Organizatiile de mediu avertizeaza: Masurile propuse pentru combaterea pestei porcine pot crea un dezastru ecologic. Ar fi cea mai mare si mai grava eroare

Luni, 13 August 2018, ora 12:43
5593 citiri
Organizatiile de mediu avertizeaza: Masurile propuse pentru combaterea pestei porcine pot crea un dezastru ecologic. Ar fi cea mai mare si mai grava eroare
Foto: Arhiva Pixabay

WWF Romania si alte organizatii de mediu din cadrul Federatiei Coalitia Natura 2000 avertizeaza ca masurile de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor si Padurilor vor produce un dezastru ecologic.

Planul, care prevede masuri extreme si fara sustinere stiintifica precum recoltarea tuturor "mistretilor si exemplarelor din speciile de pradatori cu par si pene", trebuie retras si revizuit pe baza recomandarilor UE, afirma WWF Romania intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Potrivit organizatiei, UE propune interzicerea totala a vanarii mistretilor in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor.

WWF Romania subliniaza ca masurile ministerului sunt in totala contradictie cu Strategia UE de combatere a pestei porcine, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene.

"Aprobarea ordinului propus ar fi o greseala imensa si un pas mare inapoi in eradicarea PPA, precum si o tragedie ecologica majora cu implicatii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Daca vor fi aprobate si, mai grav, implementate, aceste masuri vor avea un efect de bumerang, iar, in loc sa fie izolate, focarele de epidemie sa fie extinse. Oameni, animale domestice si animale salbatice vor avea si mai mult de suferit.

Vanarea pradatorilor - care nu au cum sa transmita mai departe virusul ci, din contra, sa participe cel mai activ la eradicarea acestuia - ar fi cea mai mare si mai grava eroare. Nu intelegem de ce autoritatile nu apeleaza la specialisti si la masurile recomandate la nivelul UE pentru astfel de situatii de criza", a declarat Cristian Remus Papp, manager national pentru Biodiversitate si Arii Protejate WWF Romania.

Organizatiile de mediu considera ca "aceste masuri abuzive nu au sustinere stiintifica, ci deservesc doar interesele anumitor grupuri".

Astfel, WWF Romania solicita retragerea ordinului Ministerului Apelor si Padurilor aflat in dezbatere publica, precum si revizuirea Planului Suplimentar de Masuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane in Romania intocmit in baza dispozitiilor premierului Romaniei.

I.O.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pesta porcina Romania, #porci ucisi pesta, #mistreti ucisi pesta , #pesta porcina
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Nu e nici un dezastru ecologic cind pesta porcina se trateaza in