Nici bine nu s-a apucat Dancila de Golden Gate-ul de la Braila, ca vrea alt pod peste Dunare facut cu bulgarii. Ironiile lui Borisov legate de puscarie sunt inca proaspete

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 13:01
10920 citiri
Nici bine nu s-a apucat Dancila de Golden Gate-ul de la Braila, ca vrea alt pod peste Dunare facut cu bulgarii. Ironiile lui Borisov legate de puscarie sunt inca proaspete
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Desi abia s-a apucat de treaba la podul peste Dunare care ar urma sa lege Braila de Tulcea, Cabinetul Dancila sustine ca se pregateste deja sa inceapa altul. Acest al doilea pod - care ar urma sa permita traversarea fluviului de la Zimnicea la Svishtov (oras din nordul Bulgariei) - ar trebui sa fie construit in parteneriat cu guvernul de la Sofia.

Cabinetul Dancila informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa, ca in sedinta de joi a adoptat un memorandum "cu privire la realizarea Podului peste Dunare intre Zimnicea - Svishtov".

Potrivit Guvernului, acest pod - despre care nu avem momentan nicio informatie tehnica - ar fi necesar pentru ca "traficul intre Romania si Bulgaria s-a intensificat, urmare a dezvoltarii schimburilor comerciale si a circulatiei de tranzit, iar in conditiile actuale de infrastructura transfrontaliera, traversarea fluviului Dunarea se desfasoara cu dificultate".

In teorie, constructia unui astfel de pod e posibila. In practica, insa, lucrurile sunt putin mai complicate.

Romania si Bulgaria ar urma sa construiasca fiecare cate o parte din pod, in regie proprie. Mai exact, sustine Cabinetul Dancil,a "avand in vedere prevederile legale diferite (din Romania si Bulgaria - n.red.), obiectivul de investitii poate fi realizat prin coordonare unitara, dar distincta pe teritoriul fiecarui stat". Cate sanse are Romania - care oricum nu respecta termenele de predare a santierelor - sa se mai si coordoneze cu un stat vecin, in realizarea unui proiect-mamut de infrastructura, ramane de vazut.

Guvernul a mai informat ca acest pod peste Dunare de la Zimnicea este "un proiect discutat la nivelul celor doi prim-ministri (Viorica Dancila si Boiko Borisov - n.red.) si in cadrul reuniunii cvadrilaterale din 29 martie, de la Snagov".

De fapt, guvernele Romaniei si Bulgariei discuta deja de multa vreme despre acest pod, fara a ajunge la vreun rezultat concret. Borisov chiar ne ironiza, in iarna lui 2018, spunand ca reprezentatii administratiei din Romania nu reusesc sa evite inchisoarea suficient timp pentru ca proiectul sa inceapa.

"Modelul romanesc trebuie sa functioneze in cele din urma. Acum negociem si ajungem la o intelegere cu ei, iar peste cateva luni ajung la inchisoare, unul cate unul, unul cate unul", a spus, in gluma, Boiko Borisov, in februarie 2018.

In teorie, Romania ar avea doar de castigat daca - macar de aceasta data - ar reusi sa construiasca un pod care sa traverseze Dunarea, pe la Zimnicea, pana in Bulgaria.

Problema este ca, in loc sa caute solutii viabile pentru a realiza acest proiect de infrastructura, Cabinetul Dancila ar vrea sa demareze totul in regim de parteneriat public privat (PPP).

Asta inseamna, de fapt, ca Guvernul cauta un privat care sa construiasca podul din banii lui. Ulterior, respectivul ar urma sa isi recupereze investitia si chiar sa faca profit punand taxa de acces pe pod. Din pacate - dupa cum Ziare.com v-a explicat pe larg deja - aceasta maniera de finantare nu functioneaza in Romania. Ca asa stau lucrurile o demonstreaza chiar faptul ca statul a incercat de trei ori consecutiv, fara succes, sa construiasca in regim de PPP autostrada Comarnic-Brasov...

In plus, din pacate, autoritatile romane n-au demonstrat pana acum ca ar fi capabile sa construiasca macar un singur mare pod peste Dunare. In consecinta, e greu de crezut ca ar fi in stare sa deruleze doua astfel de proiecte, in paralel.

Singurul proiect de acest fel aflat in derulare - adica acela al Golden Gate-ului romanesc Braila - ar trebui sa fie gata pana la finele lui 2022. Cu toate astea, nici macar nu are toate lucrarile autorizate inca. In plus, nici finantarea europeana nu este, momentan, certa, dupa cum a recunoscut chiar Viorica Dancila.

In consecinta, e limpede ca pana si proiectul unui singur mare pod peste Dunare pare, la acest moment, o sarcina mult prea grea pentru autoritati. Iar pana vom vedea Golden Gate-ul dintre Braila si Tulcea terminat, tot ceea stim este ca n-ar fi exclus sa ramanem, pana la urma, doar cu podurile peste Dunare pe care le avem. Adica acelea de la: Harsova (Giurgeni-Vadul Oii), Fetesti, Cernavoda, Calafat si Giurgiu (care face legatura cu orasul Ruse din Bulgaria) . In plus, in apropiere de Portile de Fier II mai exista si Podul Ostrovu Mare, peste bratul Gogosu al Dunarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Dancila pod peste Dunare Bulgaria, #Viorica Dancila Boiko Borisov pod Dunare, #pod peste Dunarea Romania Bulgaria , #infrastructura