Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume

Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Foto: Arhiva Hepta.ro
Grecia, Cipru, Israel si Italia au semnat un acord pentru construirea celei mai lungi conducte submarine de gaze naturale din lume. Aceasta ar urma sa contribuie decisiv la asigurarea independentei energetice a Europei, incepand cu anul 2025.

Cele patru tari au emis un comunicat de presa comun, in care sustin ca vor furniza resursele necesare pentru realizarea si functionarea gazoductului care "asigura o cale directa de export pe termen lung din Israel si Cipru catre Grecia, Italia si alte piete europene".

Conducta va fi lunga de 2.000 de kilometri, iar constructia ei ar ar urma sa coste cinci miliarde de euro. Investitia va merita, insa, in conditiile in care conducta va fi principala cale de transport a gazelor extrase din zacamintele Leviathan si Afrodita, nou descoperite in zona costelor Israelului, respectiv Greciei.
Dupa ce va incepe sa se alimenteze cu gaz din aceasta conducta, Europa va depinde mai putin de importurile din Rusia.

Ministrul cipriot al Energiei, George Lakkotrypis, omologul sau israelian, Yuval Steinitz, si ministrul grec al Economiei si Dezvoltarii, Giorgos Stathakis, au asistat la ceremonia de semnare a acordului, alaturi de ambasadorul Italiei in Cipru, Andrea Cavallari.

"Noi consideram cu totii ca este vorba despre un pilon foarte important al ceea ce numim coridorul de gaze naturale naturale de la Mediterana de Est la Uniunea Europeana", a declarat George Lakkotrypis.

In iunie 2017, Steinitz declara ca acest gazoduct submarin va fi "cel mai lung si cel mai de adancime din lume".
Citeste si:
Un nou gazoduct intre Rusia si Germania? Critici la nivel european: E impotriva obiectivelor UEGazprom vrea sa tina Europa in sah
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 17:10

 Articol citit de 9900 ori

Citeste si: