Cercetatorii, marii pierzatori ai rectificarii bugetare. Situatia este catastrofala, institutele nu au bani nici macar de salarii

Vineri, 10 August 2018, ora 10:49
6865 citiri
Cercetatorii, marii pierzatori ai rectificarii bugetare. Situatia este catastrofala, institutele nu au bani nici macar de salarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Cercetarii este cel mai mare pierzator al rectificarii bugetare: i se vor lua 122,1 milioane de lei.

In ultima propunere de rectificare bugetara, Guvernul a decis sa reduca substantial alocarea de fonduri pentru cercetare (10% din bugetul anual al cercetarii), in conditiile in care bugetul este oricum de cinci ori mai mic decat recomandarea europeana de 1% din PIB.

Ca o comparatie, media UE este de 2,03% din PIB, iar alte tari, precum Coreea de Sud, aloca pana la 4,3% din PIB pentru acest domeniu.

Cercetatorii critica decizia Executivului si spun ca prin taierea acestor bani din bugetul ministerului, care oricum era cu mult sub ceea ce era prevazut in programul de guvernare, au de suferit atat proiectele aflate in derulare in acest moment, cat si salariatii.

Totodata, ei acuza Guvernul ca, in urma presiunilor, a dat Bisericii Ortodoxe Romane 100 de milioane de lei din bugetul cercetarii pentru a finanta Catedrala Mantuirii Neamului si afirma ca resursele financiare imense alocate acestei constructii justifica suspiciunea utilizarii lor pentru alte interese.

Exista institute unde cercetatorii nu si-au mai luat banii de cateva luni

Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCPR), a declarat pentru Ziare.com ca Guvernul a promis ca la rectificarea bugetara va aloca mai multi bani domeniului cercetarii. Din pacate, insa, lucrurile au stat complet diferit.

"Domeniul cercetarii este afectat foarte mult de aceasta rectificare bugetara. In primul rand, ca insusi bugetul de anul acesta, neconform cu ceea ce era in programul de guvernare si in angajamentul Romaniei, chiar inaintea programului de guvernare, era de o crestere anuala a bugetului cercetarii, in asa fel incat sa putem ajunge la 1% din PIB in 2020.

Cand s-a facut bugetul pe anul acesta, s-a spus ca la rectificare se va incerca macar sa ajungem la nivelul de anul trecut si sa putem declansa si sa platim proiecte din cadrul programelor in delurare, in special Programul Nucleu", ne-a spus Radu Minea.

Totodata, liderul FSLCPR a subliniat ca in mai multe institute de cercetare din tara angajatii nu si-au mai luat salariile de cateva luni.

"Am situatii la ora actuala, sunt institute in care nu s-au platit de aproape 5 luni de zile salariile. Salariile sunt pe baza proiectelor. Nu sunt pomana bugetara. Oamenii au facut proiecte in cadrul Programului Nucleu si in celelalte programe, dar ele inca nu s-au finantat, el era singura sursa de finantare pentru institutele nationale la ora actuala. Au facut proiecte, au facut esalonari de lucrari, trebuie sa predea proiectele, trebuie sa predea lucrarile.

Sunt 49 de institute nationale. Unii, cum este Institutul de la Magurele cu celebrul proiect Laserul de la Magurele, mai au surse care vin prin fonduri europene. Ceilalti din ce? Situatia este catastrofala", ne-a precizat Radu Minea.

Cercetatorii pleaca din Romania. Si nu de bine ce le este

In 1989, in Romania existau in jur de 60 de mii de cercetatori atestati. In ultimii ani, insa, mare parte dintre ei au ales sa plece in strainatate, astfel ca numarul lor s-a redus considerabil: in prezent mai avem aproximativ 11 mii de cercetatori atestati.

Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCPR), sustine ca acestia au fost practic fortati sa plece din tara, din cauza ca in domeniul cercetarii nu se investeste cum ar trebui.

"In 1989, in Romania, erau 60 de mii de cercetatori atestati. Acum suntem 11 mii. Dar dintre acestia mai scadeti 3 mii care sunt cercetatori din institutele Academiei Romane care sunt bugetari, sunt finantati de la buget.

Tara asta, in afara de partea spirituala, are nevoie de economie, are nevoie de oameni care sa munceasca, are nevoie de competitivitate. Pe urma spunem ca pleaca cercetatorii din tara. Pai nu ii indemni tu la plecare? Nu le dai tu un sut in fund sa se duca? Nu pleaca de bine ce le este", a adaugat Radu Minea.

In urma presiunilor, BOR obtine 100 de milioane de lei de la cercetare

La randul sau, Federatia Sindicala Hermes din invatamantul superior si cercetare stiintifica acuza Guvernul ca a dat 100 de milioane de lei, din bugetul cercetarii, Bisericii Ortodoxe Romane, "pentru a finanta, in afara oricarui control, Catedrala Man (t) uirii Neamului".

"Recent, unitatile de cercetare au intrat si in vizorul BOR: Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura de la Buzau a fost deposedata de 12 ha de teren, prin minciuna si inselatorie, de catre Episcopia Buzaului si a Vrancei, drept mita electorala platita de PSD.

In aceste zile, BOR obtine in urma presiunilor inca 100 de milioane de lei din bugetul cercetarii pentru a finanta, in afara oricarui control, Catedrala Man (t) uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei constructii justifica suspiciunea utilizarii lor pentru alte interese", afirma Federatia Hermes intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cercetarea a fost injosita. E folosita ca arma politica in disputa dintre palate

Totodata, Federatia lanseaza un atac dur la adresa Ministerului Cercetarii si Presedintiei, acuzandu-le ca folosesc bugetul cercetarii cu intentia unei rafuieli politice, ambele tabere urmarind interese ascunse ale gruparilor politice.

"Domeniul cercetarii stiintifice este in deriva, cercetarea si-a pierdut scopul, este folosita recent ca arma politica in disputa dintre palate. Cercetarea romaneasca a fost injosita pana la nivelul la care politicienii se considera specialisti ai cercetarii. Guvernele succesive PSD au reusit in 2 ani sa izoleze decizia administrativa de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publica in cadru oficial.

Ministerul Cercetarii si Inovarii si Administratia Prezidentiala folosesc subiectul bugetului cercetarii cu intentia unei rafuieli politice, ambele tabere urmarind interese ascunse ale gruparilor politice.

In mijlocul acestei confruntari se afla cercetatorii de profesie, izolati intr-un sistem inchis, guvernat de analfabeti functionali, de impostura stiintifica si de umbrele a ceea ce ar trebui sa fie liderii sindicali. Asa arata imaginea cercetarii anlizata din interior", precizeaza Federatia Hermes.

Aceasta mai spune ca Ministerul Cercetarii, institutie care ar trebui sa apere cercetarea, continua campania de consolidare a pozitiei politrucilor si impostorilor aflati in functii de conducere in institutele nationale de cercetare-dezvoltare.

"Ministerul Cercetarii si Inovarii si-a abandonat misiunea, tocmai institutia care ar trebui sa apere si sa dezvolte cercetarea continua campania de consolidare a pozitiei politrucilor si impostorilor aflati in functii de conducere in institutele nationale de cercetare - dezvoltare.

Surogatul stiintei se adauga ideilor stiintifico-fantastice care tin locul cercetarii stiintifice autentice", se mai arata in comunicat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#rectificare bugetara cercetare, #bani cercetatori rectificare bugetara , #buget