"Cooperativa" care ne confisca viitorul

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 20:10
14087 citiri

In anul 1990, la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, echipa nationala a Romaniei a atins faza optimilor de finala; peste patru ani, la Campionatul Mondial din Statele Unite, Romania si-a atins varful de performanta din toate timpurile, pierzand dramatic in sferturile de finala cu Suedia, iar peste inca patru ani, la Campionatul Mondial din Franta, echipa a egalat performanta din 1990.

Urmeaza o serie de patru Campionate Mondiale (2002, 2006, 2010, 2014, 2018) care s-au jucat fara noi (in 2018 se va juca tot fara noi). La Campionatul European, singura performanta notabila s-a atins in 2000 (sferturi de finala), pentru ca in 2004 si 2012 sa nu fim prezenti iar in 2008 si 2016 sa fim eliminati rusinos inca din faza grupelor, dupa prestatii penibile. Ce s-a intamplat? Cum s-a ajuns aici?

Foarte simplu: asa-numita "cooperativa" (care grupa un manunchi de echipe de fotbal care "aranjau" mare parte din meciurile campionatului intern) s-a extins la toate nivelurile: un grup restrans de oameni au monopolizat deciziile si destinele fotbalului romanesc.

Patroni de cluburi, presedinti de cluburi, impresari, conducerea Federatiei si conducerea Ligii "Profesioniste" (ce mai profesionism pe oamenii lui Mitica!) au inceput sa se joace de-a Dumnezeul fotbalului: in echipa nationala nu aveau acces decat jucatorii anumitori impresari (de curand plecati spre puscarie din nou), stabii federali stabileau cine retrogradeaza si cine castiga campionatul, meciurile erau in mare parte trucate iar fotbalistii au fost inconjurati de alcool, "animatoare" disponibile si foarte multi bani.

Pentru ca multi jurnalisti, mai ales de televiziune, faceau parte din "cooperativa", nicaieri nu se putea vorbi despre aceste lucruri. Numai ca viata nu poate fi mintita si "cooperativa" a aflat curand ca poate controla Romania, dar nu poate controla tot globul. Si asa mediocritatea a pus stapanire pe tot fotbalul nostru, astfel incat toate performantele anilor '90 au ramas o amintire. Aceeasi cooperatori de frunte continua sa conduca cluburi si televiziuni, unii au mai fost si pe la "mititica", altii au murit si au fost inlocuiti de copii si nepoti, dar fotbalul nostru nu si-a mai revenit.

Ceea ce s-a petrecut in fotbal se petrece acum si cu tara, din pacate.

Bucati importante de tara au devenit domeniul cate unei "cooperative": judete, partide, domenii economice. Aceste cooperative, pentru a nu fi deranjate, au grija sa omoare din fasa orice alternativa, orice opinie sau personalitate contrara.

Exista, evident, o "cooperativa" si la nivel mare, national, care ne vorbeste numai de triumfuri romanesti si care a construit o lume iluzurorie, in care cel putin Europa se invarte in jurul Bucurestiului: astfel, am devenit noi cea mai strategica tara, statul cel mai european, ultimul bastion in calea pericolului rusesc sau in calea deviationismului de orice nuanta.

Asa am devenit, in viziunea lor, un paradis turistic, un rai al agriculturii si, mai nou, un mare jucator energetic. Televiziuni si ziare serioase participa din plin la acest joc si demoleaza imediat orice parere contrara. Numai ca, cine poate iesi un pic din captivitatea "cooperativei", usor poate constata ca, de zeci de ani, alianta dintre politicieni, asa-zisi oameni de afaceri si presa ne vinde o poveste fara legatura cu realitatea. Din pacate, firea omeneasca permite romanilor sa simta neadevarul "cooperativei" numai in perioade de crize, atunci cand totul devine la noi insuportabil (vezi perioada inceputa in 2010, cand "tigrul Europei" s-a prabusit si a fost ingenuncheat de criza, desi de la presedinte la premier si de la analisti la jurnalisti toti laudau fabulosul "parcurs european").

