De 7 ani, statul nu e in stare se termine o centura de nici 7 km. Solutia lui Cuc: Spectacol pe santier si o noua amanare

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 07:44
18844 citiri
De 7 ani, statul nu e in stare se termine o centura de nici 7 km. Solutia lui Cuc: Spectacol pe santier si o noua amanare
Foto: Arhiva PeUndeMerg.ro

Desi trebuia terminata inca din 2013, centura Tecuciului (oras din judetul Galati) risca sa ramana doar in stadiul de santier inca multa vreme de aici incolo. Motivul: in loc sa gaseasca o solutie pentru accelerarea lucrarilor la aceasta sosea, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a ales sa-l trimita acasa pe constructor, amanand astfel pe termen nedeterminat finalizarea drumului.

Orasul Tecuci are deja o portiune de sosea care joaca rol de centura, in partea de nord-vest. In consecinta, capatul de drum aflat acum in lucru nu va trebui sa fie atat de lung incat sa inconjoare orasul, ca o adevarata sosea de centura completa. In schimb, va fi suficient ca aceasta noua portiune sosea sa margineasca Tecuciul in sud si vest, pentru a prelua parte din traficul greu din zona.

Cu alte cuvinte, noua portiune de centura se va intinde pe numai 6,9 kilometri si va avea o singura banda de mers pe sens, 10 podete, 2 pasaje peste calea ferata si 3 intersectii.

Potrivit estimarilor Companiei de Drumuri, un astfel de tronson de sosea se poate construi, fara probleme, intr-un singur an. In aceste conditii, intrebarea este: de ce la Tecuci drumul, inceput in urma cu nu mai putin de 7 ani, a fost construit abia pe jumatate?

Amanari, scumpiri si rezilieri. Munca, ioc!

Inca din 2012 Compania de Drumuri i-a contractat pe portughezii de la Sociedade de Construcoes Soares Da Costa pentru a construi, pana in 2013, cei aproape 6,9 kilometri de centura din sud-vestul Tecuciului. Pentru contract portughezii urmau sa primeasca 49 de milioane de lei.

In anul urmator, insa, dupa ce lucrarile fusesera realizate doar in proportie de 14,7%, contractul cu portughezii a fost reziliat. O vreme, asupra santierului s-a asternut linistea.

In 2014, Compania de Drumuri a lansat o noua licitatie pentru centura Tecuciului. Cu toate astea, abia peste inca un an, in 2015, a reusit sa si contracteze, in sfarsit, un nou constructor. Anume, asocierea formata din SC Eurocogen filiala Aninoasa SRL, Aleandri Spa si Pasquale Alo SRL. Desi lucrarea era deja inceputa, aceasta asociere urma sa primeasca o suma cu 2 milioane de lei mai mare decat constructorul precedent. Numai sa se apuce de treaba si sa termine de construit soseaua!

Asocierea a inceput lucrul, dar n-a trecut mult pana au aparut neintelegerile cu Compania de Drumuri. Mai exact, Compania le reprosa privatilor ca nu muncesc suficient. In replica, acestia sustineau ca nici sa vrea n-ar putea face mai mult, cate vreme Compania nu le elibereaza amplasamentul (adica nu muta retelele de gaz din santier si nu ii expropriaza pe toti tecucenii pe ale caror terenuri urma sa se construiasca drumul - n.red.).

Cu toate aceste probleme, lucrarile au mers greu. In consecinta, soseaua - care, in baza noului contract, trebuia terminata in 2016 - n-a fost gata nici in 2017 si nici in 2018. In cele din urma, Compania de Drumuri a anuntat ca lucrarile se vor incheia in iunie 2019. Apoi a revenit, mutand termenul de finalizare in luna decembrie a acestui an.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, anunta, in urma cu numai cateva luni, ca soseaua de centura a Tecuciului va fi, in sfarsit, finalizata, in 2019. Din pacate, e limpede ca lucrurile nu stau deloc asa.

Motivul: ajuns duminica trecuta pe santier, la Tecuci, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a rupt, in fata presei, contractul incheiat, in 2015, intre CNAIR si asocierea Eurocogen - Aleandri Spa - Pasquale Alo Srl. Iar asta inseamna ca, momentan, nici macar nu mai are cine lucra la centura Tecuciului.

Stadiul lucrarilor la centura Tecuciului, intr-o filmare recenta cu drona, realizata de Asociatia Pro Infrastructura. Sursa video: Youtube

De ce trimite statul constructorii acasa si cine trage ponoasele

Purtatorul de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca rezilierea contractului cu asocierea Eurocogen - Aleandri Spa - Pasquale Alo Srl a fost justificata.

"Pe fond, constructorul nu a avut chef de munca de la inceput. A participat la licitatie crezand ca se descurca si ca va gasi niste motive sa scoata bani degeaba.

A intins termenele cat mai mult, desi avea front de lucru. Intre timp, materialele s-au scumpit. Mana de lucru s-a scumpit. Si la un moment dat, constructorul s-a blocat.

