Banchetul de Centenar, la nota de plata: Cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata

Duminica, 17 Februarie 2019, ora 22:07
4640 citiri
Banchetul de Centenar, la nota de plata: Cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata
Foto: Arhiva Ziare.com

Problema cea mare nu e neaparat deficitul comercial istoric inregistrat in 2018 - adica 15,2 miliarde de euro: ci aceea ca 2 miliarde de euro deficit a venit de la mancare.

Poate nici asta n-ar fi cea mai mare problema: ci aceea ca n-am facut deficit importand icre de Manciuria sau muguri ai unei plante pe care de disparitie. Deficitul comercial ne vine de la lapte, carne, legume si fructe - da, 2 miliarde de euro deficit.

Si poate nici asta n-ar fi un capat de tara, daca am exporta tehnologie de varf: problema e ca deficitul comercial la mancare a inghitit integral excedentul de la cea mai de varf industrie a noastra: de la industria auto.

Analiza de mai jos e, de fapt, sinteza sumara a unor fragmente din cele 7 articole aparute in publicatia CRONICILE Curs de Guvernare, care abordeaza din toate unghiurile tristul adevar al situatie din acest moment: Cum a ajuns aceasta tara, aflata pe locul 2 in UE ca avantaje comparative ale agriculturii, sa imprumute bani din exterior pentru a-i consuma aici - adica a-i trimite la loc tot in exterior sub forma de importuri din Ungaria si Polonia.

La final, fostul comisar european pe Agricultura, Dacian Ciolos, care le-a vazut pe toate din pozitia de negociator al PAC - explica si problema: cum de aceasta tata foarte bogata a sustinut locurile de munca din Ungaria si Polonia, intr-un an in care, la mare sarbatoare, au sfarait gratarele pe tot cuprinsul patriei.

Despre cum cresterea economica romaneasca intretine locurile de munca din agricultura vecinilor

Cronologia arata - simplificand, desigur - ca aproape orice leu trimis in veniturile populatiei iese "afara" prin importul de alimente.

Pe fondul majorarii in ritm sustinut a schimburilor de marfuri cu exteriorul (+26% la exporturi si +37% la importuri in perioada 2013 - 2017), livrarile de produse alimentare s-au plafonat sub pragul de 5 miliarde de euro, in timp ce intrarile din strainatate au crescut sistematic iar deficitul sectorial se duce spre 2 miliarde de euro daca facem abstractie de cele circa 350 de milioane de euro sold pozitiv din comertul cu tutun.

Citeste mai multe despre Banchetul de Centenar, la nota de plata: cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata pe Curs de guvernare

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
#deficit comercial Romania, #importuri exporturi Romania , #importuri