Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Economie > inflatie
A   A   A

BNR mentine la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si o majoreaza pentru 2019

BNR mentine la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si o majoreaza pentru 2019
Foto: Arhiva Ziare.com
Banca Nationala a Romaniei a mentinut prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,5%, a anuntat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

In schimb, pentru sfarsitul lui 2019 prognoza de inflatie a fost revizuita in crestere, de la 2,7% la 2,9%.

Mugur Isarescu a precizat ca prognoza este influentata de factori exogeni cum ar fi pretul titeiului, al combustibilului, dar si in urma tensiunilor de pe piata muncii, sau a salariilor care pot fi impinse dincolo de cresterea productivitatii.

De altfel, guvernatorul BNR a anuntat inca de zilele trecute ca rata inflatiei isi va continua tendinta descedenta in urmatoarele luni.

"Sunt riscuri, daca le cititi cu atentie in comunicat (comunicatul de presa de dupa sedinta de politica monetara - n.red.), legate de preturile pe care noi le controlam. Inflatia pe care o putem influenta este la 2,7%, aproape de rata noastra de politica monetara si sub dobanzile din piata monetara. (...) Datele din prezent arata ca tendinta va continua si anul urmator", a adaugat Isarescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat ca nu vede o legatura directa intre investitiile publice si rata anuala a inflatiei. Isarescu a sustinut ca influenta este indirecta, deoarece investitiile publice asigura o crestere economica sustenabila, pe termen lung.

Potrivit datelor publicate in octombrie de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in luna septembrie la 5,03%.

Romania a avut, insa, in septembrie, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si:
Consiliul pentru IMM-uri avertizeaza: Majorarea pensiilor va duce la cresterea taxelor si impozitelor, plus inflatieSiegfried Muresan prezinta bilantul real al Guvernului: Inflatie-record, scumpirea creditelor, atacuri la adresa JustitieiComisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere cresterea economica pentru acest an. Inflatia cresteSiegfried Muresan: Guvernul genereaza inflatie aproape ca in Nigeria. Care vor fi consecintele
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:45
 Autor:Irina Olteanu

 Articol citit de 987 ori

Citeste si: