Cele cinci riscuri majore la adresa economiei mondiale: "Cand America stranuta, toata lumea se imbolnaveste de gripa"

Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 17:56
5448 citiri
Cele cinci riscuri majore la adresa economiei mondiale: "Cand America stranuta, toata lumea se imbolnaveste de gripa"
Foto: Max Pixel

Lumea se confrunta din nou cu perspectiva unei recesiuni globale, la zece ani de la criza creditelor ipotecare din SUA.

Intr-o analiza CNBC sunt enumerate cinci riscuri majore la adresa unei economii mondiale deja fragile, noteaza Mediafax.

Primul risc este acela al unei incetiniri a economiei Statelor Unite, pentru ca "atunci cand America stranuta, toata lumea se imbolnaveste de gripa". Iar acest moment se apropie pe masura ce efectele relaxarii impozitelor impuse de Donald Trump incep sa se disipe, iar Fed estimeaza o crestere economica de 2,2% in acest an, sub tinta de 3% a aministratiei Trump.

Al doilea risc vizeaza datoriile Chinei, cu care aceasta si-a alimentat economia si care au ajuns la 303% din PIB. Beijingul nu poate face prea multe in aceasta privinta fara a risca o accelerare a incetinirii economice care afecteaza deja China.

Citeste si: 2018 a fost un an prost pentru China. 2019 se anunta si mai rau, iar intreaga lume ar putea suferi

Al treilea risc se refera la protestele din Hong Kong, care au inceput in urma cu patru luni. Vorbim de un important hub financiar si comercial si, prin urmare, orice tulburare manifestata aici ar putea afecta economii din intreaga lume.

Citeste si: Cum justifica sefa executivului din Hong Kong interzicerea purtarii mastilor la proteste.

Al patrula risc are legatura cu situatia din Argentina. Dupa ce presedintele Mauricio Macri a pierdut, in august, alegerile primare, bursa si moneda nationala a tarii s-au prabusit, iar analistii chestionati de CNBC se asteapta ca situatia de aici sa afecteze si alte state.

Al cincilea risc este prabusirea "dictatorului preferat" al lui Trump, presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. Protestele care au avut loc in orase ca Alexandria si Cairo impotriva guvernului egiptean au avut un impact negativ asupra bursei tarii, care s-ar putea accentua daca instabilitatea politica va continua.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#riscuri economie globala, #economie SUA, #economie China, #proteste , #criza