Chiar daca va fi gata in 2018, lotul 3 al Autostrazii Lugoj Deva va fi doar piesa de muzeu

Joi, 21 Iunie 2018, ora 07:31
16129 citiri
Chiar daca va fi gata in 2018, lotul 3 al Autostrazii Lugoj Deva va fi doar piesa de muzeu
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Conteaza mai putin daca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi finalizat maine sau peste 3 luni, cata vreme oricum acesta nu va putea fi deschis circulatiei, se arata intr-o postare a Asociatiei Pro Infrastructura (API).

Problemele in zona sunt cauzate de faptul ca planurile de constructie a autostrazii s-au schimbat, in ultimii ani, iar constructorul lotului 3 s-a trezit ca face un nod de legatura care sa permita circulatia in zona dar pe care statul nu mai este dispus, momentan, sa i-l plateasca. Dar fara acel nod, lotul 3 al autostrazii, lung de 21 de kilometri, s-ar termina pe un deal si n-ar folosi nimanui la nimic.

In mod normal, intre Lugoj si Deva ar fi trebuit sa avem deja de doi ani o autostrada lunga de aproximativ 100 de kilometri. Din pacate, lucrarile au intarziat excesiv, din mai multe motive. Printre altele, pe lotul 2 s-a impus contructia unor culoare pentru animale, iar pe lotul 4 a fost nevoie de lucrari neprevazute initial pentru ca autostrada sa nu afecteze o pestera cu lilieci. In plus, parte dintre lucrari s-au facut de mantuiala si au avut nevoie de remedieri. Una peste alta, termenele de receptie nu doar ca au fost depasite, dar s-au si decalat.

Per total, pana astazi s-a reusit doar finalizarea lotului 1 si a unei scurte portiuni din lotul 2. In cazul acestuia din urma, receptia e departe, intrucat mai trebuie organizata o licitatie pentru finalizarea lucrarilor. Iar asta face ca lotul 3, construit in proportie de aproape 80%, sa fie cel mai aproape de finalizare.

Problema este ca lotul 3 al autostrazii ar fi inutil daca nu ar fi legat asa cum trebuie de reteaua de drumuri din zona. Or, acest lucru s-ar putea face in doua moduri: prin inaugurarea, odata cu lotul 3, a lotului 2 (ceea ce e, practic, imposibil) sau prin realizarea unui nod rutier la Holdea, care sa faca legatura portiunii de autostrada cu DN68A. Societatea spaniola Comsa a inceput sa contruiasca acest nod, in ideea ca statul roman i-l va plati. La un moment dat, insa, a constatat ca statul nu prea vrea sa dea banii. Iar asta pune in pericol deschiderea circulatiei in zona, potrivit API.

"Din pacate, chiar daca lucrarile din contract se pot finaliza in 2018, autostrada va ramane inchisa. Motivul? Conexiunea autostrazii cu DN68A si al doilea ecoduct nu au fost incluse de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere in contract nici pana in acest moment!", se arata in postarea API.

Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Alin Serbanescu, sustine, insa ca nu de rea vointa ar fi vorba, in cazul nodului Holdea.

"La momentul in care s-a vorbit despre contruirea nodului Holdea, se presupunea ca respectivul constructor (Comsa - n.red.) va progresa cu lucrarile atat de repede incat lotul 3 sa fie deschis si sa se impuna descarcarea traficului de pe el. Numai ca la ora actuala, ritmul in care progreseaza lucrarile constructorului - care, daca nu ma insel, ar fi trebuit sa termine lucrarile inca din 2016 - ne face sa ne gandim ca mai repede vom termina noi sectiune de tuneluri.

Nefiind in cotract, nodul Holdea e o lucrare suplimentara. Iar ca sa poata fi platita, ar trebui semnat un act aditional. Iar un astfel de document n-ar avea de ce sa fie semnat, din cate stiu eu, de vreme ce ei nu progreseaza cu lucrarile la lotul 3, deci oricum n-ai avea ce trafic sa descarci de pe acea portiune de sosea. Noi le tot spunem constructorilor ca degeaba fac nodul, daca nu termina lotul. Dar ei insista pe nod si pe plata lui", a declarat pentru Ziare.com Alin Serbanescu.

Dincolo de toate aceste probleme tehnice, un lucru e clar: e foarte putin probabil sa putem circula pe lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva in 2018, desi ar fi trebuit sa o putem face inca de acum doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#autostrada Lugoj Deva ursi, #autostrada Lugoj Deva finalizare, #Asociatia Pro Infrastructura Lugoj Deva , #infrastructura