Bunaoara, desi Romania are a sasea cea mai mare suprafata agricola utilizata din Uniunea Europeana (14 milioane ha), desi valoarea bruta adaugata la PIB din agricultura din Romania este cea mai mare din Uniune (aproape 5%), desi Romania are cea mai mare pondere a populatiei ocupate in agricultura din UE (aproape 26%- toate datele provenite din "Potentialul dezvoltarii sectorului agricol din Romania", raport PwC, martie 2017), cu toate acestea avem un deficit comercial cu produse alimentare de peste 2 miliarde Euro! Suntem al noualea cel mai mare exportator de grau din lume, al cincilea cel mai mare exportator de porumb din lume, dar avem o sesime din deficitul comercial numai din produse alimentare! Pe romaneste, noi exportam materie prima (grau, porumb) si cumparam carne de la vite si porci ingrasati cu aceleasi materii prime. Cat de Petre Daea sa fii sa te bucuri de asta?

Cam la fel stam si cu energia: "cooperativa" ne spune ca suntem mari jucatori, ca ducem un razboi sfant impotriva gazelor rusesti care inrobesc Europa, dar realitatea este un pic altfel, asa cum se arata in statisticile oficiale Eurostat:

  • Desi Romania este al cincilea producator de carbune din UE (al 21-lea din lume), cu 23 milioane to (2016), aprox. 5% din productia UE, inaintea noastra fiind Germania, Polonia, Cehia si Bulgaria

  • Desi Romania este al treilea producator de gaz natural din UE (locul 40 mondial), cu aproximativ 10 miliarde m.c. (cam 8% din productia UE), inaintea noastra fiind Olanda si Marea Britanie

  • Desi Romania este al treilea producator de titei din UE (locul 44 mondial), cu 78 000 barili/zi (cam 4% din productia UE), inaintea noastra fiind Marea Britanie si Danemarca

  • Cu toate acestea, Romania este abia al 13-lea producator de electricitate din UE in 2016 (locul 48 mondial), cu 65 000 Gwh (aprox. 2% din productia UE), inaintea noastra fiind Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Suedia, Olanda, Belgia, Cehia, Finlanda si Austria si

  • Romania este al 16-lea exportator de electricitate din UE (locul 35 mondial), cu 3362 Kwh, inaintea noastra fiind Franta, Cehia, Olanda, Austria, Spania, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Danemarca, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania si Marea Britanie.

Ne spune "Cooperativa Laudatio" ce mari si tari si geostrategici suntem dar nu ne spune ca, desi ei au monopolizat de zeci de ani si ministerele economiei si al enrgiei, si ANRE si televiziunile si summit-urile, nu au construit nimic in Romania astfel incat, de exemplu, capacitatea totala de stocare a gazelor naturale din Romania este de 3,1 miliarde de metri cubi, desi consumul de iarna depaseste 4 miliarde m.c. iar, desi capacitatea declarata de productie este de 22.000 de MW, nu exista, in realitate nici macar cei 14.000 de MW, care se presupune ca sunt functionali in orice moment, astfel incat Transelectrica, operatorul pietei de echilibrare, considera ca, incepand cu o solicitare de 7.500 - 8.000 de MW exista probleme de alimentare si de asigurare a functionarii sistemului energetic national in siguranta.

Sa mai continuam?

In tara sunt 28 de grupuri (unitati) care utilizeaza carbunele, dar 15 dintre ele nu detin autorizatie integrata de mediu, iar noile reglementari europene, mai restrictive, impun ca operatorii economici sa se conformeze pana in 2021!

Sa mai spunem si ca, din 2004 incoace s-au facut promisiuni de vreo 8 ori pentru cresterea capacitatii la Cernavoda (celebrele reactoare 3 si 4), dar nu s-a miscat o singura caramida.

