Ambuteiajele, o amintire urata. Cum ar putea arata transportul in orase in 2030

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 09:55
7861 citiri
Ambuteiajele, o amintire urata. Cum ar putea arata transportul in orase in 2030
Foto: Arhiva Ziare.com

Masinile, trenurile si autobuzele sunt perfect conectate intre ele prin intermediul unei aplicatii, ambuteiajele au devenit o problema de domeniul trecutului, iar parcarile redundante au fost transformate in parcuri.

Asa ar putea arata orasele lumii in anul 2030, crede Cathis Elmsater-Svard, presedinte al programului Drive Sweden, lansat de guvernul suedez pentru automatizarea si digitalizarea sistemului de transport, si membru al Global Future Council on Mobility din cadrul Forumului Economic Mondial.

Peste tot in lume, orasele sunt in plina expansiune. Ce se poate spune insa despre calitatea vietii urbane? Se bucura locuitorii in mod activ de viata la oras sau sunt pur si simplu constransi de un loc de munca sa traiasca aici? Un indicator important in determinarea raspunsului este timpul petrecut in trafic sau asteptand autobuzul, spune Elmsater-Svard.

Orase cu trafic de cosmar: Bucurestiul se afla pe locul 5 in lume

In plus, de calitatea mobilitatii urbane se leaga si alte aspecte importante: sanatatea, care este afectata de emisiile de noxe si de accidentele rutiere; cresterea economica, ce are de suferit din cauza timpului pierdut cu deplasarea angajatilor si cu transportul de bunuri; egalitatea, in contextul in care nu toti oamenii au acces egal la oportunitatea de a se deplasa dintr-un loc in altul, ci doar cei care detin masini si carnet de sofer.

Cum vor arata strazile in 2030

In orasul prefigurat de Elmsater-Svard nu vom mai detine masini personale si nici nu vom mai avea nevoie de permise de conducere. Printr-o platforma de sharing-economy, care se refera la un sistem socio-economic in care oamenii impart resursele, vom putea chema, atunci cand avem nevoie, o masina care se conduce singura.

Printr-un sistem inteligent de management, un astfel de vehicul ne va duce la destinatie, dupa care va prelua un alt pasager.

Acesta este doar un aspect al unui sistem complet automat, care conecteaza prin intermediul tehnologiei diverse tipuri de transport, de la masini care se conduc singure la mijloace de transport public si biciclete.

O aplicatie le furnizeaza cetatenilor informatii in timp real despre optiunile pe care le au la dispozitie pentru a efectua o deplasare.

De exemplu, estimeaza in cat timp pot ajunge pana la cel mai apropiat centru de inchiriere biciclete, le indica cea apropiata masina disponibila sau le spune cand trebuie sa ajunga in statie urmatorul autobuz.

Aceeasi aplicatie poate fi folosita pentru a chema masina, pentru a debloca bicicleta sau pentru a cumpara biletul de autobuz.

Totodata, vor exista retele sofisticate de puncte de ridicare a coletelor, astfel incat livrarile de bunuri sa fie realizate in conditii cat mai convenabile.

Rezultatul ar trebui sa fie o functionare mai eficienta a transportului urban, mai putine vehicule pe strazi, un aer mai curat si reducerea poluarii fonice.

Cum vom avea nevoie de mai putine parcari, acestea pot fi convertite in zone verzi sau in alte spatii de utilitate publica, sugereaza Elmsater-Svard.

Unul dintre obstacolele care ar putea aparea in procesul transformarii acestei viziuni a orasului viitorului in realitate il reprezinta oamenii insisi si temerile lor legate de tehnologie, de la cele care privesc intimitatea la chestiuni de securitate cibernetica, in special in cazul masinilor autonome, mai arata Elmsater-Svard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#orase viitor, #fara ambuteiaje, #trafic orase , #infrastructura