Pesta porcina este in programul de guvernare. Inca din 1990

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 12 August 2018, ora 12:44
17853 citiri

Pesta porcina chinuie astazi si pe ultimii fraieri care se mai incapataneaza sa produca alimente in Romania.

Cu nimic deranjata de armatele de functionari si ministri, care raporteaza zilnic maretele realizari din Sfantul si Maretul Program de Guvernare, misterioasa boala cu origini africane, dar ajunsa la noi (ca orice napasta, de altfel) tocmai din Rusia, inainteaza navalnic spre ultimele ferme de porci care ne-au mai ramas.

Inca din 1990 se chinuie guvernele de la Bucuresti sa distruga zootehnia romaneasca, dar nu reusesc, ceva-ceva tot lipseste. Si iata cum, maiestuoasa si senina, pesta porcina desavarseste eroica lupta a guvernantilor impotriva propriilor agricultori: se pare ca vom fi nevoiti sa ne ucidem voluntar toti porcii, in timp ce functionarii cu cravate europene si englezisme in coltul gurii se ciocnesc cap in cap pe culoarele zugravite anual ale nu stiu cator ministere si autoritati (musai nationale).

Nu a existat, dupa 1990, partid politic sau om politic care sa nu laude pana la fetisizare uriasul potential agricol al patriei si care sa nu promita, cu certitudinea nebunului care te priveste fix in ochi, ca va ridica pe cele mai inalte culmi turismul si agricultura. Rand pe rand ne-au ametit cu totii cum ca aici este un paradis agricol, ca avem cel mai bun teren din Europa, ca avem o tara frumoasa cum nu mai e alta pe pamant.

Acum, dupa 29 de ani, putem sa apreciem si rezultatele acestor politici grozave. Turistii romani au navalit cu totii prin Balcani de nu mai gasesti chelner turc sau bulgar care sa nu vorbeasca romaneste; printre balariile din Neptun-Olimp sau printre ifosele de prost gust din Mamaia mai au loc doar cei cu bani, Audi Q7 si pipite tatuate.

Cat priveste agricultura, sa vedem cifrele:

In 1990, Romania avea 5,4 milioane de vite, 12 milioane de porci, 14 milioane de oi, 1 milion de capre, 121 milioane de pasari, 670 mii cai si peste 1 milion de familii de albine. Astazi, manoasa si productiva Romanie a renuntat aproape total la tot ceea ce inseamna zootehnie (partea de agricultura care aduce si valoare adaugata mare) si nu se mai bucura decat de roadele pamantului, pe care oricum ni le daruiesc Dumnezeu si fermele mari ale romanilor verzi Jihad, Mohamed sau ale altora cu nume italienesti, frantuzesti sau chiar daneze.

Conform "Agriculture, forestry and fishery statistics- 2017 edition", lucrare statistica elaborata de catre Eurostat, pozitia noastra in agricultura Uniunii Europene (pentru anul 2016) este cam urmatoarea:

  • La grau suntem pe locul 5, cu o productie de 8,4 milioane de tone;
  • La porumb suntem pe locul 2, cu o productie de aproape 11 milioane tone;
  • La orz suntem pe locul 6, cu aproape 2 milioane de tone;
  • La ovaz ne situam pe locul 5, cu aproape 400 mii tone;
  • La cartofi suntem pe locul 6 cu aproape 3 milioane de tone;
  • La sfecla de zahar am cazut pe locul 16, cu putin peste 1 milion de tone;
  • La rosii ne situam pe pozitia a 8-a, cu 425 mii tone;
  • La morcovi suntem pe locul 10, cu 112 mii tone;
  • La mere (da, la mere!) suntem abia pe locul 8, cu putin peste 450 mii tone;
  • La ceapa suntem pe locul 10, cu sub 200 mii tone

In ceea ce priveste efectivele de animale si productia de carne, situatia este cam albastra:

La carne de vita suntem pe pozitia a 16-a in Uniune, cu doar 58.000 tone carcasa, dupa tari precum Finlanda sau Portugalia; Polonia produce de 9 ori mai multa carne de vita decat noi, Austria de patru ori, iar Cehia o data si jumatate cat noi! E si normal, de altfel, pentru ca abia mai avem 2 milioane de vaci (locul 9 in UE), sub 40% cat aveam in 1990.

La carne de porc suntem pe pozitia a 13-a, cu doar 337 mii tone carcasa, depasiti fiind de Ungaria, Austria sau Belgia. Polonezii produc de vreo 6 ori mai multa carne de porc iar ungurii cu o treime peste noi. Efectivul de porci crescuti in Romania este de 4,7 milioane, doar jumatate din cel al Poloniei si aproape dublu decat cel din Ungaria! Oricum, sa retinem ca mai avem doar 40% din numarul de porci din 1989.

Poate la oi sa stam mai bine cu atatia crescatori celebri, care au confiscat fotbalul si ecranele televizoarelor? Da' de unde: suntem abia pe locul 10, cu 8 mii tone carcasa, depasiti fiind de micuta Portugalie sau de Olanda care isi smulge terenul din mare! Interesant este totusi ca detinem al treilea efectiv de oi din Uniune, cu aproape 10 milioane de capete, cam doua treimi din ce aveam in 1990.

Nici la pasari nu stam prea grozav, fiind pe locul 9, cu doar 391 mii tone carcasa, depasiti si aici de vecinii unguri (508 mii tone), iar polonezii produc de 7 ori mai multa carne de pasare!

