Ecaterina Andronescu vrea mai putine ore la scoala si programe diferentiate pentru liceele slabe: Uniformizarea nu ajuta

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 17:15
2887 citiri
Ecaterina Andronescu vrea mai putine ore la scoala si programe diferentiate pentru liceele slabe: Uniformizarea nu ajuta
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, considera ca programa scolara este prea aglomerata, mai ales la clasele mici, cand copiii au o limita in ceea ce priveste oboseala.

"Ma uit la programa de la clasa a V-a - sunt 30 de ore pe saptamana. Am dus curriculumul la un numar prea mare de ore. Trebuie sa intelegem ca varsta copilului are o limita in ceea ce priveste rezistenta lui la oboseala pe care i-o asigura orele si atunci poate ca prin programe incercam sa mai amelioram acest aspect si poate, de ce nu, sa ne intoarcem un pic si sa incercam sa abordam curriculumul din perspectiva numarului de ore", a declarat Ecaterina Andronescu, marti, la Palatul Parlamentului, cu ocazia lansarii proiectului "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" (CRED).

In opinia sa, pe langa competentele pe care trebuie sa le dezvolte copiii, un element foarte important il reprezinta creativitatea.

"Am vazut in acest program ca se centreaza continuturile pe formarea de competente-cheie. Ma uit si citesc si eu ce se intampla astazi in sistemele de educatie din lume si am vazut ca se adauga, pe langa competente, creativitatea. Noi nu avem cum sa nu introducem in curriculum aspecte care sa dezvolte creativitatea elevilor. Un om fara creativitate nu are nicio sansa sa se ridice de la orizontala, din punctul meu de vedere, si fara indoiala ca lucrul acesta trebuie sa il avem in vedere si sa il introducem cumva in disciplinele pe care le avem in curriculum.

In acelasi timp, formarea de aptitudini si formarea de atitudini, si ele reprezinta elemente, poate nu la fel de importante precum competentele, dar nu avem cum sa nu le luam in considerare atunci cand stabilim continuturile din curriculum", a explicat presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat.

Ecaterina Andronescu a vorbit si despre polarizarea din sistemul romanesc de educatie si a propus realizarea unei programe diferentiate intre licee, pentru a reduce aceasta polarizare.

"Nu putem sa nu constatam ca sistemul nostru este din ce in ce mai polarizat, ca sunt scoli cu performante exceptionale si scoli destul de departe de primele. De aceea, (...) intreb daca noi mai suntem in situatia sa avem un curriculum comun pentru toate scolile din Romania. Ma intreb daca intr-unul din marile si exceptionalele licee pe care le avem putem sa avem acelasi program ca si intr-un liceu unde de cinci ani nu ia nimeni examenul de Bacalaureat?

Sau sa folosim acest proiect si sa ne gandim la un curriculum diferentiat, care sa impuna un minimum de continut pentru orice scoala, si de acolo in sus sa dam celor care pot mai mult sa asimileze mai mult, sa crestem elitele si prin sistemul de invatamant. Pentru ca eu cred ca uniformizarea nu ne ajuta. Ne impiedica sa reducem polarizarea de care vorbeam", a declarat Andronescu.

Si actualul ministru al Educatiei, Liviu Pop, a vorbit marti despre relaxarea legii Educatiei, propunand, printre altele, introducerea celei de-a treia sesiuni pentru Bac, in conditiile in care aproape jumatate dintre absolventi nu trec examenele.

Citeste mai multe despre: Liviu Pop vrea sa schimbe Bacalaureatul: Sa facem si a treia sesiune, chiar si unul pentru romanii de pretutindeni.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, si ministrul Educatiei, Liviu Pop, au semnat, marti, contractul de finantare pentru proiectul strategic "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" (CRED), in cadrul conferintei de lansare a proiectului care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Pentru a asigura acoperire nationala, CRED beneficiaza de un parteneriat activ la nivel local cu trei inspectorate scolare judetene (Bihor, Iasi si Bucuresti) si opt Case ale Corpului Didactic (Botosani, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Olt, Teleorman si Timis).

Proiectul se va derula in perioada 2017 - 2021 si are un buget de pana la 42 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ecaterina Andronescu numar ore scoala, #Ecaterina Andronescu programe diferite licee , #ministrul Educatiei