Noua conducere ASF a fost confirmata de Parlament. Iata cine sunt noii sefi ai institutiei si ce salarii vor primi

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 17:13
12926 citiri
Noua conducere ASF a fost confirmata de Parlament. Iata cine sunt noii sefi ai institutiei si ce salarii vor primi
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia pentru Supraveghere Financiara

Deputatii si senatorii au adoptat in plen, pe 14 noiembrie, componenta noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asa cum a fost ea propusa de comisiile parlamentare, in ajun.

Mai exact, pe 13 noiembrie, mai multe comisii parlamentare din Camera Deputatilor si Senat au avut o sedinta reunita, in care au audiat aproape 30 de candidati care isi doreau sa ocupe unul dintre cele 9 locuri din Consiliul ASF. In acest consiliu exista, de fapt, 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.

Locurile din Consiliul ASF sunt vanate din mai multe motive. Pe de o parte, ele sunt ravnite pentru ca salariile lunare ale membrilor depasesc, in unele cazuri, 13.000 de euro.

Apoi, pentru ca ASF raspunde de corecta functionare a pietei asigurarilor, pietei de capital si a pietei pensiilor private, a caror valoare totala depaseste 20 de miliarde de euro.

Potrivit votului de ieri, noua conducere a ASF a fost confirmata astfel:

Presedinte: Leonardo Badea (213 voturi pentru si 118 impotriva);

Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu (214 voturi pentru si 117 impotriva)

Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota (213 voturi pentru si 117 impotriva);

Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Cristian Rosu (215 voturi pentru si 116 impotriva);

Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Dan Armeanu (215 voturi pentru si 116 impotriva);

Membrii ne-executivi: Joszef Birtalan (214 voturi pentru si 117 impotriva), Gabriel Gradinescu (215 voturi pentru si 116 impotriva), Aura Socol (214 voturi pentru si 116 impotriva) si Ovidiu Wlassopol (215 voturi pentru si 114 impotriva).

Iata cine sunt noii membri in Consiliul ASF, ce experienta au, dar si cu cati bani au fost remunerate, pana acum, posturile pe care urmeaza sa le ocupe.

Ce experienta are fiecare membru din conducerea ASF si cati bani va castiga

Presedintele ASF, Leonardo Badea este doctor in contabilitate si preda la Universitatea "Valahia" din Targoviste si la Universitatea de Vest din Timisoara.

In 2012, a devenit senator PSD de Dambovita, iar din 2016 e deputat de Dambovita.

Leonardo Badea, noul presedinte al ASF - Foto: Arhiva Facebook/Leonardo Badea

Badea este presedinte al Consiliului ASF inca din luna iunie 2017. Potrivit declaratiei de avere pe care a depus-o pe 7 iunie 2018, Leonardo Badea a incasat de la ASF un salariu lunar in valoarea de 29.876 de lei, adica putin peste 6.000 de euro.

E de remarcat ca salariul declarat de Badea este de doua ori si jumatate mai mic decat cel incasat de predecesorul sau, Misu Negritoiu. Acesta declara, pe vremea cand era presedinte al Consiliului ASF, ca incaseaza un salariu lunar de 70.771 de lei, echivalentul a 15.144 de euro lunar.

Prim-vicepresedinte al ASF, Elena Doina Dascalu este inspector financiar inca din 1980. A lucrat in Ministerul Finantelor si la Curtea de Conturi, apoi a fost consilier parlamentar la Camera Deputatilor. Intre anii 2005-2008 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice si apoi vicepresedinte la Curtea de Conturi.

Elena Doina Dascalu, noul prim-vicepresedinte al ASF - Foto: Arhiva Elena Doina Dascalu

Dascalu ii urmeaza in functie lui Ovidiu Razvan Wlassopol. Potrivit declaratiei de avere pe care a depus-o pe 12 iunie 2018, acesta a fost remunerat pentru functia de prim-vicepresedinte cu 36.810 lei pe luna, echivalentul a 7.899 de euro lunar.

Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare si Piata de Capital va fi Marius Sorin Ovidiu Bota, acutalmente deputat PSD de Cluj. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Bota este doctor in inginerie si economist. Salariul de deputat ajunge la 8.988 lei pe luna, adica putin peste 1.900 de euro.

Ovidiu Marius Bota, noul vicepresedinte al ASF pe sectorul Instrumente Financiare - Foto: Arhiva Facebook/MArius Bota

Bota ii va lua locul in functia de vicepresedinte pe sectorul Instrumente Financiare lui Mircea Ursache. Acesta primea, potrivit declaratiei de avere, un salariu lunar de 56.947 de lei, echivalentul a 12.220 de euro.

