Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi lichidat, in conditiile in care Comisia Europeana ii cere sa returneze statului 60 de milioane de euro

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 16:49
4481 citiri
Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi lichidat, in conditiile in care Comisia Europeana ii cere sa returneze statului 60 de milioane de euro
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana (CE) a decis ca 60 de milioane de euro dati de stat, cu titlu de imprumut, Complexului Energetic Hunedoara SA reprezinta "ajutor de stat incompatibil" si trebuie recuperati, impreuna cu dobanzile aferente. Problema este ca acest complex - care asigura 5% din productia de energie a tarii - este deja intr-o stare financiara critica.

In urma unei investigatii, CE a constatat ca 4 imprumuturi acordate de stat, din fonduri publice, Complexului Energetic Hunedoara i-au creat acestuia un avantaj pe piata.

Iata cum s-au desfasurat de fapt lucrurile, potrivit unui comunicat de presa al CE.

"La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar in valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara, un producator de energie electrica si termica din Romania detinut de stat.

Societatea se afla in dificultate din punct de vedere financiar din 2013. In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in eventualitatea in care societatea nu avea sa fie in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni.

Ca urmare a nerambursarii ajutorului pentru salvare de catre societatea CE Hunedoara si in absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor masuri efective in directia lichidarii societatii, in martie 2018, Comisia a deschis o investigatie aprofundata.

In cursul investigatiei, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci imprumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societatii CE Hunedoara. Impreuna, la 30 iunie 2016, imprumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR (337 de milioane RON).

In conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, interventiile statului in intreprinderi sunt considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat, intr-o situatie similara, un investitor privat care opereaza in conditii de piata (principiul investitorului in economia de piata).

Comisia a constatat ca, in cazul de fata, niciun operator economic privat in economia de piata nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci imprumuturi acordate CE Hunedoara, avand in vedere deteriorarea situatiei financiare a societatii incepand din 2013. Prin urmare, masurile de sprijin din bani publici acordate de Romania au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit fata de concurentii sai si, prin urmare, constituie ajutor de stat in sensul normelor UE", se arata in comunicatul UE.

Statul a dat bani, dar nu s-a asigurat ca producatorul ii foloseste cum trebuie

Complexul Energetic Hunedoara nu va trebui sa returneze toti banii. Totusi, o suma importanta va trebui sa se intoarca la stat. Iata despre ce este vorba.

"Comisia a constatat ca planul de restructurare prezentat de Romania in octombrie 2015 si modificat in ianuarie 2016 nu asigura viabilitatea pe termen lung a CE Hunedoara fara continuarea ajutorului de stat si ca, in orice caz, acest plan nu a fost aplicat de intreprindere.

In plus, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara nu a avut nicio contributie proprie notabila la costurile de restructurare si ca Romania nu a propus nicio masura pentru a limita posibilele denaturari ale concurentei rezultate ca urmare a acordarii unui sprijin semnificativ din partea statului.

Comisia a concluzionat ca patru dintre cele cinci imprumuturi, in valoare totala de aproximativ 60 de milioane EUR, plus dobanzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat si Romania trebuie sa le recupereze. Al cincilea imprumut reprezinta un ajutor existent, acordat inainte de aderarea Romaniei la UE si, prin urmare, nu este necesar sa fie recuperat".

Statul a luat in calcul lichidarea complexului energetic pentru recuperarea banilor "fara intarziere".

"Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fara intarziere a ajutoarelor de stat incompatibile, in scopul de a se elimina denaturarea concurentei create de ajutor.

Normele UE privind ajutoarele de stat nu prevad aplicarea de amenzi, iar recuperarea nu are drept scop penalizarea intreprinderii in cauza, ci pur si simplu restabilirea egalitatii de tratament cu alte intreprinderi.

Comisia a primit asigurari din partea Romaniei ca, in ipoteza ca societatea CE Hunedoara intra in lichidare si activele sale sunt vandute, legislatia nationala va cuprinde dispozitii pentru evitarea intreruperii bruste a furnizarii de energie electrica si termica in regiunea deservita de centralele electrice ale CE Hunedoara.

In acest context, Romania poate, de asemenea, sa adopte masuri adecvate si proportionale pentru a evita orice intrerupere brusca a serviciilor furnizate. Prin urmare, decizia de astazi nu aduce atingere adoptarii in viitor a unor astfel de masuri", se arata in comunicatul CE.

Complexul Energetic Hunedoara are o putere instalata de 1225 de MW si este singurul mare producator de energie electrica din zona de nord-vest a tarii. Din complex fac parte electrocetralele de la Deva si Paroseni, dar si 4 mine de huila, de la Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni. Per total, complexul are circa 6.600 de angajati.

Numai in 2017, Complexul Energetic Hunedoara SA a inregistrat o pierdere de 768.843.069 lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CE Hunedoara dizolvare, #ajutor stat CE Hunedoara returnare, #returnare ajutor stat CE Hunedoara , #productie