FMI recomanda Romaniei sa isi reorienteze cheltuielile dinspre salarii si pensii spre investitii

Sambata, 31 August 2019, ora 08:18
5891 citiri
FMI recomanda Romaniei sa isi reorienteze cheltuielile dinspre salarii si pensii spre investitii
Foto: Arhiva Ziare.com

Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.

Potrivit raportului elaborat de stafful FMI dupa discutiile cu oficialii romani din luna iunie a acestui an, document publicat vineri, cresterea economiei romanesti ar urma sa ramana la nivelul de 4% in 2019 si sa incetineasca la 3% pe termen mediu.

"Activitatea economica va continua sa fie stimulata de consum, insotit de o inflatie ridicata si un deficit de cont curent de peste 5% din PIB in 2019-2020. Cresterea este prognozata sa incetineasca pe masura ce investitiile productive au slabit ca urmare a regreselor inregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua in timp", se arata in raportul FMI.

De asemenea, expertii institutiei financiare internationale atrag atentia asupra faptului ca riscurile sunt orientate in jos si sunt semnificative.

"Principalul risc intern este o noua crestere a vulnerabilitatii provocate de socuri politice. Avand in vedere ciclul electoral din urmatorii doi ani, exista riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce si mai mult competitivitatea Romaniei.

In prezent, noua lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii fiscale. Pe plan extern, principalul risc il reprezinta o incetinire peste asteptari a pietei externe, care ar deteriora si mai mult un deficit de cont curent deja mare si ar agrava presiunile de finantare", se arata in raportul FMI.

In acest context de crestere a vulnerabilitatilor, FMI sustine ca este necesar ca autoritatile romane sa profite de avansul economiei pentru a demara un proces durabil de consolidare fiscala sprijinit de masuri de calitate.

"Respectarea tintei de deficit de 2,8% din PIB in 2019 ar fi un inceput", subliniaza FMI.

Insa, conform estimarilor expertilor FMI, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7% din PIB in 2019 daca nu se vor lua masuri suplimentare.

Veniturile au fost supraestimate cu 0,9% din PIB

"In opinia staff-ului, veniturile au fost supraestimate cu 0,9% din PIB, din cauza unor ipoteze optimiste cu privire la imbunatatirea colectarii taxelor si a cheltuielilor salariale in sectorul privat", se arata in document.

In consecinta, staff-ul FMI sustine ca este nevoie de masuri de calitate echivalente cu aproximativ un procent din PIB pentru atingerea tintei de deficit pe 2019. Printre masurile de calitate recomandate de FMI se numara reorientarea cheltuielilor fiscale dinspre salarii si pensii spre investitii si inversarea tendintei de reducere a investitiilor publice din ultimii ani.

In plus, experti FMI sustin ca noua lege a pensiilor, adoptata in luna iunie 2019, are nevoie de o reevaluare, deoarece ar putea pune in pericol sustenabilitatea fiscala. Potrivit expertilor FMI, este crucial sa fie reconsiderat ritmul de implementare a legii si sa fie realizata o revizuire comprehensiva a sistemului de pensii.

"Aceasta revizuire ar trebui sa reflecte spatiul fiscal disponibil si sa realizeze un echilibru intre nevoile sociale, o distributie echitabila si prioritatile bugetare", subliniaza FMI.

Procesul de consolidare fiscala ar trebui acompaniat, in opinia FMI, de o continuare a inaspririi politicii monetare, avand in vedere presiunile inflationiste. Conform estimarilor FMI, in 2019 inflatia va ramane deasupra intervalului tinta, avand in vedere perioada buna prin care trece economia si stimulentele fiscale. De aceea, FMI recomanda autoritatilor sa ia noi masuri, care trec dincolo de un management strict al lichiditatii, pentru a tine sub control inflatia si care ar creste, de asemenea, credibilitatea si independenta bancii centrale.

In sfarsit, FMI subliniaza ca este nevoie de o relansare a reformelor structurale pentru a imbunatati perspectivele de crestere pe termen mediu ale Romaniei.

"Investitiile publice ar trebui majorate prin concentrarea pe infrastructura publica si atingerea unei absorbtii mai eficiente a fondurilor UE", se arata in raportul FMI.

Totodata, reforma companiilor de stat trebuie repornita, iar majorarile salariului minim ar trebui moderate si legate de un set de criterii obiective care reflecta evolutia productivitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#FMI avertizari Romania, #FMI pensii salarii Romania , #FMI