Vicepresedintele pentru sectorul Asigurari va fi Cristian Rosu, actualmente director al Fondului de Garantare al Asigurarilor. Rosu este inginer, are specializari in management si o experienta de peste 15 ani in domeniul bancar. Presa a informat, in repetate randuri, ca Rosu ar fi var cu Liviu Dragnea. In replica, Cristian Rosu a declarat ca il cunoaste pe Dragnea, dar ca nu sunt rude.

Cristian Rosu ii va lua locul in functie lui Cornel Coca Constantinescu, care primea lunar, ca vicepresedinte al ASF, 61.446 de lei, echivalentul a 13.185 de euro.

Vicepresedintele pentru sectorul Pensii Private, Dan Armeanu, este profesor doctor in economie si profesor universitar la ASE Bucuresti. A mai facut parte din Consiliul de Conducere al ASF in perioada 2013-2014. Are studii economice atat in Romania, cat si in Franta si Elvetia.

Noul vicepresedinte al ASF pe sectorul Pensii Private, Dan Armeanu - Foto: Arhiva Facebook/Dan Armeanu

Dan Armeanu ii va lua locul in functie lui Ion Giurescu. Acesta se inscrisese initial si in acest an in cursa pentru ocuparea unui post in consiliu, dar s-a retras ulterior. Potrivit declaratiei de avere din 2018, Giurescu primea, ca vicepresedinte ASF pe sectorul Pensii private, un salariu lunar de 56.764 de lei, echivalentul a 12.181 euro.

Potrivit declaratiilor de avere depuse in primavara anului 2018, functia de membru ne-executiv in Consiliul ASF se plateste cu 28.223 de lei lunar, echivalentul a 6.056 de euro.

Iata si cine sunt cei 4 membri ne-executivi votati de Parlament.

Joseph Birtalan (UDMR) a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si in Ministerul Transporturilor, dar si presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Joszef Birtalan, membru ne-executiv in Consiliul ASF - Foto: Arhiva Facebook/Joszef Birtalan

Merita reamintit, in context, faptul ca, in timpul audierilor de pe 13 noiembrie, Birtalan n-a stiut sa raspunda unei intrebari tehnice care i-a fost adresata de deputatul Claudiu Nasui. Mai mult, Birtalan s-a aratat indignat, spunand ca astfel de intrebari de specialitate n-ar trebui sa le fie adresate candidatilor la functia de membru ne-executiv in Consiliul ASF.

Ovidiu Wlassopol devine membru ne-executiv dupa ce a ocupat, in ultima perioada, in Consiliul ASF, functia de prim-vicepresedinte. Wlassopol a absolvit SNSPA Bucuresti in 2004 si, ulterior, a facut Dreptul la Craiova. Printre altele, Wlassopol a lucrat si ca jurnalist si este fostul sot al actualui ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Ovidiu Wlassopol, fost prim-vicepresedinte al ASF, devine membru ne-executiv in consiliul de conducere

Aura Gabriela Socol peste profesor la ASE Bucuresti. A lucrat 5 ani in cadrul ASF inainte sa fie numita, in 2017, reprezentant al Autoritatii in cadrul Oficiului National de Supraveghere si Combatere a Spalarii Banilor.

Aura Gabriela Socol, membru ne-executiv in cadrul Consiliului ASF - Foto: Arhiva Facebook/Academia Romana

In cadrul audierilor din comisii de pe 13 noiembrie, Socol a raspuns pe larg intrebarilor tehnice. Nu a avut raspuns pentru o singura intrebare care ii fusese adresata de deputatul USR Claudiu Nasui.

Gabriel Gradinescu informeaza pe profilul sau de LinkedIn ca are "o vechime in banca de peste 25 de ani", unde a lucrat ca "ofiter credite, auditor, director agentie, risk manager, sef serviciu recuperare, sef serviciu marketing si director de sucursala".

Gabriel Gradinescu, membru ne-executiv in Consiliul ASF - Foto: Arhiva Facebook/Gabriel Gradinescu

Printre bancile pentru care a lucrat se numara Raiffeisen si Bancpost.

Potrivit informatiilor centralizate de Ziare.com pe baza declaratiilor de avere postate pe site-ul ASF, in perioada iunie 2017-iunie 2018, cei 9 membri ai Consiliului ASF au incasat, impreuna, lunar, peste 75.000 de euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ASF schimbare conducere, #noi membri Consiliul conducere ASF, #cine conduce ASF vot 2018 , #stiri economice