Rezumatul a 29 de ani de eforturi titanice ale atator guverne care s-au straduit sa dezvolte agricultura este urmatorul: desi la culturile vegetale suntem pe locul 5-6 in UE, la productia de carne suntem abia pe la jumatatea Uniunii! Adica, si mai simplu: in Romania se produce materia prima pentru zootehnie, dar carnea o importam de la altii.

In privinta pretului "la poarta fabricii", insa, stam si mai "bine": carnea de vita de la noi este mai scumpa decat in tari mult mai bogate precum Belgia, Cehia, Danemarca, Slovenia, Slovacia si chiar cu o treime mai scumpa ca la polonezi! La porc, la fel: ai nostri sunt mai scumpi decat in Spania, Danemarca si, bineinteles, Ungaria, iar la carnea de pasare depasim din nou Belgia, Cehia, Danemarca, Polonia, Ungaria, ba chiar si Olanda! Adica, dupa ce ca avem mai multa materie prima, dupa ce ca la noi salariile sunt si de 4-5 ori mai mici decat in Belgia sau Danemarca, cu toate acestea producem o carne mai scumpa ca acolo. Sa fie vorba despre insuficienta acoperire a cererii interne cu productia interna?

Dar cu ce isi cresc altii porcii si vitele? Simplu, cu porumbul si graul exportat, pe bani putini (deh, materii prime) de noi: Romania este al 8-lea cel mai mare exportator de porumb din lume (peste 826 milioane USD, mai putin totusi decat Ungaria, 882 milioane USD) si al 9-lea cel mai mare exportator de grau din lume (peste 1,1 miliarde USD).

Revenind la porci, bunaoara, sa remarcam faptul ca noi avem 4,7 milioane de capete, dar mancam anual peste 10 milioane, drept pentru care diferenta vine din import, impovarand balanta comerciala...De altfel, avem un deficit de peste 1 miliard de Euro numai din comertul cu produse alimentare, importand carne de peste 700 milioane de Euro, fructe de peste 600 milioane de Euro si lapte si oua de peste 400 milioane de Euro.

Acum, sa nu uitam ca Romania, pe langa faptul ca are un teren fertil, o clima ideala, nenumarate programe de partid despre agricultura, a mai avut norocul sa detina, timp de 5 ani si postul numarul 1 in agricultura europeana, cel de comisar european pentru agricultura prin ilustra persoana a unuia dintre prim-ministrii tarii. Si atunci, cum se face ca ungurii (eterna noastra comparatie!), care produc mai putin grau, porumb sau orice alta planta decat noi, care au preturi si salarii mai mari, care au mult mai putine animale decat noi (de 3 ori mai putine vaci, de 2 ori mai putini porci, de 6 ori mai putine oi), ne depasesc, totusi, atat la productia de carne de porc, cat si la cea de carne de pui si, colac peste pupaza, ei produc si o carne mai ieftina decat a noastra? Sa fie vreo conspiratie? De altfel, cam o cincime din deficitul comercial alimentar ne vine din relatia cu Ungaria si sigur nu se datoreaza importului de ardei iuti pentru secuime...

Ei, in tot acest tablou sumbru, din care aflam ca, de fapt nu suntem tari nici macar la agricultura (cu altele, precum turismul, oricum nu isi mai facea nimeni iluzii), pesta porcina africana vine sa desavarseasca opera unor intregi generatii de politicieni competenti: de peste un an, in Romania apar sute de focare de pesta porcina, ajungand acum sa avem cam 600 de focare, in opt judete, dintre care peste 80% din cazuri numai in Tulcea; s-au sacrificat cateva zeci de mii de porci si drama continua. Poate nu este lipsit de interes sa remarcam si faptul ca "vanatorii" bugetari de porci tintesc cu predilectie cele 1,4 milioane de suine din gospodariile populatiilor si nicidecum animalele din marile ferme detinute de firme straine.

In tot acest timp, cei peste 2.500 de angajati ai Autoritatii Nationale sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) isi iau linistiti salariul, ministrul Petre Daea se incrunta doct la camerele de luat vederi, chinuit sincer de suferinta porcilor incinerati (pe care o crede comparabila cu cea indurata de milioane de evrei la Auschwitz!), liderul suprem isi organizeaza nunta fiului (ironie, crescator de porci si acesta!), presedintele isi anunta realegerea intre somnul de dimineata si cel de dupa-amiaza si viata merge inainte...

Nimeni nu are timp de amanunte insignifiante, precum faptul ca, totusi, in 2005, la presiunea UE, s-a infiintat ANSVSA tocmai pentru a nu avea astfel de catastrofe. Adica am infiintat de pomana o institutie mamut, care a avut 13 presedinti in doar 13 ani de existenta? Adica degeaba s-a bronzat pe ogoare Petre Daea atatia zeci de ani de activism agricol? Adica degeaba am avut comisar european pe agricultura si premier agronom?

Ei, asta e viata! Pana la urma vor suferi cateva mii de amarati si cativa nebuni care nu vor sa renunte la fermele lor, dar elita bucuresteana va continua sa petreaca cu cotlete de miel neo-zeelandez si muschi de vita argentinian, in noul Monte Carlo, adica la terasele din Herastrau sau Mamaia, unde un pahar de apa costa cat o lada de vin in Spania si unde te poti imbata doar de la parfumurile divelor tatuate peste bronzul de salon...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pesta porcina Romania, #Romania productie agricola, #Romania productie carne , #pesta porcina
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
S
Stan
rank 1
Cu niste guvernanti putrezi pana la oase, preocupati doar sa fure...