Romania e acuzata ca trimite la arabi 70.000 de animale in conditii inumane. Nu oprim nimic, sustine Petre Daea

Joi, 11 Iulie 2019, ora 17:07
18254 citiri
Romania e acuzata ca trimite la arabi 70.000 de animale in conditii inumane. Nu oprim nimic, sustine Petre Daea

Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa blocheze exportul a 70.000 de oi, care ar urma sa ajunga in acesta vara din Romania in mai multe tari arabe. Problema, informeaza oficialul european, este ca animalele urmeaza sa fie transportate pe mare, in conditii mizere, care contravin principiilor UE privind bunastarea animalelor.

Inca din noiembrie 2018 - dupa intoarcerea Vioricai Dancila dintr-o vizita desfasurata in tarile din Golf - secretarul de stat in Miniserul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a anuntat ca Romania va exporta la arabi 200.000 de oi si 10.000 de vitei.

In prima instanta, vestea parea una foarte buna, mai ales pentru crescatorii de animale. In decembrie, insa, Organizatia pentru protectia animalelor Animals International a publicat o ancheta care arata ca vestea privind exportul de oi e departe de a fi buna.

Motivul: acestea urmau sa fie cumparate de Al Mawashi - o companie fondata in Kuweit - cunoscuta pentru ca transporta oile in conditii dintre cele mai rele. Practic, anunta atunci Animal International, oile "se coc de vii" pe vapoarele Al Mawashi. Tocmai de aceea, Australia a decis sa nu mai lucreze cu aceasta companie, indiferent de preturile pe care le-ar oferi.

Investigatia realizata de Animal International continea imagini si materiale video in care apar animale care se zbateau in mizerie si chiar mureau din cauza ca erau tinute fara apa, in cale sufocante.

La acel moment, Animal International a instiintat si Ministerul Agriculturii de la Bucuresti cu privire la toate lucrurile pe care le-a descoperit. Cu toate acestea, ministerul nu s-a alarmat.

Joi, comisarul european pentru siguranta alimentara Vytenis Andriukaitis a scris pe Twitter ca, din informatiile sale, in perioada imediat urmatoare, Romania urmeaza sa exporte 70.000 de oi in tarile din Golf, in conditii dintre cele mai rele. Andriukaitis a spus ca a mai atras atentia Ministerului Agriculturii, in repetate randuri, cu privire la acest aspect si ca spera ca macar acum Daea va bloca exportul, pentru lunile care urmeaza si in care se anunta canicula.

Contatat initial de Mediafax, Petre Daea a refuzat sa comenteze, sustinand ca nu cunoaste subiectul. Ulterior, ministrul Agriculturii a intrat in direct la Antena3 si a declarat ca stie despre ce este vorba, dar ca n-are de gand sa opreasca niciun export de oi. In schimb, sustine Daea, s-ar putea asigura ca acestea nu stau ingramadite pe vapoarele arabilor.

"Nu, nu, nu! Oile nu vor fi transportate mai mult moarte decat vii, nu! Eu sunt un om stapanit de actul cunoasterii si sunt un om realist si alaturi de economie.

Poate imbunatatim conditiile de transport. Sa fie mai rare (oile - n.red.), daca e temperatura mare. Dar daca e temperatura crescuta 3 luni pe an, ce sa facem? Sa oprim cresterea (oilor - n.red.) in Romania? Nu!

Sunt acum intr-o ferma cu 17.000 de capete la ingrasat, in Constanta. Noi trebuie sa dam sprijin fermierilor!

Nu vindem in orice conditii. Sigur, semnalele de alarma (cum e cel transmis de comisarul european - n.red.) sunt bune, dar interesele fermierilor trebuie sa fie prioritare.

Sigur, tot timpul trebuie sa fim atenti si am fost atenti. Raspunsul meu acesta este: facem ce este mai bine pentru tara", a declarat Petre Daea. Nu pentru oi, intelegem noi.

Ulterior, Daea a declarat din nou, pentru Realitatea TV, ca nu va opri sub nicio forma exportul de oi vii, in aceasta vara.

In ciuda incercarilor Ziare.com, Daniel Botanoiu - cel care a anuntat initial exportul de oi catre tarile arabe - nu a putut fi contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere.

In aceste conditii, Ziare.com a solicitat in scris Ministerului Agriculturii informatii cu privire la masurile pe care le va lua pentru a se asigura ca oile crescute in Romania nu vor fi transportate in conditii improprii, in tarile arabe.

Vom reveni cu informatii, pe masura ce institutia ni le va pune la dispozitie.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Petre Daea export oi conditii grele, #tari arabe export oi, #Animal International export oi conditii inumane , #productie
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Si care-i vina romanilor ca arabii fac transporturi in asa conditii