Inca aproape 14 kilometri din Autostrada Transilvania au fost inaugurati astazi

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:31
10657 citiri
Inca aproape 14 kilometri din Autostrada Transilvania au fost inaugurati astazi
Foto: captura video Asociatia Pro Infrastructura

Cu o intarziere de circa 3 ani, Compania de Drumuri a deschis miercuri, 12 decembrie, circulatia pe 14 kilometri de sosea care fac parte din Autostrada Transilvania. Fara indoiala ca - prin aceasta inaugurare - s-a facut un pas inainte spre imbunatatirea conditiilor de trafic pe soselele din Romania.

Cu toate acestea, pana sa putem ajunge pe aceasta autostrada de la Brasov pana la granita cu Ungaria, asa cum ne-am propus inca de acum un deceniu si jumatate, trebuie sa mai treaca multi ani...

De miercuri, soferii care au drum prin centrul tarii pot ajunge de la Iernut, prin Ogra, pana la Ungheni (Targu Mures) pe autostrada. Primul dintre loturile inaugurate astazi e lung de 3,6 kilometri (intre Iernut si Ogra) si a fost construit de societatea Geiger. Aceasta portiune de drum e gata inca din luna octombrie. Pe ea nu s-a putut circula, insa, pana cand n-au fost gata si cei 10,1 kilometri de autostrada dintre Ogra si Ungheni (din Targu Mures), construiti de societatea Strabag.

Acum, dupa ce toti cei aproape 14 kilometri de drum au fost finalizati, pe A3 ar trebui sa se poata circula fara probleme intre Ungheni si Iernut. Singurele probleme ar putea aparea tocmai in capatul vestic al soselei, la Iernut, unde autostrada se conecteaza cu DN 14A nu printr-un mare nod rutier - cum ar fi fost normal - ci doar printr-o intersectie temporara.

S-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca nodul rutier de la Iernut nu era prins in proiectele loturilor de autostrada inaugurate astazi. In schimb, constructia lui cade in sarcina societatii Astaldi, care face lotul de A3 dintre Iernut si Chetani.

Iar cum Astaldi a ajuns mai tarziu pe santier, nici n-a avut cum sa termine lucrarile in acelasi timp cu Geiger si Strabag.

In consecinta, ca loturile de autostrada dintre Iernut si Ungheni sa nu devina piese de muzeu, s-a decis inaugurarea lor si conectarea cu reteaua nationala de drumuri printr-o intersectie temporara, unde - potrivit Asociatiei Pro Infrastructura - ar putea aparea ceva probleme.

In 14 ani, statul n-a construit nici macar jumatate din autostrada Brasov-Bors

Soseaua de mare viteza dintre Brasov si Bors - numita si Autostrada Transilvania (parte din A3) - ar fi trebuit construita integral de societatea americana Bechtel. Romania a semnat, in timpul Guvernului Nastase, un contract cu acest contructor.

Lucrurile n-au mers, insa, cum ar fi trebuit. Pretul constructiei - foarte mare inca de la inceput - s-a dublat in doar cativa ani.

In plus, dupa mai multe amanari si tensiuni intre stat si constructor, contratul a fost reziliat, in 2013. Pe durata deceniului de contract, din peste 400 de kilometri de autostrada pe care ar fi trebuit sa ii construiasca, americanii au finalizat doar 52 si au realizat partial alti 65.

In consecinta, Compania de Drumuri a fost nevoita sa caute noi constructori. A reimpartit soseaua in loturi pe care le-a scos la licitatie. Lucrurile au continuat, insa, sa mearga prost.

Ca sa putem circula pe Autostrada Transilvania, de la Brasov pana la granita cu Ungaria, ar mai trebui construiti zeci de kilometri de autostrada. Spre exemplu, pentru lotul care va face legatura intre Ungheni si Targu Mures (care continua, spre Brasov, traseul loturilor inaugurate pe 12 decembrie), abia luna trecuta s-a selectat un contructor.

In plus, doar la nord-vest de Somesul Mic pana la Bors ar trebui sa aproximativ 165 de kilometri de autostrada. Or, la acest moment nu exista decat vreo 9 kilomtri, in zona.

Este vorba despre fosta "autostrada muzeu", care face legatura intre Gilau si Nadaselu. In rest, nu prea exista nici macar perspective contracte pentru constructia soselei.

Mai exact, pe lotul Nadaselu-Mihailesti, lung de 16,85 kilometri, Compania de Drumuri a selectat un constructor, dar, ulterior, a reziliat contractul.

In plus, nici pentru soseaua de 80,5 kilometri dintre Mihailesti si Suplacu de Barcau nu s-a selectat inca un constructor.

Cel mai vestic segment al autostrazii Transilvania - adica cel dintre Suplacu de Barcau si Bors - a fost construit, pe jumatate, de Bechtel. Totusi, pentru a putea fi folosit, ar trebui terminat. Iar Compania de Drumuri nu are, momentan, niciun contract in derulare pe respectivul segment de drum. Initial, se contractase si aici un constructor, dar in cele din urma s-a renuntat la colaborarea cu acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#inaugurare autostrada Transilvania, #deschidere trafic Autostrada Transilvania , #infrastructura