Ca atare, a facut cam tot ce face genul asta de constructor. A oprit si bruma de lucrari inceputa si a asteptat sa le reziliem contractul", a precizat Alin Serbanescu.

Din documentele CNAIR, situatia pare, insa, putin mai nuantata. Mai exact, intr-o situatie a lucrarilor in derulare postata pe site-ul propriu, chiar Compania mentioneaza ca - dupa 7 ani - pe santierul centurii Tecuciului n-au fost inca deviate toate tevile de gaz din zonele in care ar trebui sa se construiasca. In plus, mai sunt tecuceni care trebuie expropriati astfel incat sa se poata lucra la sosea.

Foto: Site CNAIR/Sitatia lucrarilor in derulare

Cu alte cuvinte - chiar daca nici constructorii de pana acum n-au fost tocmai harnici si nici disciplinati - e limpede ca nici statul n-a asigurat toate conditiile necesare pentru constructia centurii Tecuciului.

Mai multe despre blocajele care au impiedicat constructia soselei a explicat pentru Ziare.com directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea.

"La fel ca si in cazul altor proiecte si aici s-a lucrat ca la romani. Proiectul initial n-a fost intocmit asa cum trebuie, asa ca ulterior s-a decis ca drumul va trebui sa treaca putin mai la dreapta, apoi putin mai la stanga... Asa ca a fost nevoie de exproprieri suplimentare.

In mod normal, Compania de Drumuri se ocupa de aceste exproprieri. Sigur - in functie de modul in care se redacteaza contractul - de aceste exproprieri se mai poate ocupa si un privat, fie el un consultant sau chiar constructorul soselei.

Dar oricum ar fi, insa, statul trebuie sa se implice in exproprieri. Altfel nu se poate! Privatul isi strange documentele necesare, dar mai mult de atat ce sa faca: sa isi dea singur hotarare de guvern (necesara pentru exproprieri -n.red.)? Nu, n-o poate face! Iar cum noi inca asteptam hotarari de guvern pentru exproprieri, despre ce eficienta mai vorbim?

Sigur ca e posibil ca privatul sa nu isi fi facut parte din treaba, iar acest lucru i se poate imputa. Dar nici statul n-a facut tot ce trebuia!

Iar asta e doar una dintre probleme. Cand nu faci exproprierile cum trebuie, nu poti nici sa muti la timp utilitatile de pe aliniamentul (din calea -n.red.) drumului. E simplu: sa spunem ca ai de mutat un stalp. Unde-l duci? La 50 de metri mai incolo, pe pamantul lui nea Gheorghe. Dar nea Gherghe trebuie expropriat, altfel nu accepta stalpul pe terenul lui. Iar cu cat intarzii, cu atat mai multe probleme creezi.

De altfel, e foarte clar ca nici pana la ora actuala teava Transgaz n-a fost mutata, de pe santierul Centurii Tecuci. Ce alte dovezi ne mai trebuie ca acolo problemele nu sunt rezolvate?", a explicat pentru Ziare.com Ionut Ciurea.

Cand se vor finalza lucrarile la centura Tecuciului? E greu de spus.

Inainte de toate, faptul ca ministrul Cuc a rupt niste hartii pe santier nu inseamna, de fapt, ca a fost reziliat contractul cu constructorul. Aceasta reziliere este o procedura complexa, pe care va trebui sa o duca la capat CNAIR, in urmatoarea luna.

Ulterior, tot Compania de Drumuri va trebui sa organizeze o licitatie pentru a selecta un nou constructor. In cazul in care licitatia va fi contestata, e posibil sa treaca luni bune (sau chiar mai mult de un an) pana cand cineva sa se apuce, din nou, de lucru la sosea.

"Acesta e un lucru pe care ministrul Transporturilor nu-l spune: e usor sa iti flexezi muschii si sa rupi un contract. Insa dureaza sa gasesti un nou constructor. De aceea, mult mai de folos ar fi ca statul sa isi faca treaba, iar privatul sa poata lucra.

Daca statul n-o face, apar si alte probleme. In cazul nostru, spre exemplu, cum pe santier sunt probleme cu exproprierile si relocarile de utilitati, constructorul va da statul in judecata. De ce n-ar face-o, de vreme ce nu i s-a eliberat complet amplasamentul, in atatia ani, ca sa poata lucra?

In aceste conditii, constructul are sanse mari sa castige despagubiri, in instanta. Si ia ghiciti de unde vor veni banii pentru despagubiri? Din buzunarele celor care nu si-au facut treaba si n-au rezolvat birocratia la centura Tecuciului? Nu! Banii de despagubiri vor veni din buzunarele noastre, ale tuturor!", a mai spus Ionut Ciurea.

Cu alte cuvinte, dupa 7 ani de neputinta administrativa si dupa unul dintre deja obisnuitele spectacole ale lui Razvan Cuc, romanii s-au ales cu un drum impracticabil - construit abia pe jumatate - si cu riscul de a-i achita despagubiri constructorului trimis acasa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reziliere contract Centura Tecuci Razvan Cuc, #centura Tecuci lucrari, #Razvan Cuc contract rupt Centura Tecuci , #infrastructura