Cum a ajuns pretul petrolului la cel mai scazut nivel din ultimii 18 ani: Intre coronavirus si conflictul ruso-arab

Marti, 31 Martie 2020, ora 11:32
10930 citiri
Cum a ajuns pretul petrolului la cel mai scazut nivel din ultimii 18 ani: Intre coronavirus si conflictul ruso-arab
Foto: Arhiva Pixabay

Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.

The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.

Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.

Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.

Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.

Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din exploatarile de sist (care devin nesustenabile din punct de vedere economic la pretul de 20 de dolari pe baril). Pe de alta parte, spera sa le forteze mana rusilor ca acestia sa accepte limitarea productiei proprii. In plus, sauditii sunt increzatori ca economia lor va rezista mai mult decat a rivalilor cu un pret al petrolului sub 30 de dolari pe baril.

Moscova insa sustine ca e pregatita sa faca fata acestui razboi. In ultimii cinci ani, a acumulat rezerve in valoare de 550 de miliarde de dolari, bani care i-ar ajunge pentru 10 ani, daca va fi nevoie, potrivit oficialilor rusi, citati de Foreign Policy. Singura problema este, insa, ca Vladimir Putin urmeaza sa intre intr-o runda de alegeri, asa ca va avea nevoie sa cheltuie bani pentru a-si asigura victoria. Ramane de vazut cum va jongla cu aceste decizii si cum va decide sa imparta finantele.

In orice caz, rusii si sauditii nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste plafonarea productiei de petrol - acesta este motivul pentru prabusirea petrolului la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.

Iar toate semnele arata ca tendinta de scadere va continua. Presedintele american Donald Trump a inteles ca va trebui sa pastreze restrictiile in contextul pandemiei COVID-19 cel putin pana la finalul lunii aprilie, este clar ca aceasta situatie va dura mai mult decat era anticipat initial. Si nu va mai dura mult pana cand toate spatiile de stocare vor fi pline.

Si, atunci, ce se va intampla? La un moment dat, productia se va diminua; fie petrolistii americani vor da faliment, fie arabii vor ajunge la un acord cu rusii. Sau ambele. Apoi, cererea va creste, stimulata in parte de scaderea preturilor, care diminueaza costurile de business, ieftinind produsele si serviciile, incurajand astfel consumul.

Insa ca sa ajungem aici, macar un lucru din urmatoarele doua trebuie sa se intample: fie sauditii sa mai inchida robinetul, fie consumatorii sa ramana cu suficienti bani dupa criza cauzata de pandemia COVID-19. Niciuna dintre aceste optiuni nu este iminenta, remarca The Guardian.

Petrol foarte ieftin = carburanti ieftini

Cum petrolul este una dintre componentele care intra in calculul pretului carburantilor, ieftinirea s-a cascadat si la pompa.

Potrivit datelor Oil Bulletin compilate de Comisia Europeana, soferii scot mai putini bani din buzunar atunci cand alimenteaza.

Astfel, pe 23 martie 2020, pretul unui litru de benzina in Romania era de 0,945 euro (cel mai mic din intreaga UE), iar un litru de motorina costa 0,979 euro (la diesel suntem depasiti doar de Luxemburg si Malta).

In schimb, pe 16 decembrie 2019, situatia arata astfel:

  • benzina: 1,145 euro/litru
  • motorina: 1,179 euro/litru

Prin urmare, ieftinirea la pompa este semnificativa.

Ce platim, de fapt, la pompa?

* TVA, accize si alte taxe (care merg direct in buzunarul statului);

* Costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari);

* Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii);

* Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia);

* Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar etc.);

* Adaos comercial.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scadere pret petrol, #petrol ieftinit, #benzina ieftinit, #motorina ieftinit, #pret benzina, #pret motorina, #petrol Arabia Saudita Rusia , #petrol