Guvernul a adoptat rectificarea bugetara: 2 miliarde pentru pensii si alocatii. 1,2 miliarde pentru concedii medicale

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 20:41
6624 citiri
Guvernul a adoptat rectificarea bugetara: 2 miliarde pentru pensii si alocatii. 1,2 miliarde pentru concedii medicale
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat in sedinta de joi proiectul de ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 si cel pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar estimat a fost majorat de la 4,3 la 4,4% in urma aparitiei unor cheltuieli suplimentare la Educatie si Sanatate.

Citu a anuntat ca a fost suplimentat bugetul pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei.

"Am mai vorbit despre cifrele din rectificarea bugetara, dar cred ca este foarte bine sa stiti unde se duc acesti bani, de ce a trebuit sa suplimentam partea de cheltuieli, pentru ca altfel companiile din sectorul privat, cetatenii, persoanele fizice si pensionarii nu si-ar fi primit banii pe care ii meritau.

Am suplimentat platile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale.

Stiti bine ca la TVA am facut deja doua plati si pana la finalul anului ne asiguram ca toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale si raport favorit", a anuntat Florin Citu, citat de Mediafax.

Executivul a alocat inca 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL.

"Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL. Asta este partea pentru sectorul privat. Nu este normal ca sectorul privat sa fie cel care sustine iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care, daca nu ar fi primit acesti bani, una dintre ele chiar ar fi intrat in faliment", a subliniat Citu.

In plus, Executivul a suplimentat cu doua miliarde de lei bugetul pentru acordarea pensiilor, alocatiilor de stat si indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap.

"Am suplimentat cu doua miliarde de lei pentru plata pana la finalul anului a drepturilor de asistenta sociala. Bani care nu erau inclusi in buget. Vorbim de pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate in concediu de crestere a copilului etc. Va dati seama ca acesti bani nu erau inclusi in buget si acesti oameni nu si-ar fi primit banii", a mai spus Citu.

Cum arata rectificarea

Ministerul de Finante a pus, marti, in dezbatere publica proiectul de rectificare bugetara. Cifrele arata ca economia a incetinit ritmul de crestere si exista riscul ca deficitul bugetar sa ajunga la 4,3% din PIB.

Guvernul arata ca nepromovarea in regim de urgenta a ordonantei de rectificare ar avea consecinte extrem de grave, de la blocarea administratiilor locale la imposibilitatea platii mai multor indemnizatii si salarii.

Iata de unde taie Guvernul bani la rectificare si unde da in plus

Cifrele PSD vs ce a gasit PNL

Daca Guvernul Dancila a luat in calcul, la prima rectificare din acest an, o crestere economica de 5,5% pentru 2019, Guvernul Orban o estimeaza la 4%.

Si veniturile la bugetul general consolidat sunt mai mici decat sustineau cei din guvernarea PSD, reducerea fiind de 18,36 miliarde de lei, din care 10,488 miliarde de lei sunt influente ale veniturilor din economia interna si 7,869 miliarde lei influente din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Din acestea, veniturile bugetului de stat pe anul 2019 se diminueaza, pe sold, cu suma de 14,522 miliarde de lei. Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu suma de 2,091 miliarde lei.

Bugetul asigurarilor sociale

Cheltuielile cu asistenta sociala cresc cu 2,19 miliarde de lei, din care 2 miliarde de lei sunt alocate Ministerului Muncii pentru plata pana la finele anului a drepturilor de asistenta sociala (pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii persoane cu handicap, indemnizatii pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului etc).

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#ordonanta urgenta rectificare bugetara , #buget