Ford viseaza la autostrada, dar liderii PSD au inagurat o cale de acces pentru utilaje. CNAIR: Nu vor, nu lucreaza. N-ai ce sa le faci!

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 09:17
12764 citiri
Ford viseaza la autostrada, dar liderii PSD au inagurat o cale de acces pentru utilaje. CNAIR: Nu vor, nu lucreaza. N-ai ce sa le faci!
Foto: Captura Video/Arhiva Facebook CNAIR

Desi mai multi ministri PSD l-au inaugurat cu fast, inainte de alegerile europarlamentare, santierul Drumului Expres Craiova-Pitesti s-ar putea deschide, de fapt, abia peste cateva luni, in cel mai bun caz. Momentan, se fac doar pregatiri.

Drumul Expres Craiova-Pitesti mai este cunoscut si sub denumirea de "Autostrada Ford". Motivul: de ani buni deja, Ford Romania - care are fabrica de autoturisme la Craiova - le cere autoritatilor drumuri de mare viteza, ca sa isi poate transporta productia.

Initial, statul s-a gandit sa construiasca acolo o autostrada. Ulterior, a decis sa faca doar un drum expres (care, spre deosebire de autostrada, nu are banda de urgenta si permite schimbarea sensului de mers pe oricare dintre cele 4 benzi ale sale).

Traseul acestui drum expres - care se va intinde pe circa 120 de kilometri - a fost impartit in 4 tronsoane, pentru a putea fi mai usor de construit.

S-a pus la punct parte din documentatie, iar pe 3 decembrie, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat ca, prin licitatie, a desemnat constructorii pentru primii 57 dintre cei 120 de kilometri ai drumului.

Mai exact, societatea Tirrena Scavi S.p.a a fost aleasa sa construiasca primul tronson de drum (lung de aproximativ 17 km, incepand de la Craiova) . In paralel, UMB Spedition urma sa construiasca al doilea tronson, lung de circa 40 de kilometri (si impartit in doua loturi), care sa rezolve problema aglomeratiei din zona oraselor Bals si Slatina.

Ambii antreprenori aveau la dispozitie, incepand din decembrie, trei ani pentru a realiza transoanele de drum. Din aceasta perioada, primul an era dedicat proiectarii.

Nici bine n-a inceput aceasta perioada ca au aparut problemele. Printre altele, s-a descoperit ca traseul primului tronson al drumului trebuie deviat, ca sa nu intre intr-un camp cu sonde de gaz.

Cu toate astea - dupa numai jumatate din anul dedicat proiectarii si fara ca traseul tronsonului sa fi fost deviat - ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, alaturi de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea si de alti parlamentari PSD, printre care Claudiu Manda si Olguta Vasilescu, au mers sa inaugureze santierul drumului expres, pe 22 mai.

Chiar Ministerul Transporturilor anunta atunci, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, "in prezenta domnului Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, si a unor parlamentari, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si directorul general CNAIR, Narcis Neaga, au participat la demararea lucrarilor pe santierul drumului expres Craiova - Pitesti, tronsoanele 1 si 2".

Anuntul era cu atat mai greu de inteles cu cat pe site-ul CNAIR se mentioneaza clar ca inca n-au fost date hotararile de guvern care sa permita exproprierea oamenilor din zona. In plus, aceeasi sursa arata ca mai sunt inca multe documente de facut pana cand lucrarile sa poata incepe. In aceste conditii, intrebarea este: de ce au facut liderii PSD inaugurare de santier?

A doua zi dupa eveniment, pe retetele de socializare au inceput sa circule fotografii in care santierul era abandonat, fara vreun muncitor si fara urma de utilaj care sa lucreze.

Foto: Facebook/Catalin Drula

Drept raspuns, CNAIR a postat, in zilele urmatoare, propriile fotografii si materiale video cu rol de martor de la fata locului. In acele materiale, apareau utilaje lucrand. Chiar si asa, buna parte a opiniei publice tot a considerat ca la mijloc trebuie sa fie vreo neintelegere.

Foto: Facebook/CNAIR

Timpul a demonstrat ca asa si era. De fapt, din punct de vedere legal, nici nu conta daca in zona se lucra sau nu. La o adica, Tirrena Scavi putea oricand sa isi retraga utilajele si oamenii de pe santier, fara ca vreo institutie a statului sa ii poata pretinde ceva.

Motivul e unul singur si e destul de simplu: ceea ce au inaugurat, in campania electorala, Liviu Dragnea si ministrii PSD era intr-adevar santierul unui drum pe care lucra Tirrena Scavi si care apare in imaginile de pe Internet. Doar ca, in realitate, acela nu era santierul Drumului Expres Craiova-Pitesti, ci al unui drum tehnologic, folosit pentru utilaje si materiale!

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, ne-a oferit mai multe detalii.

"La acest moment, suntem inca in perioada de proiectare. Dar chiar si asa, cu totii am zis sa incercam sa aratam ca ne implicam si vrem sa facem treaba.

Ei (constructorii - n.red.) sunt acum in perioada de proiectare, pana in decembrie 2019. Pana atunci, nu sunt obligati sa lucreze acolo. Nu vor, nu lucreaza. N-ai ce sa le faci. Asa e contractul!

S-a inaugurat in campanie electorala un drum tehnologic? Pai oricum acele lucrari ar fi inceput in avans chit ca era campanie, chit ca nu. Ca dovada ca s-a terminat campania, iar lucrarile continua!

Noi am vorbit cu constructorul la inceputul anului si ne-a spus ca ar putea incepe mai devreme. Si asta a facut. A inceput mai devreme niste lucrari premergatoare, la drumul tehnologic. Daca n-ar fi inceput de acum, trebuiau sa se ocupe de asta in perioada destinata executiei. Cu alte cuvinte, modul in care s-a lucrat economiseste timp.

Incepand mai devreme, constructorul vrea sa faca, inca din acest an, 7 din cei 17 kilometri ai tronsonului.

Pe tronsonul al doilea va lucra UMB Spedition, care, de asemenea, a spus ca ar putea scurta perioada de proiectare si ar putea incepe lucrarile din cursul acestui an", a declarat Alin Serbanescu.

Oricum am privi lucrurile, insa, realitatea e una: liderii PSD n-au spus adevarul atunci cand au sustinut ca dau startul lucrarilor la un drum expres, cand de fapt nu faceau decat sa inagureze santierul unei cai de acces pentru utilaje si materiale!

In aceste conditii, ramane sa vedem cand vor incepe, intr-adevar, lucrarile la soseaua de mare viteza. Poate ca se va intampla peste cateva luni - cum spera CNAIR - sau poate ca va mai dura pana in primavara urmatoare.

In plus, ramane sa aflam cum va evolua situatia tronsoanelor 3 si 4 ale Drumului Expres Craiova-Pitesti, in cazul carora o gresela a CNAIR a dus la anularea licitatiilor pentru selectia constructorilor.

Pe aceste loturi, licitatiile vor trebui reluare. Iar daca vor aparea contestatii, procedurile s-ar putea prelungi luni la rand.

Una peste alta, in afara de Ford Romania, probabil ca nimeni nu mai spera ca soseaua sa fie intr-adevar gata pana in 2021, asa cum a tot promis coalitia PSD-ALDE.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#drum expres Craiova Pitesti intarzieri, #drum expres Craiova Pitesti traseu drum, #drum expres Craiova Pitesti inaugurare , #infrastructura