Iar in ultimii 10 ani s-a construit o singura centrala electrica pe gaze (OMV la Brazi, peste 800 Mw), in constructie fiind si centrala Romgaz-ului de la Iernut (proiect promis de multi ani)...

In vremea aceasta, religia oficiala pe care "cooperativa" a impus-o poporului este cea a conductei BRUA, la care miticii si jeanpadurenii energiei se inchina precum idolatrii veterotestamentari la idolul Baal. Intre timp, A-ul din BRUA, adica OMV (propietarul hub-ului de la Baumgarten) ne anunta ca "BRUA nu mai e BRUA deocamdata" (potrivit Lacramioarei Diaconu, sefa diviziei responsabile de activitatea de gaze din cadrul companiei) sau ca Gas Connect Austria a fost parte a BRUA, dar in iulie 2017 a fost in mod neasteptat si unilateral oprit de partea ungara. Asadar, in acest moment "nu exista nicio continuare a BRUA", spun reprezentantii Gas Connect Austria (sursa: ZF). Asta, desi constructorul conductei din Romania va fi Habau PPS Pipeline Systems (Austria).

"Causa causarum" a inapoierii noastre si a decalajului de dezvoltare fata de Vest o reprezinta lipsa investitiilor in capacitati de productie, ceea ce ne face sa exportam materii prime (ieftine si, unele, neregenerabile) si sa importam produse finite. A exporta gaz inseamna a importa inapoi acel gaz de cateva ori mai scump (inglobat in produse petrochimice sau in energie electrica). A exporta gaz in Ungaria nu este o problema etnica sau ideologica, ci una comerciala: noi importam masiv produse petrochimice de acolo si avem un deficit comercial urias (peste 2 miliarde USD) in relatia bilaterala!

Pentru a-si ascunde neputinta viziunii si lipsa oricarei investitii din ultimii ani (cand au avut tara pe mana), membrii "cooperativei" au inundat spatiul public cu cifrele pe care Romania le va incasa din redeventele exploatarii gazului de la Marea Neagra (estimate la 140 milioane Euro/an), de parca aceste redevente nu s-ar incasa si daca gazul produs acolo ar alimenta centralele electrice din tara sau unitati petrochimice de la noi!

O alta tema majora a "cooperativei" este rezistenta in fata asaltului gazului rusesc. Si cum au luptat ei cu rusii? Simplu: au taiat si au dat la fier vechi rafinaria de la Pitesti, au taiat si au dat la fier vechi petrochimia de la Pitesti si Brazi, au taiat si au dat la fier vechi Doljchim, si tin si astazi, inca, o mare parte din romani fara acces la reteaua de gaze. Printre cei care se lupta astfel cu rusii se numara si fiul unui demnitar ceausist, mai apoi director la Lukoil, precum si un distins fost PR-ist al celor care au taiat petrochimia romaneasca, primita cam pe gratis de la statul roman...

Si-uite asa, strivit de propaganda oficiala, ma mai intreb retoric cum de s-a grabit europeana conducere a Transgaz sa faca licitatii de rezervare a capacitatii doar la interconectarea cu Ungaria, nu si la cea cu Bulgaria? Parca orice conducta are doua capete, nu?

In Romania de problema energiei se ocupa cel putin doua ministere (al Economiei si al Energiei), cel putin doua agentii (ANRM si ANRE), zeci de consultanti si ONG-uri, televiziuni si presa on-line. Si cu toate astea, singurul proiect pe care il propun ei, "cooperatorii", Romaniei este vanzarea de materii prime (gaze in acest caz).

Nu centrale noi pe gaze, nu petrochimie, nu valoare adaugata. Uite de-aia nu vom avea niciodata "o tara ca afara"! Oricum, pe ei nu-i mai intereseaza viitorul Romaniei de mult...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#conducta BRUA, #gaze Romania Ungaria Transgaz , #gaz