Desi Cuc a anuntat ca in septembrie e gata, inaugurarea noii autostrazi Ilia-Cosevita se amana pe termen nelimitat. Ciurea: E gata, dar s-a cautat "nod in papura"

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:34
13837 citiri
Desi Cuc a anuntat ca in septembrie e gata, inaugurarea noii autostrazi Ilia-Cosevita se amana pe termen nelimitat. Ciurea: E gata, dar s-a cautat "nod in papura"
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

In ciuda promisiunilor ministrului Razvan Cuc, nimeni n-ar putea spune cand vom putea circula, intr-adevar, pe noua autostrada-muzeu din Romania, care se intinde pe 21 de kilometri, din apropiere de Ilia si pana la Cosevita.

In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august. Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).

In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.

CNAIR a sustinut, spre exemplu, ca au aparut crapaturi in taluzul care duce la terasamentul drumului, iar asta putea cauza o alunecare a soselei. De asemenea, pe versanti aparusera ravene (santuri adanci sapate de ploaie - n.red.), ceea ce sugera ca, la un moment dat, cantitati importante de pamant s-ar fi putut pravali pe carosabil, punandu-le vietile in pericol soferilor care ar fi circulat prin zona, pe autostrada.

In prima instanta, Razvan Cuc a spus ca, in urma acestor constatari, CNAIR a discutat cu Comsa, iar problemele urmeaza sa se rezolve in numai 10 zile. Ulterior, insa, pe 28 august, , CNAIR a reziliat contractul cu Comsa. In consecinta, tocmai cand ajunsese, in sfarsit, la un pas de finalizare (lucrarile fiind executate in proportie de 99%), Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva a ramas fara constructor!

Din nou, Razvan Cuc a sustinut ca situatia nu pune mari probleme, in conditiile in care CNAIR va face lucrarile pe care Comsa refuzase sa le duca la bun sfarsit. Mai exact, Cuc a declarat ca "lotul 3 va fi deschis undeva la sfarsitul lunii septembrie. A fost preluat de catre CNAIR, se fac lucrarile. Va fi dat in trafic la sfarsitul lui septembrie".

Numai ca, de fapt, lucrurile sunt mai complicate. In realitate, CNAIR nu poate intra pur si simplu pe santierul autostrazii, ca sa se apuce de treaba.

Eram la un pas de inaugurare, dar ne-am intors la licitatii

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca existe o serie de proceduri de urmat pentru finalizarea lucrarilor la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva.

"In formula actuala, dupa reziliere, noi trebuie sa terminam lucrarile. In regie proprie sau cu terti.

CNAIR poate interveni pentru a remedia problemele mici, depistate la inspectia vizuala in santier, cum ar fi: montaj garduri si parapete, decolmatari si realizarea de marcaje.

Trebuie insa facuta o expertiza independenta, pentru depistarea eventualelor probleme mari, ascunse. Si dupa aceasta expertiza ne putem apuca de treaba.

Se lucreaza la organizarea unei licitatii pentru selectarea unei firme care sa faca expertiza. Cand va fi gata expertiza? Depinde si de cat va dura licitatia", a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu.

Cu alte cuvinte - in ciuda promisiunilor ministrului Transporturilor - in realitate e destul de greu de spus cand anume va fi gata segmentul de autostrada si cand vom ajunge sa si circulam pe el.

Constructorul sustine ca i s-au pus piedici: Avem sentimentul ca suntem santajati

Imediat dupa ce CNAIR a reziliat contractul pentru constructia lotului 3, Comsa a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, ca statul roman i-a pus in permanenta piedici.

"Piedicile inregistrate de Asociere (condusa de Comsa - n.red.) pe parcursul derularii proiectului, cat si rezilierea contractului in momentul in care construirea lotului 3 a fost finalizata ridica mari semne de intrebare despre integritatea si buna credinta a autoritatilor statului, care intentionat au adus intarzieri in desfasurarea lucrarilor. (...)

In septembrie 2017, in decizia luata de Curtea Internationala de Arbitraj, ne-a fost recunoscuta extinderea termenului de executie si a decis ca CNAIR sa plateasca revendicarile pe care antreprenorul le avea deja castigate in valoare aproximativa de 12.000.000 lei. CNAIR a refuzat plata acestei sume.

In urma acestor intamplari, CNAIR si-a exercitat pe deplin forta intr-o maniera absolut abuziva, incalcand toate clauzele contractuale anterioare, continuand sa ameninte Asocierea cu penalitati, neconformitati, instructiuni de remediere", se arata in comunicatul remis de Comsa.

