Noua strategie de indatorare: Finantele vor mai multi lei de la banci. De ce se teme BNR

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:58
4398 citiri
Noua strategie de indatorare: Finantele vor mai multi lei de la banci. De ce se teme BNR
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor (MFP) pare sa nu fi tinut seama de gradul mare de expunere a bancilor la detinerile de titluri de stat, atunci cand si-a stabilit prioritatea de a se finanta net "preponderent in moneda nationala", in urmatorii doi ani.

Altfel spus, MFP se va adresa "preponderent" bancilor din tara, avand in vedere ca de la acestea atrage de peste 12 ori mai multi bani decat de la populatie, in ciuda economiilor in crestere ale acesteia.

Oficialii Bancii Nationale atrag atentia de ceva vreme ca gradul de expunere a bancilor la titlurile de stat este prea mare.

Expertii Bancii Nationale (BNR) se tem ca o eventuala crestere a dobanzii ar eroda valoarea detinerilor de titluri de stat din portofoliile bancilor.

Bancile locale sunt cei mai mari creditori ai statului

MFP a emis titluri de stat pe piata interna de 26,2 miliarde de lei, in semestrul 1 din 2019, dintre care 24,2 miliarde au fost cumparate de banci.

Valoarea emisiunilor de titluri de stat a crescut cu peste 22% in medie lunara pe semestrul 1 din 2019, fata de media anului trecut, pana la mai mult de 4,36 miliarde de lei, potrivit datelor MFP.

Si in 2018 bancile detineau circa 88% din datoria publica guvernamentala, potrivit documentului de Strategie al MFP.

Valoarea titlurilor de stat detinute de sectorul bancar s-a ridicat la circa 90 de miliarde de lei, circa 20% din valoarea activelor, una dintre cele mai ridicate din Europa, potrivit celui mai recent raport al FMI.

Eroziune prin cresterea dobanzii

"Pierderile potentiale generate de senzitivitatea portofoliului de titluri de stat la variatii ale ratelor de dobanda, conform celor 6 scenarii (de stres - n.red.), ar putea determina o reducere a ratei fondurilor proprii totale la nivel de sistem cu pana la 1,2 puncte procentuale", spune cel mai recent raport BNR privind stabilitatea financiara.

Valoarea detinerilor de titluri de stat se actualizeaza cu o formula care are la numitor rata dobanzii. Cresterea acesteia, de asteptat in cazul Romaniei din cauza amplificarii dezechilibrelor financiare, va duce la ajustari negative ale activelor, "care musca din fondurile proprii, in ultima instanta", a explicat pentru cursdeguvernare.ro un expert al BNR.

Si FMI avertizeaza ca bancile romanesti detin prea multe titluri de stat si ca BNR ar trebui sa le ceara rezerve suplimentare de capital, in vederea contracararii potentialelor riscuri.

Citeste mai multe despre Noua strategie de indatorare: MFP vrea mai multi lei de la banci, BNR se teme de gradul lor mare de expunere pe datoria guvernamentala pe site-ul Curs de Guvernare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#strategie indatorare MFP BNR , #stiri economice