BP se retrage din Alaska dupa 60 de ani - o afacere de 5,6 miliarde de dolari

Miercuri, 28 August 2019, ora 10:08
4874 citiri
BP se retrage din Alaska dupa 60 de ani - o afacere de 5,6 miliarde de dolari
Foto: Facebook/BP

Grupul britanic BP a convenit vanzarea proprietatilor sale din Alaska pentru 5,6 miliarde de dolari, companiei private Hilcorp Energy, retragandu-se din regiune dupa o prezenta de 60 de ani.

Acordul, care include participatii la cel mai prolific camp petrolier din istoria Statelor Unite, la Prudhoe Bay, si la oleoductul Trans Alaska Pipeline care are o lungime de 1.300 de kilometri, face parte din planul BP de a atrage 10 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, prin intermediul unor vanzari de active, pentru a-si intari situatia financiara, transmite Reuters.

BP si-a restrans de-a lungul anilor prezenta in Alaska, unde productia de petrol a scazut odata cu declinul zacamantului Prudhoe Bay. BP, care si-a inceput activitatea in Alaska in 1950, este operatorul Prudhoe, la care detine o participatie de 26%. Activitatile de productie la aceasta exploatare au inceput in 1977.

In 2014, BP a vandut catre Hilcorp jumatate din detinerea sa la proiectul din Alaska. In acest an, cele doua companii urmau sa decida daca sa continue un proiect offshore ambitios, de 1,5 miliarde de dolari, care necesita constructia unei insule artificiale.

Achizitia corespunde strategiei de lunga durata a Hilcorp de a cumpara exploatari ale unor zacaminte mature de la producatori mari de petrol si de a reduce costurile. Compania, fondata in 1990 de petrolistul texan Jeffery Hildebrand, desfasoara operatiuni in Statele Unite.

"Acest acord propulseaza Hilcorp ca al doilea mare producator si detinator de rezerve de petrol din Alaska, dupa ConocoPhillips", a spus Rowena Gunn, analist la Wood Mackenzie.

Prudhoe a produs pana in prezent peste 13 miliarde de barili de petrol pe zi si se estimeaza ca are potentialul de a produce inca peste 2 miliarde de barili. Productia neta de petrol a BP in Alaska ar urma sa atinga in acest an aproape 74.000 de barili de petrol pe zi.

Acordul prevede o plata initiala de 4 miliarde de dolari catre BP, iar restul de 1,6 miliarde de dolari vor fi platite in timp.

Acordul are loc la cateva luni dupa ce BP a convenit vanzarea detinerilor la concesiunile din Golful Suez, din Egipt, catre compania Dragon Oil, din Dubai, pentru o suma care nu a fost dezvaluita.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#BP retragere Alaska , #petrol
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5