Iohannis: Nu vor fi taieri de pensii si salarii. Nici inghetari. Am fost total impotriva si in 2010, o masura hazardata, inutila si contraproductiva

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 19:37
6807 citiri
Iohannis: Nu vor fi taieri de pensii si salarii. Nici inghetari. Am fost total impotriva si in 2010, o masura hazardata, inutila si contraproductiva
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care situatia financiara a tarii este foarte proasta si Guvernul a anuntat depasirea grava a tintei de deficit in 2019, dar si in 2020, presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu taieri de pensii sau salarii la stat, nici cu inghetari.

Declaratia de miercuri seara a sefului statului vine in contextul in care in septembrie 2020 este prevazuta o noua majorare substantiala a pensiilor, care ar adanci deficitul bugetar, dupa cum avertizeaza specialistii.

Insa Iohannis nu vrea sa auda de taieri de niciun fel si spune ca declaratiile din campanie si le pastreaza si acum, desi nu mai are interes electoral. Evident insa ca PNL are interese electorale puternice la locale si parlamentare in 2020.

"Eu voi insista ca noul guvern sa respecte toata legislatia in vigoare. Daca exista probleme in legislatie, Guvernul va veni cu propuneri de modificare. Din discutiile avute, nu exista vreo intentie la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Guvernul nu doreste sa taie pensii si salarii, ba dimpotriva, doreste sa respecte legislatia, inclusiv in ce priveste mariri la pensii si salarii. (...)

Nu sunt de parere ca acest deficit poate fi corectat prin taieri de pensii si salarii.

Oamenii nu pot fi pedepsiti pentru proasta guvernare a PSD-ului.

Nu vor fi taieri de pensii si salarii si nici inghetari", a promis Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri seara, la Cotroceni, dupa sedinta CSAT.

Seful statului s-a referit si la momentul 2010, cand Guvernul Boc a fost nevoit sa taie salariile bugetarilor in plina criza economica mondiala.

"Am fost total impotriva taierilor si data trecuta, in 2010, mi s-a parut o masura hazardata, inutila si contraproductiva", sustine Iohannis.

Citeste toate declaratiile facute de Klaus Iohannis la finalul CSAT: Sustin alegerea primarilor in doua tururi. Ar fi foarte bine sa mergem spre anticipate in primavara

Daianu: 40% de la 1 septembrie 2020 nu poate fi amortizat

La inceputul lunii, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, a avertizat ca salariile si pensiile nu vor putea creste asa cum au decis social-democratii.

Daianu a mai subliniat ca "marea provocare este bugetul pentru 2020", in conditiile in care cresterea de 40% la pensii este prevazuta de la 1 septembrie 2020.

Aceasta majorare "reprezinta un soc", in opinia lui.

"Va spun ce se poate face. Nu suntem in situatia sa taiem salarii si pensii. Acest lucru trebuie spus in mod emfatic. Tot se spune ca vor taia salarii si pensii. Nu este vorba de asa ceva. Nu pot sa fie crescute potrivit calendarului care este in vigoare in momentul de fata.

40% de la 1 septembrie 2020 nu poate fi amortizat, nu poate fi absorbit de buget. A crede ca poti sa ai o colectare mai buna a veniturilor fiscale inseamna ca intram in teritoriul metafizicii. Asa ceva nu este posibil.

Avem nevoie de o reforma a ANAF. Poate in trei, patru ani vom mari colectarea cu doua procente din PIB, dar nu se poate pe termen foarte scurt", a mai completat Daniel Daianu.

Seful Consiliului Fiscal a revenit cu avertismentele chiar azi:

"Bugetul din 2020 pune samanta pentru bugetul din 2021 pentru ca cresterea de la 1 septembrie 2020 se tripleaza in 2021.

Oameni buni, aici nu te joci! Bagi tara in sant! O bagi! Nu este in sant, o bagam in sant. Pietele oricum vor reactiona. Pietele nu asteapta sa treaca alegerile la noi. Nu putem sa spunem pietelor: 'Domnilor, doamnelor, inghetati, pentru ca noi trebuie sa terminam alegerile in Romania'.

Asa ceva nu se poate, iar a miza pe o colectare mult superioara si scaderea altor cheltuieli este foarte imprudent. Corectia necesara este mult prea mare.

Eu cred ca daca ne-am propune pentru 2020 un deficit in jur de 3,5 - 3,6% ar fi o performanta si sa tintim un asemenea deficit. A te duce la 3% este imposibil. Nu ai cum. Nu ai cum sa strivesti, pentru ca poti sa exagerezi si in directia cealalta. Noi trebuie sa schimbam macazul. Asta trebuie sa facem in 2020", a spus Daniel Daianu, la o conferinta de specialitate.

Citeste si

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Iohannis deficit taieri pensii salarii , #deficit bugetar
Comentarii