Ba mai mult, constructorul sustine ca s-a simtit santajat.

"Spre sfarsitul proiectului, pe data de 26 iunie 2019 a avut loc o noua sedinta oficiala, unde s-a discutat despre faptul ca proiectul se apropie de sfarsit si se estimeaza ca autostrada va putea fi data in trafic in aproximativ o luna. Cu aceasta ocazie s-a pus sub semnul intrebarii modalitatea contractuala de efectuare a platilor ramase.

Lucrarile s-au desfasurat cu o normalitate absoluta pana cand s-a schimbat din nou conducerea CNAIR si pe la mijlocul lunii iulie 2019 este numita aceeasi echipa care anterior a actionat abuziv impotriva noastra. Evident, avem din nou sentimentul ca suntem santajati, numai ca acum lucrarile sunt practic finalizate si gata de a fi puse in functiune.

Astfel, se blocheaza posibilitatea populatiei Romaniei de a se bucura, din motive ascunse, din razbunare si actiuni deplasate ale autoritatii contractante, de aceasta portiune de autostrada care este gata sa fie folosita", a mai transmis Comsa.

Pro Infrastructura: Autostrada e gata din august. Dar intre timp situatia s-a complicat

Directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, a explicat pentru Ziare.com ca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva e gata inca din august si putea fi inaugurat deja, daca n-ar fi cautat CNAIR "nod in papura".

"Pe acest santier au fost - de la inceperea lucrarilor si pana astazi - 60 de neconformitati. Adica 60 de lucrari care, intr-un fel sau altul, fusesera facute prost. E un numar normal de neconformitati, pentru un santier mare de autostrada, intins pe 21 de kilometri. Dar dintre cele 60 de probleme, 59 s-au rezolvat.

A mai ramas o singura neconformitate, pe care constructorul, desi s-a straduit, n-a prea avut cum sa o rezolve in totalitate. Anume: o situatie legata de modul in care se scurg apele la capatul lotului 3, cel dinspre nodul rutier Holdea. Acolo, soseaua lotului 3 se termina intr-un deal. Iar constructorul n-a putut face debleu (sapatura in vederea amenajarii unui canal deschis pentru scurgerea apelor - n.red.) . Dar gasise o solutie de moment la care incepuse sa lucreze.

Ca problema sa se rezolve de tot, trebuia sa intervina constructorul care face drumul din partea opusa a dealului. Numai ca - ce sa vezi! - respectiva portiune de drum din partea opusa a dealului e inca in licitatie si n-are constructor! Deci nu avea cine sa intervina, iar problema nu putea fi solutionata definitiv.

In rest, crapaturile in taluz, ravenarile de pe versanti, lipsa unor garduri reprezinta un singur lucru: nod in papura! Nu sunt probleme care sa justifice refuzarea receptiei. Nu sunt chestiuni care sa ridice probleme de siguranta traficului! Iar constructorul era oricum obligat sa le rezolve pe toate in 90 de zile, in baza garantiei de 4 ani pe care o oferea pentru lucrari. Acum acea garantie s-a pierdut", ne-a explicat Ionut Ciurea.

Atunci cand a ales sa rezilieze contractul cu Comsa, CNAIR n-a facut de fapt decat sa creeze niste obstacole majore in calea inaugurarii drumului.

"S-a ales varianta rezilierii contractului cu Comsa, in ideea ca va face CNAIR lucrarile ramase, in regie proprie. Dar asa au spus si la Centura Sucevei. Si pana la urma n-au lucrat in regie proprie. De ce? Din cauza ca e destul de complicat sa o faca.

Constructia unei autostrazi inseamna si acte. La receptia lotului, va semna CNAIR si ca beneficiar (cel care primeste autostrada pentru a exploata - n.red.) si ca societate care a construit-o? Ceva nu se leaga aici.

Sau va trebui CNAIR sa aleaga - prin incredintare directa, daca legea ii va permite, sau prin licitatie - o societate care sa termine lucrarile? Iar astfel de proceduri dureaza. Asa ca, la acest moment, nu putem avansa niciun termen la care se va deschide traficul pe noua autostrada-muzeu", a mai spus Ionut Ciurea.

In aceste conditii, pare din ce in ce mai probabil ca Guvernul Dancila - care pana nu demult promitea ca va inaugura 180 de kilometri de autostrada in 2019 - sa incheie anul fara sa mai deschida nicio palma de sosea de mare viteza, in afara celor 22 de kilometri deja inaugurati!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Autostrada muzeu Lugoj Deva amanare inaugurare, #Autostrada Muzeu Lugoj Deva Pro Intfrastructura , #infrastructura