La trei luni de la intrarea in vigoare, Legea falimentului personal nu poate fi aplicata. S-a blocat la ANPC

Vineri, 23 Martie 2018, ora 14:20
7291 citiri
La trei luni de la intrarea in vigoare, Legea falimentului personal nu poate fi aplicata. S-a blocat la ANPC
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.

Si asta din cauza ca nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.

Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.

De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.

Astfel, am incercat sa aflam daca institutiile avizate si-au desemnat membrii pentru cele doua comisii si unde s-a produs blocajul.

Toate drumurile arata ca legea s-a blocat la ANPC

Ministerul Muncii ne-a raspuns ca, la nivelul institutiei, au fost constituite cele doua comisii. "Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.

Care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea? Pentru a afla aceste raspunsuri, Ministerul Muncii ne-a indrumat catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Si Ministerul de Finante ne-a informat ca "s-au emis ordine interne privind numirea membrilor titulari si supleanti in comisiile de insolventa la nivel central si teritorial".

Totodata, potrivit institutiei, mandatul membrilor comisiilor este de 3 ani.

Persoanele desemnate in comisiile de insolventa la nivel central si teritorial trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii, ne-a mai precizat Ministerul de Finante:

  • sa aiba o vechime de minimum 3 ani in specialitatea studiilor;
  • nu au fost sanctionate disciplinar in ultimele 6 luni;
  • se bucura de autoritate profesionala si de probitate morala, dovedite prin recomandarea conducatorului institutiei;
  • au studii superioare economice, juridice sau in alte specializari relevante pentru aplicarea procedurilor prevazute de Legea nr. 151/2015, dovedite prin fisa postului;
  • nu detin calitatea de debitor in cadrul unei proceduri de insolventa prevazute de Lege.
  • De asemenea, si Ministerul de Finante ne-a indrumat tot catre ANPC pentru a afla de ce nu se aplica in acest moment Legea falimentului personal.

    "Precizam ca la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor exista un departament tehnic care sprijina activitatea Comisiei de Insolventa la nivel central, context in care va recomandam sa va adresati acestei institutii pentru eventualele probleme organizatorice sau de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice", se arata in raspunsul Ministerului de Finante.

    La randul sau, Oficiul National al Registrului Comertului ne-a informat ca "a desemnat, prin decizie a directorului general, un membru titular si un supleant in Comisia de Insolventa la nivel central, in conformitate cu prevederile art. 1 din Hotararea de Guvern nr. 11/2016 privind constituirea comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial prevazute de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice".

    In ceea ce priveste procedurile de infiintare si de functionare a comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial, ONRC ne-a trimis tot la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

    De la ANPC am primit insa... tacere. Pana in acest moment, ANPC nu a gasit timp si motivatie sa ne trimita un raspuns, cu toate ca solicitarea a fost trimisa in urma cu o luna de zile. Se pare ca persoanele cu o situatie financiara critica nu intra printre cei carora ANPC sa le acorde macar atentie, nu mai zicem de protectie.

    Cum iti dai seama daca poti apela la Legea falimentului personal (151/2015), dupa ce va putea fi aplicata, si ce conditii trebuie sa indeplinesti

    Avocatul Adrian Cuculis a explicat recent, pentru Ziare.com, ca Legea falimentului personal instituie proceduri juridice care ar trebui sa ajute la redresarea situatiei financiare critice a unei persoane, prin acoperirea intr-o cat mai mare masura a platilor pe care acesta le are si amanarea la plata a datoriilor pe care acesta le are.

    Iata cateva dintre conditiile importante pe care trebuie sa le indeplineasca cel care cere falimentul personal:

    • Datoria acestuia nu poate fi mai mica de un anumit prag, respectiv de 15 ori salariul minim pe economie;
    • Datoria sa aiba o vechime mai mare de 90 de zile;
    • Debitorul sa fie persoana fizica si sa nu realizeze venituri din activitati de tip economic (asta inseamna sa se incadreze in categoria consumatorilor, adica sa nu administreze o afacere).

    Nu intra sub incidenta legii falimentului personal cei condamnati pentru evaziune fiscala ori cei care au fost concediati cu doua luni inainte de depunerea cererii sau care, fiind apti de munca, nu au insistat in gasirea unui loc de munca.

    Legea a fost promulgata de Iohannis in urma cu 3 ani

    Legea privind falimentul personal a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis inca din anul 2015. De atunci insa intrarea ei in vigoare a fost amanata de mai multe ori.

    Iata motivele pentru care intrarea in vigoare a legii a fost amanata atatia ani:

    Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
    Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
    Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
    Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
    Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
    Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
    #Legea falimentului personal, #ANPC legea falimentului personal , #datorii