a inregistrat cea mai mare scadere saptamanala de dupa criza din 2008

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#pret petrol SUA coronavirus , #coronavirus